ایران پرس - سال 2017 به لحاظ شدت اقدامات و اظهارات اسلام ستیزانه در امریکا طی سال های اخیر کم سابقه بوده است.

در آغاز سال 2017 و با راه یابی «دونالد ترامپ» به کاخ سفید، نخستین بار رئیس جمهوری امریکا از عبارت «اسلام رادیکال تروریست» سخن گفت.

سپس وی در هفته نخست ریاست جمهوری خود، فرمانی صادر کرد که در آن ورود اتباع هفت کشور اسلامی به امریکا ممنوع شد.

در ادامه، فرمان های دیگری نیز به امضای ترامپ رسید که محدودیت های بیشتری علیه مسلمانان اعمال می کرد.

همچنین انتشار توییت هایی از زبان رئیس جمهوری امریکا علیه مسلمانان یا بازنشر توئیت گروه های اسلام ستیز، میزان خصومت ترامپ با مسلمانان را به نمایش گذاشت.

در نهایت این که ترامپ اواخر سال 2017 با به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل، کلیه خطوط قرمز مسلمانان را نادیده گرفت و در عمل رو در روی جهان اسلام ایستاد. 

تا پیش از ریاست جمهوری دونالد ترامپ، روسای جمهوری وقت امریکا با وجود اتخاذ سیاست های عمدتا اسلام ستیز، اغلب سعی می کردند از به کار بردن الفاظی دال بر ارتباط میان اسلام و تروریسم خودداری کنند.

حتی «جورج دبلیو بوش»، رئیس جمهوری وقت امریکا چند روز بعد از استفاده از عبارت «جنگ صلیبی» در توصیف حوادث تروریستی 11 سپتامبر، در مسجدی حاضر شد و در کنار رهبران جوامع اسلامی امریکا از دین اسلام تجلیل کرد.

از آن زمان به بعد، جورج دبلیو بوش و رئیس  جمهوری بعدی، «باراک اوباما»، هرگز از عبارتی همچون «اسلام گرایان تروریست» یا «اسلام رادیکال تروریست» استفاده نکردند.

این سنت با ورود ترامپ به عرصه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 تغییر کرد.

وی در مقام نامزد نهایی حزب جمهوری خواه، اوباما را به دلیل خودداری از استفاده از عبارت «اسلام رادیکال تروریست» مورد انتقاد قرار داد و گفت، در صورت پیروزی در انتخابات، مانع ورود مسلمانان به امریکا می شود.

این اظهارنظرها حتی در فضای اسلام ستیزانه و اسلام هراسانه امریکا نیز غیرمنتظره و مخرب توصیف شد.

با این حال، ترامپ نه فقط ادبیات توهین آمیز خود علیه مسلمانان را در دوران رقابت های انتخاباتی کنار نگذاشت، بلکه در سخنرانی مهم افتتاحیه ریاست جمهوری در برابر دیدگان میلیون ها تن، عبارت «اسلامگرایان رادیکال تروریست» را بر زبان جاری کرد.

همین یک عبارت کافی بود تا جایگاه اسلام و مسلمانان در دولت ترامپ مشخص شود.

ترامپ یک هفته پس از نشستن بر کرسی ریاست جمهوری امریکا، فرمانی صادر کرد که بر اساس آن ورود اتباع هفت کشور اسلامی شامل ایران، عراق، سوریه، یمن، سومالی، سودان و لیبی به امریکا ممنوع شد.

همچنین در این فرمان، مجوز ورود پناه جویان از کشورهایی هم چون سوریه لغو شد.

این فرمان که همزمان با صدور آن، به اجرا در آمد، هرج و مرج بی سابقه ای را در فرودگاه های امریکا و مبداء پرواز هواپیماها به مقصد امریکا به راه انداخت.

بسیاری از مسافران با داشتن روادید قانونی ورود به امریکا، در فرودگاه ها سرگردان شدند و حتی دارندگان کارت های اقامت موسوم به گرین کارت نتوانستند از گمرک عبور کنند.

دولت امریکا این تصمیم را در راستای تامین امنیت این کشور عنوان کرد در حالی که اغلب افراد مظنون به همکاری با گروه های تروریستی در فهرست کشورهای ممنوع از سفر قرار نداشتند؛ ضمن این که مستثنا شدن برخی کشورها همچون عربستان بر سیاسی بودن تصمیم ترامپ تاکید داشت.

 البته دادگاه ها در روزهای پرآشوب پس از صدور فرمان ممنوعیت سفر، تصمیم ترامپ را به چالش کشیدند و با صدور احکام قضایی، مانع اجرای آن شدند.

با این حال، ترامپ از تلاش برای اجرایی کردن تصمیم خود مبنی بر جلوگیری از ورود مسلمانان به خاک امریکا چشم پوشی نکرد.

تظاهرات مردم امریکا در اعتراض به قانون مهاجرتی ترامپ

در ماه ها، جدال سیاسی - حقوقی ترامپ با دادگاه ها ادامه یافت.

ترامپ ابتدا نام عراق را از فهرست ممنوعیت ورود حذف کرد و سپس اجازه داد اتباع شش کشور که کارت اقامت در اختیار داشتند، وارد امریکا شوند.

در فرمان سوم نیز دولت امریکا تحت فشار دادگاه ها پذیرفت که اتباع این کشورها در صورت داشتن رابطه قوی با افراد حقیقی یا حقوقی امریکایی، اجازه ورود به خاک امریکا را داشته باشند.

با این حال، این جدال با ورود دیوان عالی فدرال به نفع دولت ترامپ، تقریبا خاتمه یافت به نحوی که اکنون اتباع شش کشور اسلامی به همراه اتباع چند کشور غیر اسلامی برای ورود به خاک امریکا  شرایط دشواری پیش رو دارند.

این سیاست سبب شده است تا میان خانواده های مسلمان فاصله بیافتد و جریان های اسلام ستیز با اطمینان از پشیبانی های دولتی، بر حملات لفطی و فیزیکی خود علیه مسلمانان بیافزایند.

«ازهر عزیز» رئیس جامعه اسلامی آمریکای شمالی می گوید:

"اظهارات ترامپ و اقدامات افراطی وی ضربه بزرگی به جامعه مسلمانان آمریکا وارد کرده است، در نهایت اثبات خواهد شد که این اقدام ترامپ غیرقانونی است."

البته ترامپ برای رفع اتهام اسلام ستیزی بارها اعلام کرده است که نخستین سفر خارجی خود را در مقام ریاست جمهوری امریکا به عربستان انجام داد و در این سفر با تعدادی از سران کشورهای عربی و اسلامی دیدار کرد.

رئیس جمهوری امریکا در این سفر تلاش کرد چهره دوستانه ای از خود در میان کشورهای اسلامی به تصویر بکشد.

با این حال، انتخاب همین سفر، نگرش ترامپ به جایگاه کشورهای ثروتمند اسلامی را به نمایش گذاشت.

رسانه های امریکایی بعدها نوشتند که ترامپ پس از اطمینان از عقد قراردادهای کلان و پرسود حاضر شد ریاض را به عنوان نخستین مقصد در سفرهای خارجی خود در مقام ریاست جمهوری امریکا انتخاب کند.

دیدار وی از عربستان در حالی انجام گرفت که طرف های امریکایی و سعودی بیش از 450 میلیارد دلار از جمله 110 میلیارد دلار فروش سلاح به عربستان را امضا کردند.

پس از عقد چنین قراردادهای عظیمی، ترامپ در رقص شمشیر شاهزادگان سعودی شرکت کرد تا بهره مندی امریکا از همکاری با کشور عربستان را جشن بگیرد.

رئیس جمهوری امریکا در عربستان

ترامپ پس از بازگشت به امریکا، دستاوردها سفر خود را به عربستان در سه کلمه خلاصه کرد: «شغل، شغل، شغل»

به عبارت دیگر، شرط رفاقت و دوستی رئیس جمهوری تاجر پیشه آمریکا با کشورهای اسلامی، میزان نقش آنان در رونق اقتصادی و ایجاد شغل برای کارگران امریکایی خواهد بود.

همچنین، تصمیم ترامپ برای سفر مستقیم از ریاض به تل آویو نشان داد که رئیس جمهوری امریکا برای کشورهای اسلامی و عربی و نیز آینده فلسطین نقشه های خطرناکی در سر دارد.

سفر ترامپ به ریاض نتایجی همچون بروز جنگ دیپلماتیک میان عربستان و قطر، تعطیلی دفتر سازمان آزادیخش فلسطین در واشنگتن و به رسمیت شناخته شدن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسراییل را برای ملت های مسلمان به همراه آورد. 

سال 2017 برای مسلمانان امریکا و دیگر کشورهای جهان در حالی به پایان رسید که دونالد ترامپ با کنار گذاشتن سیاست دو دهه ای واشنگتن، پایتختی قدس برای رژیم اسراییل را به رسمیت شناخت و دستور داد سفارت امریکا در رژیم اسرائیل از تل آویو به قدس منتقل شود.

در حالی که سرنوشت قدس اشغال شده نه فقط برای مسلمانان خاورمیانه که برای مسلمانان سراسر جهان از جمله مسلمانان امریکا مهم است.

با این حال، ترامپ برای اثبات دوستی خلل ناپذیر خود با صهیونیست ها، تصمیمی گرفت که مغایر با حداقل 15 قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بود.

این موضوع نشان داد که دولت ترامپ در پشیبانی از رژیم صهیونیستی تمامی پنهان کاری دولت های قبلی امریکا را کنار گذاشته و وارد حساس ترین موضوع جهان اسلام یعنی سرنوشت قدس و اماکن مقدس آن شده است.

البته اتخاذ موضع غیرمنتظره ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل، موجب وحدت در جهان اسلام و شکل گیری موج جدیدی از احساسات علیه زورگویی و جنایات صهیونیست ها شد، تا جایی که حتی نزدیک ترین متحدان امریکا در میان دولت های اسلامی از جمله دولت سعودی نیز مجبور شدند تحت فشار افکار عمومی به خشم آمده مسلمانان، مواضعی در محکومیت تصمیم ترامپ اتخاذ کنند. ب

با این حال، غلیان خشم مسلمانان جهان نیز سبب نشد تا ترامپ از تصمیم جنجالی خود عدول کند.

دولت امریکا حتی با وتوی پیش نویس پیشنهادی مصر در شورای امنیت سازمان ملل متحد و اتخاذ سیاست تهدید و ارعاب در مجمع عمومی این سازمان نشان داد در دشمنی با خواست و اراده جامعه جهانی و مسلمانان جهان، هیچ تردیدی به خود راه نمی دهد. 

«نهاد عواد» مدیر اجرایی شورای روابط آمریکا - اسلام در واکنش به تهدید ترامپ علیه اعضای سازمان ملل متحد می گوید:

"دولت ما نباید از جایگاه خود در سازمان ملل متحد برای قلدری یا تهدید دیگر کشورهایی که خواهان آزادی مذهبی و عدالت در قدس هستند، سوء استفاده کند.

عدالت، ارزشی محوری در اسلام، یهودیت و مسیحیت است."

در پایان ذکر این نکته ضروری است که با توجه به رویکرد اسلام ستیزانه دولت کنونی امریکا، پیش بینی می شود در سال آینده دولت ترامپ رویکرد خصمانه تری علیه اسلام و مسلمانان در پیش گیرد.

نویسنده: امیرعلی ابوالفتح

116/110

بیشتر بخوانید:

ایندیپندنت: هشدار به کاخ سفید؛ پیام های توئیتری اسلام هراسانه ترامپ نگران کننده است

تشدید اقدامات اسلام ستیزانه ترامپ / تحلیل

اسلام‌هراسی، مبنای سیاست‌های ضدمهاجرتی ترامپ

تظاهرات مردم امریکا در اعتراض به قانون مهاجرتی ترامپ
رئیس جمهوری امریکا در عربستان