ارجان دولاپچی روزنامه نگار روزنامه آیدینلیک در استانبول، گفت: غرب و آمریکا در برابر ترکیه، صادقانه رفتار نکردند و بعد از کودتای 15 ژوئیه، ماهیت اصلی خودشان را نشان دادند.

ارجان دولاپچی، روزنامه نگار روزنامه آیدینلیک در استانبول در گفت و گو با رادیو ترکی استانبولی ایران پرس، نیت و هدف غرب و آمریکا و رفتار دوگانه آنها را در قبال کودتای نافرجام در ترکیه تببین کرد.

س/ نظر شما در خصوص رویکرد آمریکا و غرب در قبال ترکیه بعد از شکست کودتا در این کشور چیست؟

ج/ باید بگویم که کشورهای غربی و آمریکا سالهاست که از مفاهیم دموکراسی و حقوق بشر برای ترکیه به عنوان یک سلاح استفاده می کنند. این کشورها هیچ گاه در برابر ترکیه صادقانه رفتار نکرده اند و بعد از کودتای 15 ژوئیه، ماهیت اصلی خودشان را نشان دادند. در کودتای نافرجام اخیر ترکیه، در حالی که بیش از 260 تن از مردم ترکیه برای مقابله با عوامل کودتا جان باختن و صدها تن مجروح شدند، غرب و آمریکا همه کودتاچیان و عوامل پشت پرده این حادثه تاریخی را رها کرده و اکنون به نام حفظ حقوق بشر در ترکیه نگران حال کودتاچیان دستگیر شده هستند.

س/ در کودتای 15 ژوئیه نقش افراد و جماعت گولن مورد تاکید مقامات دولت ترکیه است. تسلیم شدن فتح الله گولن از سوی آمریکا به ترکیه را تا چه حدی پیش بینی می کنید؟

ج/ من می خواهم از یک بعد دیگر به این مساله نگاه کنم. آیا بهتر نبود که غرب و آمریکا به خاطر پیروزی ترکیه در برابر کودتاچیان و حفظ دموکراسی خود با تبریک و حمایت از این موفقیت احترام خود به حقوق بشر را تثبیت می کردند؟

به جای اینکه برای اثبات ادعاهای خود مبنی بر حفظ دموکراسی کامل در جامعه در ارتباط با کودتای اخیر در ترکیه نظر و دیدگاه خود را اعلام کنند و حداقل محکومیت های خود را در این کودتا به زبان آورند، حاشیه های این حادثه را بررسی می کنند.

این کار را نمی کنند؛ زیرا می دانند خود هم جزیی از عوامل پشت صحنه اجرای فیلم کودتا در ترکیه هستند.

تسلیم نشدن گولن از سوی آمریکا هم سالهاست که در مقاله ها و یادداشت های روزنامه نگاران نوشته می شود که گولن مورد استفاده آمریکا در ارتباط با مسائل داخلی ترکیه است و سناریوی تسلیم گولن هم برای آمریکایی جنبه نمادین دارد.

گرچه جماعت گولن در ترکیه به ظاهر یک فرقه اعتقادی و دینی بود، اما پایه های تشکیل این گروه منحرف متشکل از سیاست های آمریکایی است و متاسفانه نزدیک به 50 سال این جماعت در ترکیه دست به جنایات بسیاری زده است.

در دوره اخیر، تمایل ترکیه به تغییر سیاست های خارجی خود در منطقه و در قبال همسایه های خود به شدت آمریکا را تحت تاثیر خود قرار داد؛ چرا که آمریکا همواره می خواست ترکیه را در تنهایی و قطع رابطه با همسایگان خود به سر ببرد تا هر وقت خواست به راحتی مداخلات خود را در داخل به اجرا در آورد. از این رو نزدیک شدن "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه به کشورهای قدرتمند آسیا از جمله چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران و نیز تلاش برای بهبود روابط خود با کشورهای عراق و سوریه همچون خاری در چشم غرب و آمریکا بود تا در نهایت خواستند با انجام کودتا در ترکیه جلوی این پیشرفت را بگیرند.