ایران پرس- دولت کانادا در اقدامی تلافی‌جویانه مقابل تصمیم "دونالد ترامپ" رییس جمهور آمریکا، وضع تعرفه برای کالاهای آمریکایی به ارزش 12 میلیارد و 600 میلیون دلار را درنظر گرفته است.

این تصمیم دولت کانادا از روز اول ژوئیه به اجرا گذاشته شد، و بر اساس آن 25 درصد از واردات فولاد و 10 درصد از واردات دیگر کالاها از آمریکا به کانادا شامل تعرفه گمرکی جدید می‌شوند.

"جاستین ترودو" نخست وزیر کانادا اعلام کرد کشورش مقابل اقدام ترامپ، چاره‌ای جز مقابله با مثل نداشته است. همچنین، "کریستیا فریلند" وزیر امور خارجه کانادا نیز در سخنانی گفت که "اوتاوا" چنین کاری را به‌رغم میل باطنی خود انجام می‌دهد؛ و کانادا نه تصمیم دارد از سیاست خود عقب‌نشینی کند، و نه اوضاع را تشدید خواهد کرد.

از سوی دیگر، تعرفه‌های تلافی‌جویانه وضع شده از سوی اتحادیه اروپا و مکزیک بر واردات کالاهای آمریکایی نیز در ماه ژوئن به اجرا گذاشته شد. تعرفه‌های وضع شده جدید از سوی کانادا البته حدود چهار برابر تعرفه‌های اعنال شده از سوی اتحادیه اروپا بوده و این امید آمریکا را مبنی بر اینکه دیگر کشورهای نمی‌توانند اقدامات تلافی جویانه‌ای اتخاذ کنند، نقش بر آب کرد.

در پی اعلام تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر تلافی تصمیم ترامپ، "دونالد ترامپ" تهدید کرد که با وضع تعرفه بر تمامی خودروهای وارداتی اتحادیه اروپا، جنگ تجاری را تشدید خواهد کرد. این بار اما کاخ سفید تهدید فوری خطاب به کانادا منتشر نکرد.

دولت آمریکا پیش‌تر اعلام کرد، از روز ششم ژوئیه تعرفه‌های جدیدی بر 34 میلیارد دلار از کالاهای چینی وضع خواهد کرد؛ و چین نیز بلافاصله تهدید به تلافی این تصمیم کرد. اکنون اما با تصمیم تلافی‌جویانه کانادا، تقریبا این اطمینان وجود دارد که چین نیز تدبیر مشابهی اتخاذ خواهد کرد.

به هرحال، تاکنون هیچ کشوری تدابیر دفاعی مقابل جنگ تجاری آمریکا اتخاذ نکرده است. به‌نظر می‌رسد، جامعه بین‌الملل سیاست بینابینی را اتخاذ کرده و در نظر دارد که از تشدید این جنگ جلوگیری کند. اما چنین تصمیمی نیز نقشه‌های واشنگتن را خنثی خواهد کرد.

تا زمانی که واشنگتن بتواند کشورهای دیگر را وادار به پذیرش شروط خود کند، جنگ تجاری تنها نتیجه شکست- شکست را درپی خواهد داشت. در حال حاضر و با در نظر گرفتن شرایط کنونی که در آن آمریکا در موضع ضعف قرار دارد، می‌توان گفت چنین روندی اجتناب‌ناپذیر است.

از سوی دیگر، در حالی که همه طرف‌های درگیر در این موضوع سعی دارند تا حساب تجارت را از سیاست جدا کنند، برخی در آمریکا و کانادا سعی در سیاسی کردن این موضوع داشته‌اند. "پیتر ناوارو" مشاور تجاری کاخ سفید در سخنانی تند خطاب به ترودو گفت که "جای وی در جهنم است".

اگرچه ناوارو سپس بابت این سخنان عذرخواهی کرد، اما این اقدام به نوعی به روابط آمریکا و کانادا صدمه وارد کرد. از سوی دیگر، برخی در کانادا، دولت این کشور را برای تحریم کالاهای امریکایی تحت فشار قرار داده‌اند. همچنین، جنگ تجاری در اتحادیه اروپا نیز واکنش‌های تندتری را درپی داشته است.

به هرحال، باید گفت که جنگ تجاری بیش از آنکه برای امریکا سود داشته باشد، زیان‌آور است. با در نظر گرفتن موج اقدامات تلافی‌جویانه از سوی کانادا، اتحادیه اروپا و چین، می‌توان گفت واشنگتن صدمه زیادی از این موج متحمل خواهد شد. جنگ تجاری در واقع تنها فشار منفی بر نظم بین المللی وارد کرده و نمونه‌ای از مدیریت نادرست و سودجویانه مناقشات تجاری است.

حال، در صورتی که ترامپ بتواند گامی به عقب برداشته و مذاکراتی را در این خصوص آغاز کند، این امر به جامعه بین‌الملل کمک می‌کند تا خسارات اقتصادی و سیاسی وارد شده را جبران کند. در مقابل اما، جنگ تجاری تمام و عیار، جهان را تحت تاثیر عواقب خود قرار خواهد داد.

"اوتاوا" یکی از هم پیمانان نزدیک آمریکا است، اما شکاف ایجاد شده میان آن و امریکا بسیار بیشتر به وجود آمده میان آمریکا و اتحادیه اروپا است. اقدامات تلافی‌جویانه کانادا ضد آمریکا بیانگر این است که کاخ سفید این بار پا را بسیار فراتر نهاده است.

واشنگتن در طول تاریخ جنگ‌های زیادی را پشت سر گذاشته است؛ اما این بار نباید خود را درگیر جنگ تجاری کند.

مترجم:  زهره خزائي

بیشتر بخوانید: 

وزیر خارجه کانادا: آمریکا باید تعرفه‌های گمرکی را بردارد

سقوط سهام اروپا در پی جنگ تعرفه‌ای آمریکا/ تعرفه اتحادیه اروپا بر کالاهای آمریکایی

تشدید جنگ تجاری آمریکا / سخنان تند ترامپ علیه اروپا و کانادا