قریشی در این سفر با محمد اشرف غنی رئیس جمهور و عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان دیدار و گفت وگو می کند.
شاه محمود قریشی در ادامه به کشورهای جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه نیز سفرمی کند.
از دیدگاه ناظران سیاسی، موضوع روند صلح افغانستان مهمترین محور گفتگوهای وزیر خارجه پاکستان با مقامات افغانستان در کابل است. این موضوع از دو جهت با اهمیت است.
مهمترین محور گفت وگوهای وزیر خارجه پاکستان با مقامات افغانستان
اول آنکه پاکستان تحت فشارهای آمریکا سرانجام پذیرفت نقش مثبت و مفیدی را برای ترغیب طالبان جهت پیوستن به روند صلح افغانستان ایفا نماید.
برگزاری مذاکرات چند جانبه اخیر با حضور نمایندگان آمریکا، عربستان، پاکستان و امارات به همراه طالبان در ابوظبی به نظر می رسد نقطه تحول مهمی در روند صلح افغانستان است زیرا پس از آن آمریکا اعلام کرد بخشی از نیروهای خود را از افغانستان خارج می کند و «زلمی خلیل زاد» نماینده آمریکا در امور افغانستان هم اعلام کرد که طالبان پذیرفته است که از طریق نظامی نمیتواند قدرت را در افغانستان به دست بگیرد.
بنابراین سفر وزیر امور خارجه پاکستان به افغانستان در ادامه این روند برای مطلع کردن دولت افغانستان از برنامه های آتی اسلام آباد و واشنگتن برای پیشبرد روند صلح این کشور است.
دوم آنکه پاکستان می کوشد در این روند ابتکار عمل را در اختیار داشته باشد. زیرا این کشور همچنان افغانستان را حیاط خلوت خود می داند و حاضر نیست بدون گرفتن امتیاز مورد نظرش ازجمله تبدیل خط فرضی دیوراند به مرز بین المللی میان پاکستان و افغانستان، تاثیرمثبت و مهمی را در روند صلح افغانستان برای پیشبرد آن داشته باشد.
این بدان معنا است که پاکستان می کوشد از طالبان به عنوان ابزاری برای پیشبرد برنامه ها و اهداف خود در افغانستان استفاده کند.
«راشد عباس نقوی» کارشناس مسایل سیاسی در ارزیابی از اهداف پاکستان در افغانستان که خبرگزاری فارس آنرا منعکس کرد می گوید: «اسلام آباد به دنبال آن است که هند در افغانستان نفوذی نداشته باشد و از تمام ابزارهای خود در این راه استفاده خواهد کرد. پاکستان اگر بتواند واشنگتن را هم در افغانستان زمینگیر کند به هدف خود یعنی جلوگیری از نفوذ هند در این کشور دست پیدا میکند.»
این در حالی است که دولت افغانستان اعلام کرده است پاکستان را فاقد صداقت لازم برای کمک به روند صلح آن کشور می داند و بر این باور است اسلام آباد در ازای دریافت قول مساعد از آمریکا در مورد تایید برخی خواسته هایش همچون تبدیل خط فرضی دیوراند به مرز بین المللی و تثبیت موقعیت طالبان در ساختار سیاسی افغانستان حاضر به همکاری با سیاستهای واشنگتن در قبال افغانستان شده است.
امیر خطیبی کارشناس سیاسی در افغانستان که دیدگاهایش را خبرگزاری افق منعکس کرده می گوید: «چالشهای پاکستان و افغانستان ریشه در بطن تاریخ و خط مرزی دیورند دارد که در زمان استعمار انگلیس در منطقه ترسیم شد. این خط مرزی در هیچ مقطعی مورد پذیرش دولت افغانستان قرار نگرفته است.»
در هر حال، دولت افغانستان همواره بر مذاکرات صلح با طالبان با محوریت کابل تاکید کرده و معتقد است کشورهای منطقه و حتی آمریکا نمی توانند برای آینده تحولات افغانستان تصمیم گیری کنند.
از اینرو به نظر نمی رسد وزیر امور خارجه پاکستان در سفر به کابل نیز بتواند نظر مقامات این کشور را برای گرفتن امتیاز جلب نماید و یا اینکه ابتکار عمل مذاکرات صلح افغانستان را به پاکستان بدهد.
135/118
نویسنده: مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
دولت افغانستان تنها نهاد صلاحیت دار برای مذاکره با طالبان
نگاه پاکستان بهتصمیم جدید ترامپ درباره افغانستان/ تحلیل