«سارا هاکبی سندرز» سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه در بیانیه ای از دستور رئیس جمهوری آمریکا برای اخراج 60 دیپلمات روس و تعطیلی کنسولگری روسیه در سیاتل خبر داد.

به گزارش ایران پرس،این اقدام به بهانه مسمومیت یک جاسوس روس‌تبار پناهنده به بریتانیا صورت گرفته است. «سرگئی اسکریپال» ماه گذشته در بریتانیا با موادی که لندن مدعی است مواد شیمیایی نظامی بوده، مسموم شد.

کشورهای غربی مسکو را به دست داشتن در این حادثه متهم کرده و امروز در اقدامی هماهنگ، ده‌ها دیپلمات روسیه را اخراج و اقدامات تنبیهی دیگری علیه مسکو در دستور کار قرار داده‌اند.

دولت آمریکا اعلام کرد 60 دیپلمات روس یک هفته فرصت دارند تا به همراه خانواده‌هایشان، خاک آمریکا را ترک کنند. 48 نفر از این دیپلمات‌ها در سفارت روسیه در واشنگتن فعالیت می‌کنند و 12 نفر از آن‌ها از اعضای هیات روس در سازمان ملل هستند.

واشنگتن همچنین اعلام کرد کنسولگری روسیه در شهر «سیاتل» تعطیل می‌شود. کاخ سفید نزدیکی این ساختمان به یک پایگاه دریایی ارتش آمریکا و شرکت «بوئینگ» را دلیل تعطیلی آن اعلام کرده است.

در بخشی از بیانیه کاخ سفید آمده است: «اقدامات امروز، با کاهش توانمندی جاسوسی روسیه از آمریکایی‌ها و اقدامات مخفیانه‌ای که می‌تواند امنیت ملی آمریکا را تهدید کند، آمریکا را امن‌تر می‌کند.»

این بیانیه می‌افزاید: «ایالات متحده و متحدان و شرکایش، با این گام‌ها برای روسیه روشن می‌کنند که اقدامات این کشور بدون تبعات باقی نمی‌ماند. ایالات متحده آماده همکاری و ساخت رابطه‌ای بهتر با روسیه است، اما این اتفاق تنها زمانی می‌افتد که رفتار حکومت روسیه تغییر کند.

«سرگئی اسکریپال» جاسوس روس تبار در بریتانیا

همزمان نیز کانادا و 14 کشور اروپایی اعلام کردند تعدادی از دیپلماتهای روسیه باید خاک این کشورها را ترک کنند.

در همین راستا، فرانسه و لهستان اعلام کردند که هرکدام 4 دیپلمات روسیه را در ارتباط با مساله سرگئی اسکریپال اخراج خواهند کرد. 

دولت آلمان هم دقایقی بعد اعلام کرد که 4 نفر از دیپلمات های روسیه را اخراج خواهد کرد.

پس از این کشورها،  اوکراین، دانمارک، چک و تعدادی دیگر هم به جمع کشورهای اروپایی پیوستند. کی‌یف  13 دیپلمات، دولت چک 3 و دانمارک 2، لیتوانی 3، لتونی یک و ایتالیا نیز 2 دیپلمات روسی را اخراج خواهند کرد.

دولت استونی هم وابسته نظامی روسیه در پایتخت این کشور و هلند نیز 2 دیپلمات روسیه را اخراج کرده است.

پیش از این دولت بریتانیا 23 دیپلمات روس را بعد از اتفاقی که برای سرگئی اسکریپال در این کشور رخ داد اخراج کرده بود.

صبح امروز دولتهای اروپایی لتونی، استونی، لیتوانی و لهستان به خاطر همین موضوع سفرای روسیه در کشورهایشان را احضار کرده بودند. 

دولت کانادا نیز اعلام کرد 4 دیپلمات روس باید خاک این کشور را ترک کنند. کانادا همچنین اعلام کرد که برای 3 دیپلمات روس که قرار بود به زودی به دیپلماتهای روسیه در اتاوا اضافه شوند روادید صادر نخواهد کرد.

دولت روسیه دست داشتن در مسمویت اسکریپال را رد کرده و از بریتانیا خواسته تیم تحقیق مشترکی درباره این حادثه تشکیل شود.

با این وجود، لندن از ارائه شواهد در این رابطه و همکاری با مسکو خودداری کرده است.

روابط غرب و مسکو از سال 2014 در سه محور گسترش نفوذ نظامی ناتو به ویژه آمریکا نزدیک و حتی هم مرز روسیه در شرق اروپا، دریای بالتیک و اوضاع سوریه تیره شده است.

جدایی شبه جزیره کریمه از اوکراین و پیوستن آن به روسیه نیز در سال 2014، براساس نتایج برگزاری همه پرسی، تنش میان روسیه و غرب را دوچندان کرده است.

آمریکا و اتحادیه اروپا از سال 2014  تاکنون مجموعه ای از تحریم های اقتصادی و مالی ضد روسی را وضع کرده اند که واکنش متقابل مسکو را در پی داشته است. ­

114/117

بیشتر بخوانید:

واکنش روسیه به اتهامات بریتانیا

موضع گیری سران اتحادیه اروپا علیه روسیه: همنوایی با بریتانیا/ تحلیل

لوگران سوار: ماجرای جاسوس دوجانبه روس و پاسخ نامتناسب لندن

«سرگئی اسکریپال» جاسوس روس تبار در بریتانیا