«نیکول پاشینیان» (Nikol Pashinyan) نخست وزیر ارمنستان احتمال وقوع جنگ با جمهوری آذربایجان را بسیار بالا دانست و با تهاجمی خواندن سیاست جمهوری آذربایجان، وضعیت فعلی منطقه را بسیار نگران کننده قلمداد کرد. نخست وزیر ارمنستان همچنین از روسیه خواست با اهرمهای خود، مانع بروز درگیری در منطقه شود.
اظهارات «نیکول پاشینیان» نشان دهنده نامناسب بودم وضعیت نظامی ارمنستان در شرایط فعلی است. شکی نیست که درشرایط جاری، ارمنستان امکان ازسرگیری جنگ با جمهوری آذربایجان را ندارد. به همین دلیل است که نخست وزیر ارمنستان از روسیه خواسته است با اهرمهای خود مانع بروز درگیری در منطقه شود.
این درحالی است که اتخاذ سیاست همگرایی با غرب و نزدیکی ارمنستان به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» طی بیش ازیک ماه گذشته باعث نارضایتی و رنجش روسیه از ارمنستان شده است. به طوری که «دیمیتری ساولیاف» (Dmitry Soulov) نماینده حزب حاکم روسیه در دوما و رئیس کمیته مبارزه با فساد در جریان کنفرانس «روابط ژئوپلیتیک مسکو- باکو» اعلام کرد: ما نمی خواهیم ارمنستان را از دست بدهیم، ولی متاسفانه آنها در حال گسترش روابط خود با ناتو هستند.
به همین دلیل و با حوادث روی داده در ارمنستان، میتوان گفت جایگاه و اهمیت جمهوری آذربایجان برای روسیه دوچندان شده است.
در همین ارتباط؛ «اولگ کوزنتسوف» (Oleg Kuznetsov) کارشناس روس و تحلیلگر روابط بینالملل نیز گفت: دخالتهای بیش از حد آمریکا در ارمنستان میتواند به کاهش نفوذ لابی ارمنی موجود در مسکو منجر شده و روسیه را هرچه بیشتر به جمهوری آذربایجان نزدیکتر کند. ضمن آن که، محدود شدن فضای عمل روسیه در ارمنستان، میتواند نتایج غیرقابل پیشبینی درپی داشته باشد.
در واقع باید گفت نخست وزیر ارمنستان در شرایطی خواستار کمک و مساعدت روسیه شده است که، اتخاذ سیاستهای نادرست ایروان، مسکو را ناراضی و نگران کرده است.
آقای «نیکول پاشینیان» نخست وزیرارمنستان به منظور جبران اشتباهات سیاست خارجی ایروان طی ماههای اخیر، روز شنبه گذشته تاکید کرد: ارمنستان هیچگاه به سازمان نظامی ناتو نخواهد پیوست. دولت فعلی ارمنستان که درپی اعتراضهای مردمی قدرت را در کشور قبضه کرده است، در دوران اعتراضهای خیابانی کمتر درباره از سرگیری جنگ با جمهوری آذربایجان سخن میگفت.
وعده وعیدهای پاشینیان عمدتا" حول محور مبارزه با فساد و بهبود اوضاع اقتصادی مردم ارمنستان دور میزد. اما پس از کسب مقام نخست وزیری، وی همواره موضوع مناققشه با جمهوری آذربایجان و احتمال از سرگیری جنگ سخن میگوید. این امر نشان میدهد نخست وزیر 43 ساله ارمنستان از تجربه زیادی در امور کشورداری برخوردار نبوده و بعید است که بتواند سکان هدایت حاکمیت ارمنستان را تا پایان دوره قانونی نخست وزیری حفظ کند.
در مجموع، با توجه به برهم خوردن نظم پیشین و حاکم شدن شرایط جدید درمنطقه، کارشناسان، احتمال بروز هرگونه رخدادی از جمله از سرگیری جنگ برای یک دوره کوتاه مدت را بعید نمیدانند. 118/120
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
هشدار باکو درباره فعالیت اتباع خارجی در قرهباغ
ابراز تاسف مجمع پارلمانی شورای اروپا از نبود پیشرفت در حل مناقشه قره باغ
هشدار باکو به ایروان درباره توسل به زور در مناقشه قره باغ/ تحلیل