«شیرمحمد آخوندزاده» نماینده استان هلمند در سنای افغانستان گفت، بر اساس گزارش های دریافتی طبق توافقات انجام گرفته بین افغانستان و پاکستان قرار است 6 ورودی مرزی در امتداد خط دیورند ایجاد شود .
«محمدعلم ایزدیار» معاون سنای افغانستان نیز گفت ،ساخت حصار مرزی در امتداد خط دیورند همچنان ادامه دارد و در این باره با پاکستان توافق شده است.
«رحمتالله اچکزی» نماینده قندهار در سنای افغانستان هم از دولت وحدت ملی خواست تا از ساخت حصار مرزی در امتداد خط دیورند توسط ارتش پاکستان جلوگیری کند.
«فضل هادی مسلم یار» رئیس سنای افغانستان اقدام ارتش پاکستان برای ساخت حصار مرزی در امتداد خط دیورند را خلاف اصول و قوانین بینالمللی دانست و گفت دولت افغانستان باید مانع ساخت حصار مرزی در امتداد خط دیورند شود.
نگرانی مطرح شده توسط شماری ازنمایندگان سنای افغانستان درباره توافق پنهانی دولت این کشور با پاکستان برای ایجاد حصار مرزی در خط دیورند، ناشی از انتشار اخباری درباره آغاز و تداوم حصار کشی ارتش پاکستان در خط دیورند است که از چند ماه گذشته تاکنون یکی ازسوژه های رسانه های دو کشور بوده است.
خط مرزی دیورند بین افغانستان و پاکستان که بیش از 2400 کیلومتر را شامل می شود، مهمترین اختلاف تاریخی این دو کشور همسایه محسوب می شود.
از نظر افغانستان، خط مرزی دیورند در زمان استعمار انگلیس در منطقه شبه قاره هند تعیین شده که نمی تواند سرحدات مرزی افغانستان با پاکستان را تعیین کند.
دولت کابل می گوید، معاهدهای که در این مورد در سال ۱۸۹۳ میلادی بین عبد الرحمان خان پادشاه وقت افغانستان و سر مورتیمر دیورند، وزیر خارجه وقت هند بریتانیایی امضا شده،اعتبار ندارد.
به همین دلیل افغانستان،خط دیورند را به عنوان مرز رسمی مشترک با افغانستان نپذیرفته است.در حالی که پاکستان دیورند را خط مرزی با افغانستان می داند و از حدود یکسال گذشته موضوع ایجاد حصار مرزی در خط دیورند را در دستور کار قرار داده است.
این در حالی است که ارتش پاکستان در چارچوب اصل پذیرش خط دیورند در این کشور به عنوان مرز رسمی با افغانستان،حصارکشی در امتداد این خط مرزی ادامه داده و اعلام کرده که تا پایان سال 2018 ایجاد حصار در خط دیورند به اتمام خواهد رسید.
بهانه ارتش پاکستان برای ایجاد حصار در خط مرزی دیورند جلوگیری ازتردد تروریست ها از خاک افغانستان به آن کشور در چارچوب مبارزه با تروریسم است و آنرا گامی برای اثر بخشی این راهبرد می داند.در مقابل،افغانستان ایجاد حصار مرزی را در مبارزه با افراط گرایی موثر نمی داند.
حسین حقانی کارشناس سیاسی و سفیر سابق پاکستان در آمریکا می گوید، ساخت حصار مرزی در خط دیورند مانند دیوار برلین فرو خواهد ریخت و راه مبارزه با تروریسم، نابودی مراکز امن تروریستی در خاک پاکستان و تغییر اساسی در رویکرد دولت این کشور است.
در چنین شرایطی ،بزرگترین نگرانی دولت افغانستان این است که ایجاد حصار مرزی در خط دیورند توسط پاکستان،آن کشور را در موقعیت پذیرش اجباری دیورند به عنوان مرز رسمی قرار دهد که می تواند موجب واکنش های تند مردم و احزاب به دولت کابل به دلیل انفعال در بزرگترین چالش و اختلاف تاریخی با اسلام آباد بشود.
دراین شرایط، بعید است که آنچه که برخی نمایندگان سنای افغانستان آنرا توافق پنهانی دولت این کشور و پاکستان برای ایجاد حصار مرزی در خط دیورند می نامند،واقعیت داشته باشد و بیشترمی توان آنرا گمانه های رسانه ای دانست.
114/110
محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
مرزهای پاکستان و افغانستان پشت حصار/ ویدئو
عضو مجلس ملی افغانستان: مشکل افغانستان با دولت پاکستان است نه ملت آن