ایران پرس - با گذشت هفته ها از درخواست آمریکا برای پیوستن کشورها به ائتلاف دریایی مورد نظر واشنگتن در خلیج فارس، این درخواست با پاسخ منفی کشورهای مختلف حتی در اروپا رو به رو است.

در تازه ترین مخالفت ها با ائتلاف آمریکایی، "فلورانس پارلی" Florence Parly وزیر دفاع فرانسه تاکید کرد اتحادیه اروپا در ائتلاف دریایی به سرکردگی آمریکا در خلیج فارس مشارکت نخواهد کرد.

پارلی گفت: کشورهای اروپایی با مشارکت در عملیات آمریکا برای اسکورت شناورهای تجاری در خلیج فارس مخالف هستند.

تنش ها در خلیج فارس در ماه های اخیر به دنبال اقدامات تحریک آمیز آمریکا از جمله تقویت حضور نظامی در خلیج فارس و تجاوز پهپاد جاسوسی آمریکا به حریم ایران تشدید شد؛ البته ایران با سرنگون کردن آن پهپاد، پاسخ این اقدام تنش زای آمریکا را داد.

به دنبال آن بریتانیا در همراهی با واشنگتن کشتی ایرانی "گریس 1" را در تنگه جبل الطارق توقیف کرد که این اقدام نیز با واکنش ایران در توقیف نفتکش بریتانیایی در تنگه هرمز به دلیل تخلف آشکار آن از قوانین دریایی، رو به رو شد.

این شرایط سبب شد تا آمریکا با ترفند ایجاد ائتلاف دریایی با هدف ادعایی به اصطلاح حفاظت از آزادی کشتی رانی در منطقه خلیح فارس، از 60 کشور جهان برای مشارکت در تشکیل این ائتلاف آمریکایی دعوت کند. مقامات آمریکایی در این راستا تلاش کردند تا به بهانه تشکیل ائتلاف، نه تنها فشارها را بر ایران افزایش دهند و پول هنگفتی نیز از شرکای عرب خود در منطقه دریافت کنند، بلکه زمینه را برای حضور رژیم صهیونیستی و نزدیکی آن به کشورهای عربی فراهم آورند.

به رغم دعوت "دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا و تلاش های دیپلماتیک واشنگتن، به جز چند دولت از این طرح استقبال نکردند تا این که ائتلاف دریایی آمریکا روز پنجشنبه پس از هفته ها تنها با مشارکت بریتانیا، بحرین و استرالیا آغاز به کار کرد.

بدین ترتیب به رغم تلاش مقامات آمریکا، کشورهای اروپایی در این ائتلاف حضور ندارند. مقامات کشورهای مختلف اروپا از جمله مقامات آلمان و فرانسه طی هفته های گذشته به صراحت از مشارکت نکردنشان در ائتلاف مورد نظر "ترامپ" خبر دادند و آن را برخلاف صلح و دموکراسی اروپایی اعلام کردند.

در چنین شرایطی اظهارات صریح وزیر دفاع فرانسه مبنی بر مشارکت نکردن اتحادیه اروپا در ائتلاف دریایی آمریکا، در واقع آب پاکی را بر دستان "ترامپ" ریخته و به نوعی از شکست پیشاپیش طرح وی خبر داده است؛ به ویژه این که چین و روسیه نیز با ائتلاف دریایی آمریکا به شدت مخالفت کرده اند.

در این میان اتحادیه اروپا از سازو کار خاص خود در این زمینه سخن گفته است.

"فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این باره گفت: بروکسل قصد دارد توان خود را در تشکیل یک ائتلاف دریایی به عنوان بخشی از یک بسته امنیتی، به آزمون بگذارد.  به موجب این طرح کشورها در قالب یک همکاری داوطلبانه، با یکدیگر تبادل اطلاعات خواهند کرد.

در حالی که به نظر می رسد تلاش های دولت "ترامپ" برای پیوستن کشورهای جهان به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس عملا شکست خورده است، بایستی دید که کشورهای منطقه خلیج فارس در کجای طرح اروپا قرار دارند و آیا این طرح اراده و کارآیی لازم را برای مقابله با اقدامات تنش زای آمریکا و برخی متحدانش در خلیج فارس خواهد داشت؛ به ویژه این که در برهه کنونی شکاف اتحادیه اروپا با بریتانیا به عنوان بزرگترین قدرت دریایی این قاره، بر سر برگزیت، بالا عمیق شده است.

مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده اند که تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز برعهده کشورهای منطقه است و لازمه آن تامین امنیت کشتی رانی برای همه کشورها از جمله ایران است.

"محمدجواد ظریف" وزیرخارجه ایران چندی پیش تصریح کرد: «این ایران است که امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تضمین می‌کند.‌»139/118

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتربخوانید:

 

وزیر دفاع فرانسه: اتحادیه اروپا در ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس مشارکت نمی کند

ژاپن دوباره تاکید کرد؛ در ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس مشارکت نمی کنیم