پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پیروزی «ولودیمیر زلنسکی» اکنون تحولات مهمی در اوکراین در حال رخداد است.
زلنسکی رییس جمهوری جدید اوکراین روز 20 مه پس از ادای سوگند، انحلال پارلمان اعلاء (رادا) و برگزاری انتخابات پیش از موعد (دو ماه دیگر) را اعلام کرده و از نمایندگان خواست رییس سرویس امنیت، دادستان کل و وزیر دفاع این کشور را برکنار کنند.
زلنسکی در این سخنرانی که در پارلمان اوکراین انجام گرفت، همچنین از نمایندگان خواست تا دو ماه مانده به پایان دوره اختیارات خویش، قوانین مهمی، از جمله لغو مصونیت پارلمانی را تصویب کنند.
وی بر لزوم استفاده از فهرست باز انتخاباتی، بر برگزاری انتخابات رادا تاکید کرد.زلنسکی گفت: «ما دو ماه فرصت داریم. این اقدامات باید قبل از برگزاری انتخابات پیش از موعد، انجام شوند.» زلنسکی خطاب به اعضای دولت کنونی اوکراین نیز گفت، زمان آن رسیده تا بساط خود را جمع کرده و جا را برای نسل آینده باز کنند.
دقایقی بعد از سخنرانی زلنسکی، «استپان پولتاراک» وزیر دفاع اوکراین برکناری خود را اعلام کرد و تصویری از بیانیه خود در این باره برای رییس جمهوری جدید اوکراین را منتشر کرد.
«ولودیمیر گروسمان» نخست وزیر اوکراین نیز اعلام کرده است که روز چهارشنبه بلافاصله پس از شورای وزیران، استعفا خواهد داد.
تصمیم زلنسکی برای انحلال پارلمان و نیز درخواست وی برای تغییرات مهم در سطح مقامات ارشد اوکراین نشانه مهمی در زمینه عزم وی برای عمل کردن به وعدههای انتخاباتیاش درمورد مبارزه با فساد و تلاش برای انجام اصلاحات اساسی در این کشور بحران زده شرق اروپا است.
در واقع نتیجه انتخابات ریاست جمهوری اوکراین و شکست آشکار پوروشنکو رییس جمهوری قبلی این کشور نشانه تمایل مردم اوکراین برای کنار رفتن دولتمردان قبلی که از عملکرد آنها فوق العاده ناراضی بودند و روی کار آمدن نسلی جدید از سیاستمداران است.
تحلیلگران، دلیل اصلی شکست پوروشنکو را ناکامی وی در بهبود وضع معیشتی و مبارزه با فساد مالی و اداری میدانند. در مقابل زلنسکی به عنوان یک کمدین، فاقد پیشینه سیاسی بوده و انتخاب وی از جانب اکثریت مردم اوکراین به عنوان خواسته آنها برای تغییرات گسترده سیاسی و اقتصادی در این کشور قلمداد شده است.
اقتصاد اوکراین نیز در سالهای اخیر، وضعیت بشدت نابسامانی داشته و این کشور پهناور شرق اروپا را به مبدل به یکی از کشورهای بدهکار و دارای چشم انداز ناامید کننده اقتصادی کرده است.
ادامه وضعیت بن بست در شرق اوکراین به دلیل اجرا نشدن کامل توافقنامه مینسک و اوضاع وخیم اقتصادی، در مجموع وضعیت سیاسی اوکراین را نیز ناآرام ساخته و به رغم کمکهای اروپا و آمریکا به دولت غربگرای اوکراین برای تثبیت وضعیت اقتصادی و تقویت قدرت نظامی آن، اما مردم اوکراین خواهان تغییرات اساسی به منظور خروج از وضعیت نابسامان کنونی هستند.
مساله مهم دیگری که زلنسکی در مراسم تحلیف خود مطرح کرد، اعلام آمادگی برای توقف درگیریهای نظامی در شرق اوکراین (منطقه دونباس) بود، ولی تاکید کرد که برای این کار لازم است تا تمامی اسراء مبادله شوند.
رییس جمهوری جدید اوکراین بار دیگر وعده داد که کییف تلاش خواهد کرد تا مناطق اشغال شده از خاک اوکراین را بازپس بگیرد.
اگر زلنسکی به وعده خود برای مذاکرات صلح عمل کند، آنگاه روسیه میتواند با ایجاد صلح در اوکراین مهمترین ابزار تبلیغاتی و سیاسی ضد روسی را از دست غرب خارج کند و صحنه رویارویی با غرب را به طور کلی متحول کند.
بدین ترتیب می توان گفت که موتور تغییرات در اوکراین روشن شده است و در روزها و هفتههای آتی شاهد تغییرات مهمی در این کشور پهناور شرق اروپا خواهیم بود.
به گفته «شعیب بهمن» کارشناس سیاسی، از این پس زلنسکی باید به عنوان سیاستمداری جدی در عرصههای عمومی ظاهر شود و تصمیمات مهم و عمده ای را برای کشور خود بگیرد تا بتواند هم سرنوشت مردم اوکراین را تغییر دهد و هم بقای خود در سیاست را تضمین کند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر.
141/118
بیشتر بخوانید:
لیبراسیون: زلنسکی در کاخ ماریینسکی، ابهام در آینده سیاسی اوکراین
انحلال پارلمان؛ نخستین اقدام کمدین اوکراینی پس از ادای سوگند