روزنامه آمریکایی واشنگتنپست روز یکشنبه نوشت: مقامات اطلاعاتی آمریکا هفته گذشته براساس تحلیل اطلاعاتی که توسط نهادهای اطلاعات این کشور از جمله «سیا» و «اف بی آی» جمع آوری شده بود، مطلع شدند مسوولان ارشد امارات 23 ماه مه 2017 درباره طرح هک رسانههای قطری و پیادهسازی آن بحث کردهاند.
مقامات اطلاعاتی آمریکا اظهار کردند: نظریه آنها این است که عربستان سعودی، امارات و مصر و یا ترکیبی از این کشورها در هک رسانههای قطر مشارک داشتند.
هک رسانههای قطری در تاریخ 24 ماه مه گذشته، مبنای شروع بحرانی در شورای همکاری خلیج فارس شد که در تاریخ شکلگیری آن بیسابقه است. نگاه به مواضع شش کشور عضو این شورا، جایی برای اعتماد و همکاری مشترک باقی نمیگذارد و تنش جدید در منطقه، اوج واگرایی در شورای همکاری خلیج فارس است. این واگرایی، برآیند سیاست عربستان سعودی است که همچنان توقع دارد دیگر کشورهای عربی دنبالهرو این کشور باشند.
ریاض با دعوت از «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا برای انتخاب عربستان به عنوان نخستین مقصد سفر خارجی خود، رویاهایی را در ذهن داشت تا از قِبَل حمایت سیاسی آمریکا، به ائتلاف ساختگی خود ضد ایران رسمیت دهد.
کاخ سفید هم از ائتلاف عربی ضد ایران حمایت میکرد و با پیشنهاد مالی «محمد بن سلمان»، ولیعهد جدید عربستان، ترامپ پذیرفت نخستین پرواز هواپیمای رئیس جمهوری آمریکا در عربستان فرود آید.
نافرمانی در شورای همکاری خلیج فارس، همزمان با خروج ترامپ از ریاض
رقص شمشیر ملک سلمان و ترامپ در سایه بازی مستقل کشورهایی مانند قطر، کویت و عمان نتوانست اهداف سعودی- ترامپی را پیش ببرد و همزمان با خروج ترامپ از ریاض، نافرمانی در شورای همکاری خلیج فارس نمایان شد.
در همین چارچوب، روزنامه روسی «نزاویسیمایا گازتا» روز یکشنبه در تحلیلی به قلم «راویل موصطافین» کارشناس امور بینالملل درباره تنش عربی در منطقه خلیج فارس نوشت: بروز تنش عربی بر سر قطر، نقشههای آمریکا را برای ایجاد ائتلاف منطقهای گسترده ضد ایران ناکام گذاشت.
در چنین شرایطی، هک رسانههای قطری، دستمایه تنبیه کشوری قرار گرفت که از نظر عربستان سعودی در برابر خواستههای این کشور تمرد کرده است. توهم رژیم سعودی برای رهبری و مدیریت شورای همکاری خلیج فارس، استقلال کشورهای عضو این شورا را هدف قرار داده و در چنین شرایطی، قطر حاضر نشده است تحت قیمومیت قرار گیرد.
علاوه بر قطر، کویت و عمان هم در شورای همکاری خلیج فارس نخواستند صرفا دنبالهرو باشند. سفر 12 ژوئیه «یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان به تهران و تاکید بر گسترش همکاریها با ایران، نشان از عملکرد مستقل عمان در سیاست خارجی خود دارد.
در همین زمینه، روزنامه فرامنطقهای القدس العربی پنجشنبه گذشته نوشت: ائتلاف محور سعودی ضد قطر باعث تجزیه شورای همکاری خلیج فارس خواهد شد و در آینده ائتلافهای جدیدی در منطقه شکل خواهد گرفت.
همکاری و همگرایی کشورهای منطقه به منزله نادیده گرفتن استقلال رای آنان نیست. در سایه همکاری امنیت، صلح و ثبات منطقه تضمین خواهد شد و تلاش برای ائتلافسازی مُخرب، کمکی به آرامش منطقه نخواهد کرد.
هر کشوری ضمن حفظ استقلال و ارتقای جایگاه خود در معادلات سیاسی ورود میکند و دوران قیمومیت سیاسی گذشته است.118/110
بیشتر بخوانید:
عربستان، قطر را به تلاش برای فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس متهم کرد
واکنش قطر به امتناع عربستان از مذاکره برای حل بحران شورای همکاری خلیج فارس
واکنش ترکیه به درخواست شورای همکاری خلیج فارس از قطر/تحلیل