ایران پرس: وزارت بازرگانی پاکستان قانون عملیاتی شدن سازوکار تهاتر با جمهوری اسلامی ایران را ابلاغ کرد. دو ماه پیش عالی ترین کمیته هماهنگی اقتصادی دولت پاکستان این قانون را تصویب کرد.

جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به رغم همسایگی و عضویت در اتحادیه همکاری های منطقه ای اکو از میزان بسیار پایین روابط تجاری برخوردارند که به هیچ عنوان رضایت بخش نیست. از این رو مسئولان تجاری و اقتصادی دو کشور اخیرا اعلام کردند که قصد دارند میزان مبادلات تجاری خود را به پنج میلیارد دلار در سال ارتقاد دهند. به همین دلیل ابلاغ قانون تجارت تهاتر با ایران از سوی وزارت بازرگانی پاکستان، گام مهی برای افزایش مبادلات تجاری محسوب می شود، مشروط بر اینکه، دولت پاکستان و تجار این کشور با جدیت آنرا عملیاتی کنند و مانند طرح احداث خط لوله انتقال گاز ایران به جنوب آسیا و بخصوص پاکستان، تحت تاثیر سیاست های جناحی و مداخلات خارجی معطل نماند.

رحیم حیات قریشی سفیر پاکستان در تهران در این باره معتقد است:

تجارت تهاتر میان پاکستان و ایران موجب افزایش صادرت پاکستان به ویژه برنج خواهد شد. بخش خصوصی در پاکستان، باید از این فرصت جدید برای ارتقا همکاری های تجاری با ایران استفاده کند.

تجارت تهاتر میان ایران و پاکستان از چند جهت مهم است. اول آنکه استفاده از دلار در مبادلات تجاری دو کشور حذف می شود. دوم آنکه اقتصاد مکمل دو کشور می تواند از طریق برآورده کردن نیازهای یکدیگر به افزایش سطح مبادلات تجاری کمک کند و سوم آنکه می تواند مبنا و الگویی برای همکاری های منطقه ای میان کشورهای همسایه بخصوص در درون اکو باشد.

سرور علی نقوی مدیر مرکز بین المللی مطالعات راهبردی پاکستان در این باره می گوید: 

میزان مبادلات تجاری ایران و پاکستان بسیار پایین است. جبران این وضعیت نیازمند تقویت ارتباطات و اتخاذ راه کارهای جدید برای افزایش مبادلات تجاری است که از جمله آن، واردات گاز پاکستان از ایران در ازاء ارایه برنج و پنبه است که مانع از اعمال فشار ارزی بر دولت اسلام آباد نیز می شود.

در هر حال، علاوه بر تجارت تهاتر، رفع موانع گمرگی، معرفی توانمندی های تولید و صادرات به بازرگانان دو کشور از طریق برگزاری نمایشگاه های تجاری و تقویت بازارچه های مرزی از دیگر راه کارهای افزایش سطح روابط تجاری ایران و پاکستان است که بایستی از سوی نهادهای ذیربط پی گیری شود. با توجه به مشکلات اقتصادی و چالش های ارزی پاکستان، اخیرا عارف علوی  رئیس جمهوری پاکستان نیز خواستار استفاده از ارزهای ملی این کشور و ایران برای تسهیل همکاری های تجاری میان دو طرف شده بود.  

نویسنده: مجید وقاری

115