در این کنفرانس نمایندگانی از 57 کشور، 10سازمان منطقه ای و19 نهاد سازمان ملل حضور داشتند و در جریان آن کمک کنندگان بین المللی در مجموع تعهد کمک مالی به میزان 4/4 میلیارد دلار برای سال 2018 به سوری ها در داخل سوریه و در کشورهای همسایه جمع آوری کردند، اما با خودداری آمریکا از اعلام تعهد کمک مالی، این رقم بسیار پایین تر از هدف مورد انتظار سازمان ملل برای سال 2018 باقی ماند.
کنفرانس بروکسل همچنین فرصتی برای جلب حمایت سیاسی از مذاکرات ژنو در غیاب نمایندگان دولت سوریه بود. در این اجلاس «فدریکا موگرینی» مدعی لزوم دستیابی به راه حلی سیاسی برای بحران سوریه شد.
به گفته موگرینی: راه حل این جنگ تنها می تواند از مذاکرات سیاسی معنادار بین طرف های سوری و تحت نظارت سازمان ملل ناشی شود و لازم است که قفل مذاکرات ژنو را باز کنیم. تلاش اتحادیه اروپا و سازمان ملل برای کسب حمایت بین المللی از مذاکرات ژنو در حالی بود که با عدم دعوت از دولت سوریه برای شرکت در این کنفرانس و عدم حضور مقام عالی رتبه ای از سوی روسیه، شکاف در جامعه بین المللی در موضوع سوریه نمایان شد و اعتبار کنفرانس بروکسل نیز با تردید رو به رو شد. از دیدگاه مسکو، دعوت نشدن از دولت سوریه نقطه ضعف کنفرانس بروکسل و اقدامی اشتباه بوده است.
«ولادیمیر چیژوف» نماینده روسیه در این زمینه گفت: ما درباره پرداختن به نیازهای مردم سوریه صحبت می کنیم، بنابراین باید کسی به نمایندگی از مردم سوریه حضور داشته باشد. ضمن اینکه دو کشور مهم اروپایی یعنی فرانسه و بریتانیا با مشارکت در حمله غیرقانونی اخیر به سوریه به همراه آمریکا، عملا دشمنی خود با دولت و ملت سوریه را آشکار کردند که این بر خلاف ادعای موگرینی در باره هواداری اتحادیه اروپا از راه حل سیاسی برای بحران سوریه است.
برخی از کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس از جمله آمریکا، عربستان، ترکیه، فرانسه و بریتانیا از سال 2011 در راستای هدف کلی ائتلاف غربی – عربی برای سرنگونی دولت قانونی سوریه، تلاش خود را بر کمک های همه جانبه به گروههای تروریستی متمرکز کردند تا به خیال خود از طریق این گروهها به خواسته شان یعنی سرنگونی دولت سوریه و «بشار اسد» رئیس جمهوری این کشور دست یابند.
هدف کلی تر آنها از این اقدام ، ضربه زدن به محور اصلی مقاومت در منطقه یعنی سوریه بود تا با فروپاشی نظام سوریه، زنجیره مقاومت در منطقه از هم گسسته شود و جنبش حزب الله لبنان دچار انزوا شده و تضعیف شود. ضمن اینکه به زعم خود با تحقق فروپاشی نظام سوریه، موقعیت منطقه ای ایران نیز ضربه خورده و به انزوی ایران می انجامید. با این حال براه انداختن این جنگ داخلی خانمان سوز نه تنها هیچ نتیجه ای عاید آنها نکرده ، بلکه اکنون موازنه قوا در سوریه کاملا به نفع دولت سوریه و متحدان آن است. به ویژه شکست آشکار تروریست ها در غوطه شرقی ، غربی ها را به واکنش نظامی علیه سوریه به صورت حملات موشکی 14 آوریل به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی در دوما واقع در غوطه شرقی برانگیخت. اکنون نیز در کنفرانس بروکسل، غربی ها مدعی هواداری از مذاکرات ژنو برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه شده اند، در حالی که از دعوت از دولت سوریه برای شرکت در این کنفرانس بین المللی خودداری کرده اند. 114/112
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
روحانی در نشست خبری مشترک با پوتین و اردوغان: کمک کنیم جنگ در سوریه متوقف شود+ ویدئو
پوتین: روسیه برای جلوگیری از گسترش تروریسم به سوریه کمک کرد
تحویل کمک بشردوستانه روسیه به روستایی در استان حمص سوریه