وی تاکید کرد که اگر آلمان این جنگنده ها را از آمریکا خریداری کند، تمام همکاریها با فرانسه برای ساخت هواپیماهای نظامی از بین خواهد رفت.
«هوک» از اروپا درخواست کرد استقلال نظامی خود را حفظ کند و به آلمان نیز هشدار داد، این مسئله تلاشهای پاریس و برلین برای تولید جنگنده نسل پنجم را تضعیف خواهد کرد.
ساخت جنگنده نسل پنجم؛ پیام واضح اروپا به آمریکا
هشدار مدیر یکی از شرکت های مهم تسلیحاتی اروپا با توجه به تمایل فزاینده دو کشور مهم اروپایی یعنی المان و فرانسه برای کسب استقلال دفاعی و نظامی اروپا صورت گرفته است.
«درک هوک» Dirk Hoke با اشاره به پروژه مشترک آلمان و فرانسه برای تولید یک جنگنده نسل پنجم، گفت: اروپا باید قدرت خود را واضحتر نشان داده و اعلام کند در بخش دفاعی و فضایی مستقل است.
فرانسه و آلمان در ژوئیه 2017 از برنامه خود برای تولید یک جنگنده اروپایی رونمایی کردند. این درحالی است که در آلمان اکنون مساله گزینه های احتمالی برای جایگزینی هواپیمای جنگنده تورنادو که از دوره جنگ سرد خدمت می کند، به موضوعی اختلاف برانگیز تبدیل شده است.
آلمان؛ وامانده در فشارهای واشنگن و متحدان اروپایی
برخی ازفرماندهان ارتش آلمان حامی خرید جنگندههای اف-35 هستند، درحالی که برخی از مقامات دولتی این کشور، خواستار خرید نوع مدرنیزه جنگنده اروپایی یوروفایتر تایفون هستند. تاکنون هیچ گزینهای به طوررسمی انتخاب نشده است.
اکنون دولت آلمان تحت فشار دوگانه ای یعنی فشار واشنگتن برای خرید اف-35 و فشار شرکای اروپایی برای خرید یک جنگنده اروپایی قرار دارد.
اتحادیه اروپا بویژه دو کشور مهم آن یعنی آلمان و فرانسه خواستار استقلال استراتژیک اتحادیه اروپا در زمینه سیاست و امور دفاعی هستند.
بروز اختلاف بین آمریکا و اتحادیه اروپا پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، بویژه بر سر مسائل دفاعی و نقش واهمیت ناتو و نیز خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت)، باعث شده تا کشورهای اتحادیه اروپا، تقویت تدابیر و سازو کارهای مستقل اروپایی در زمینه دفاعی و امنیتی را مد نظر قرار دهند.
اکنون شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد نیروی نظامی مستقل اروپا، تدوین راهبرد جهانی اتحادیه اروپا و نیز ایجاد نهادهای نظامی، امنیتی اروپایی هستیم.
از جمله ارائه طرح صندوق دفاعی اتحادیه اروپا از سوی کمیسیون اروپا به عنوان رکن اجرایی آن، گام مهمی در راستای ایجاد توانمندی دفاعی مستقل اروپایی است.
کارکرد این صندوق دفاعی، تأمین مالی و حمایت و پیشبرد طرحهای تحقیقاتی در بخشهای صنعتی برای تقویت ظرفیت دفاعی اتحادیه اروپا است.
به گفته «الکساندر نویا» Alexander Noya نماینده مجلس آلمان از حزب چپ ها، اگر اتحادیه اروپا درصدد ایجاد بدیل ناتو در بخش دفاع است، پیش از همه باید سیاست جدید دفاعی را طرح ریزی کند. البته تقویت همکاری های اتحادیه اروپا با ناتو نیز همواره مد نظر بروکسل قراردارد.
اروپا به دنبال حذف ناتو نیست
مقامات اتحادیه اروپا تاکید می کنند که طرح های مد نظر بروکسل، جایگزین ناتو یا آمریکا نمی شود، بلکه در واقع گامی در راستای اقدام مستقل اروپایی به منظور تحقق اهداف و حفظ منافع اروپایی ها است.
روند کنونی نشان می دهدکه در آینده در دوسطح یعنی سطح اتحادیه اروپا و سطح کشورهای عضو چه به صورت دو جانبه و یاچند جانبه شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد ساختارهای دفاعی اروپایی خواهیم بود.134/110
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
آمریکا و آموزش کاربرد سلاح هستهای به اروپا ضد روسیه/تحلیل
لاوروف: آمریکا به اروپا کاربرد سلاح هسته ای آموزش میدهد
اسپوتنیک: سلاحهای امریکایی و تشدید تنش در اروپا