«استفانو دل کول» اهل ایتالیا است و در سال های 2014 و 2015 نیز در جنوب لبنان حضور داشت.
سوال این است که نیروهای یونیفل چه ماموریتی در جنوب لبنان دارند؟
نیروهای یونیفل به موجب قطعنامه 425 شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال 1978 وارد لبنان شدند. هدف این نیروها نظارت بر مرزهای لبنان با سرزمین های اشغالی و حفظ صلح در این مرزها و ارسال گزارش به شورای امنیت است.
در ابتدا شمار این نیروها حدود 2 هزار نفر بود اما پس از اینکه اسرائیل در سال 2006 به جنوب لبنان حمله کرد(جنگ 33 روزه) به موجب قطعنامه 1701 شورای امنیت شمار این نیروها به بیش از 15 هزار نفر افزایش یافته و اکنون نیز مطابق برخی گزارش ها شمار این نیروها حدود 11 هزار نفر است.
سوال دیگر این است که عملکرد نیروهای یونیفل در جنوب لبنان چگونه بوده است؟
در این خصوص می توان به سه موضوع اشاره کرد؛
اول، از سال 1978 که نیروهای یونیفل در جنوب لبنان مستقر شدند، رژیم صهیونیستی دو جنگ را بر لبنان تحمیل کرد. جنگ اول سال 1982 بود که سه سال به طول انجامید. جنگ دوم در سال 2006 رخ داد که جنگ 33 روزه بود.
این جنگ ها نشان می دهد که عملاً حضور نیروهای یونیفل نه تنها سبب ممانعت از بروز جنگ نشد بلکه حتی در متوقف کردن این جنگ ها نیز موفق نبود.
علاوه بر این دو جنگ، رژیم صهیونیستی هر از گاهی ضمن نقض حریم هوایی لبنان قطعنامه 1701 شورای امنیت را نیز نقض می کند. مجموعه این رخدادها نشان می دهد که نیروهای یونیفل در جنوب لبنان عملکرد موفقی نداشته و حضور آنها سبب ایجاد صلح و ممانعت از جنگ نشده است. بر همین اساس به عملکرد نیروهای یونیفل در جنوب لبنان انتقادهای جدی وارد است.
دوم، برخی از فرماندهان یونیفل با عملکرد خود نشان دادند که عملاً نیروهای بی طرفی نیستند و از رژیم صهیونیستی جانبداری می کنند.
برای مثال «مایکل بیری»، فرمانده ایرلندی یونیفل که از سال 2016 تا 2018 این سمت را به عهده داشته است در آوریل 2018 در مراسم سالروز کشته شدگان جنگ های اسرائیل در فلسطین اشغالی حضور پیدا کرد که اقدامی خلاف اصل بی طرفی محسوب می شود.
عملکرد یونیفل و سکوت آن در مقابل جنایت های اسرائیل به حدی برای لبنانی ها غیرقابل قبول است که با انتقادهای زیادی از جانب لبنانی ها مواجه هستند.
«ولید جنبلاط» از شخصیت های سیاسی مهم لبنانی در سال 2010 با انتقاد از این نیروها اعلام کرد که این نیروهای چند ملیتی در مقابل جنایت های اسرائیل سکوت اختیار کردند.
سوم، امنیت نسبی در مرزهای لبنان با فلسطین اشغالی بیش از آنکه ناشی از حضور نیروهای یونیفل باشد ناشی از قدرت بازدارندگی محور مقاومت است و هراس اسرائیل از توانمندی نظامی و دفاعی حزب الله لبنان سبب امنیت نسبی در جنوب لبنان شده است.
نکته پایانی این است که عملکرد انفعالی نیروهای یونیفل و همچنین بعضاً مشکلاتی که با جمعیت بومی کشورها پیدا می کنند، سبب شد که در برخی بحران های کنونی از جمله در سوریه یا یمن از استقرار نیروهای حافظ صلح استقبال نشود.139/110
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
تمدید یک ساله ماموریت «یونیفل» در جنوب لبنان/ تحلیل
تلاش صهیونیستها برای اسرائیلی کردن یونیفل