تحلیل

ایران پرس: تروئیکای اروپایی (آلمان ، فرانسه و بریتانیا)روز دوشنبه در بیانیه ای در واکنش به گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره افزایش تولید اورانیوم غنی‌شده با خلوص ۶۰ درصد در ایران، ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را تکرار کردند.

تروئیکای اروپایی بدون اشاره به بی‌عملی خود در اجرای تعهدات برجامی، ادعا کردند: اقدامات ایران برجام را بیش از پیش توخالی کرده و ذخایر اورانیوم غنی شده این کشور را درحالی افزایش خواهد داد که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد. این اقدام همچنین پیش از آن صورت گرفته که آژانس بتواند اقدامات پادمانی اضافی لازم را اجرا کند.

سه کشور اروپایی با اشاره به نشست ژنو ادعا نمود که : هفته پیش تروئیکا با ایران دیدار کرد تا درباره برنامه هسته‌ای و تحریم‌های ایران گفت‌ وگو کند. (تروئیکا در این نشست) بر تعهد خود به گفت‌ وگو و رفتار سازنده تاکید کرد. در پایان بیانیه سه کشور آمده است: ما قویاً از ایران می‌خواهیم که این گام‌ها را به عقب برگرداند و فوراً تشدید تنش هسته‌ای خود را متوقف کند.

رافاپل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه در گزارشی برای اعضای شورای حکام اعلام کرد که ایران فرآیند گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته موسوم به «آی‌آر۶» در تأسیسات هسته‌ای فردو را آغاز کرده است. پیش از آن ایران در واکنش به قطعنامه غیرسازنده شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته در مراکز هسته‌ای ایران خبر داده بود.در بیانیه وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی تاکید شد که اقدام ایران، در راستای صیانت از منافع کشور و توسعه هرچه بیشتر صنعت هسته‌ای صلح‌آمیز، متناسب با نیازهای روز افزون ملی و در چارجوب حقوق و تعهدات ایران وفق موافقتنامه پادمان جامع انجام می‌شود.

این در حالی است که سیدعباس عراقچی وزیر امور ایران روز دوشنبه در گفتگوی تلفنی با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضمن انتقاد شدید از اقدامات غیرسازنده برخی اعضای شورای حکام که منجر به ناکام ماندن تلاش های مدیرکل در سفر اخیر وی به تهران برای پیشرفت در مسیر حل مسائل پادمانی شد، تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران همانطور که در پاسخ قاطع به این قبیل اقدامات هیچ درنگی از خود نشان نداد،  هم چنان برای همکاری سازنده با آژانس در چارچوب تعریف شده فنی آمادگی و اراده دارد.

گروسی نیز در این گفتگو بر عزم آژانس برای تعامل جدی با ایران تاکید کرد و اظهار داشت در چارچوب وظایف و اختیارات خود با سایر طرف ها نیز برای ایجاد فضای مناسب در جهت حل مسائل موجود رایزنی هایی صورت داده و خواهد داد.

گفت‌ وگوهای ضروری میان ایران و آژانس ادامه دارد. گروسی در چارچوب همکاری‌های فنی این نهاد بین‌المللی با ایران، در ۱۲ نوامبر راهی تهران شد و با وزیر امور خارجه، رئیس سازمان انرژی اتمی و رئیس جمهوری ایران دیدار کرد.وی طی سخنانی در جریان آخرین نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ملاقات‌ها با مقام های ارشد ایران را سازنده توصیف و ابراز امیدواری کرد که تداوم گفت‌وگوها به حل‌وفصل مسائل پادمانی کمک کند.

ادعاهای جدید تروئیکای اروپایی علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران در حالی مطرح شده که اروپایی ها به عمد نقش خود در نافرجام ماندن برجام با بی عملی و عدم اجرای تعهداتی که پس از خروج غیر قانونی آمریکا از برجام در مه ۲۰۱۸ برعهده داشتند را نادیده گرفته و صرفا بر اقدامات واکنشی ایران تمرکز کرده و با بزرگنمایی آن در صدد توجیه رفتار کنونی خود یعنی افزایش فشارهای سیاسی علیه ایران هستند.

اروپایی ها که اکنون در مقام مدعی خواهان برخورد با ایران از جانب آژانس بین المللی انرژی اتمی هستند فراموش کرده اند که وضعیت بن بست کنونی در زمینه برجام و نیز اقدامات ایران در زمینه توسعه فن آوری و افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده اش واکنش مستقیم تهران به بد قولی و خلف وعده تروئیکای اروپایی و نیز خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام است.

نکته مهم اینکه تروئیکای اروپایی تاکنون به رغم وعده های متعددی که پس ازخروج آمریکا از برجام داده بود نه فقط آثار تحریم های یک جانبه ضد ایرانی را خنثی نکرد بلکه در دوره ریاست جمهوری جو بایدن به شریک آمریکا برای تشدید فشارها علیه ایران تبدیل شده و این نشان داده تداوم عهد شکنی اروپایی ها است.ضمن اینکه اروپایی ها که اکنون با دورنمای بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و از سرگیری کارزار فشار حداکثری مواجه هستند از هم اکنون در جبهه واحدی با آمریکا برای تشدید فشارها علیه ایران قرار گرفته اند.

در این راستا تروئیکای اروپایی به همراه آمریکا در نشست اخیر شورای حکام آژانس  قطعنامه ای را علیه ایران مطرح کرده و به تصویب رساندند. با این حال نگاهی به گذشته نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه تسلیم فشارهای سیاسی غربی ها نشده و در عین حال بر لزوم گفت و گو برای حل و فصل مسائل تاکید ورزیده است.

نویسنده : سيد رضا مير طاهر

 112