در آخرین اقدام به رغم تحریم روسیه از سوی آمریکا، شرکت «گازپروم» توافق نامهای را امضا کرده است که به موجب آن، پرداخت بهای گاز صادراتی روسیه به چین به جای دلار با یوآن و روبل صورت میگیرد.
«الکسی میل» مدیر ارشد اجرایی گازپروم گفت: انجام پرداختها به روبل روسیه و یوآن چین هم برای گازپروم و هم برای شرکت ملی نفت چین «متقابلا سودمند» است و می تواند نمونه ای برای سایر شرکت ها باشد. وی افزود: این اقدام محاسبات را ساده میکند و انگیزه مضاعفی برای توسعه اقتصاد به ما میدهد.
تلاش روسیه و چین برای جلوگیری از برتری دلار آمریکا در تجارت جهانی
روسیه، چین و چند کشور دیگر از سالها پیش در تلاش هستند تا جلوی برتری دلار آمریکا در تجارت جهانی را بگیرند. این سیاست با تشدید تحریم های اقتصادی آمریکا علیه روسیه تشدید شده است. طی ماه های اخیر و به دنبال جنگ روسیه واوکراین، آمریکا و متحدان اروپایی اش تحریم های سنگینی را علیه بخش انرژی به ویژه نفت وگاز روسیه وضع کردند. این کشورها امیدوار بودند با اتخاذ سیاست های تحریمی، فشار اقتصادی را بر مسکو افزایش دهند.
اما «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد که خریداران انرژی از روسیه باید پول خود را به روبل بپردازند. پوتین، در واقع مشتریان اروپایی را مجبور کرد تا در صورت تمایل به دریافت گاز روسیه، حساب های بانکی روبلی خود را در گازپروم بانک باز کنند و مبالغ را به ارز روسیه پرداخت کنند.
همچنین عرضه گاز به شرکت ها و کشورهایی که از این شرط معامله سر باز زدند، قطع شد. اتخاذ این سیاست نه تنها به مذاق آمریکا و کشورهای اروپایی خوش نیامد بلکه برخلاف انتظار آنها، درآمد روسیه را نیز افزایش داد.
«لیام پیچ» کارشناس ارشد موسسه «اقتصادهای نوظهور اروپا» میگوید: اجرای این طرح فشار بر توانایی روسیه برای تسویه بدهیهای خارجی و واردات را افزایش میدهد.
برخلاف آمریکا که بر نظام تک قطبی و یک جانبه گرایی و اعمال تحریم ها علیه رقبا و دشمنان و حتی شرکای واشنگتن تاکید می کند، از دیدگاه مسکو و پکن نظام بین المللی کنونی نظامی چند قطبی بوده و قدرت های رقیب آمریکا با اقدامات غیر قانونی و سلطه گرانه آن به طور کامل مخالفت دارند.
از این رو آنها در تلاش هستند به رغم تحریم های غرب و جنگ روسیه و اوکراین، روابط خود را به ویژه با هم در زمینه های مختلف اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی، تسلیحاتی، سیاسی و دیپلماتیک بیش از پیش تقویت نماید.
اکنون بانک VTB روسیه نخستین بانک روسی است که بدون استفاده از سامانه سوئیفت، انتقال پول به یوآن چین را راه اندازی کرده است. سوئیفت یک سیستم تبادل و پرداخت داده بین بانکی است که بیش از 11 هزار موسسه مالی تقریباً در همه کشورها به آن متصل هستند و قطع آن بر اثر تحریم ها، عملا محدودیت های مالی برای کشورها ایجاد می کند.
«آندری کوستین» مدیر عامل بانک VTB روسیه اعلام کرده است که واقعیت جدید به عدم پذیرش گسترده استفاده از دلار و یورو در پرداختهای بین المللی منجر میشود. این اقدام روسیه، سبب شد تا مسکو بتواند در جریان صادرات گاز، روبل را جایگزین دلار و یورو کند و آسیب تحریم های غرب علیه اقتصاد خود را کاهش دهد. ضمن اینکه ادامه این سیاست یکه تازی دلار در عرصه اقتصاد جهانی را کاهش خواهد داد.
به نظر می رسد دوران جهان تک قطبی با وجود تلاشها برای حفظ آن از سوی آمریکا و متحدانش به پایان رسیده است و رویکردهایی که توسط غرب اتخاد می شود به ویژه در راستای اعمال فشار اقتصادی بر کشورها از طریق تحریم، محکوم به شکست هستند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
اتحادیه اروپا حذف هفت بانک روسیه از سوئیفت را تصویب کرد
بانکهای روسیه از سیستم سوئیفت جدا شدند