بحرین از 14 فوریه 2011 تاکنون شاهد تقابل نظام آل خلیفه با مردم است. مردم که در ابتدا مطالبات مدنی و اصلاحطلبانه داشتند توسط رژیم آل خلیفه و با حمایت آل سعود سرکوب شدند و رهبران سیاسی و مذهبی نیز یا به احکام طولانیمدت حبس و سلب تابعیت و یا به تبعید از بحرین محکوم شدهاند.
در حالی که رژیم آل خلیفه در 11 سال گذشته هیچ یک از حقوق سیاسی و مدنی مردم بحرین را مد نظر قرار نداده، اکنون خواستار برگزاری انتخابات جدید پارلمانی است.
آل خلیفه از برگزاری انتخابات دو هدف مهم دارد:
اولین و مهمترین هدف این است که نشان دهد با وجود 11 سال اعتراض مردمی همچنان از مشروعیت برخوردار است. این در حالی است که هیچ یک از مخالفان و منتقدان آل خلیفه قصدی برای شرکت در انتخابات ندارند زیرا اساساً رژیم را فاقد مشروعیت میدانند. بنابراین، میتوان از هماکنون انتظار داشت که انتخابات آتی بحرین با کمترین میزان مشارکت برگزار شود که سندی دال بر مشروعیت نیز محسوب نخواهد شد.
دومین هدف مهم رژیم آل خلیفه این است که سیکل انتخابات در بحرین تعطیل نشود. بحرین از جمله معدود کشورهای عربی است که سابقه مدنی طولانی دارد. انتخابات پارلمانی از همان نخستین سالهای استقلال بحرین در دهه 1970 برگزار میشد، اما پس از آن برای حدود سه دهه تعطیل شد.
در آغاز قرن جدید، اما انتخابات پارلمانی بحرین تعطیل نشد و با وجود نمایشی بودن همواره برگزار شد. رژیم آل خلیفه با برگزاری انتخابات جدید سعی دارد این پیام را منتقل کند که با وجود اعتراضها، اما انتخابات برگزار شده است. در واقع، کارکرد انتخابات نه به لحاظ چینش در قدرت بلکه به لحاظ برد تبلیغاتی آن برای رژیم آل خلیفه اهمیت دارد.
مخالفان آل خلیفه نیز به چند دلیل مهم انتخابات را تحریم کردهاند:
اولین دلیل این است که رژیم آل خلیفه را فاقد مشروعیت و انتخابات را نیز یک اقدام نمایشی برای فریب افکار عمومی جهانی میدانند. در همین راستا، جریان الوفاء اسلامی که از جریانهای منتقد و مخالف در بحرین است در بیانیهای ضمن اعلام تحریم انتخابات، عنوان کرد: "تحریم یکی از ابزارهای مهم در سلب مشروعیت از رژیمهای طاغوتی است."
دومین دلیل این است که منتقدان و مخالفان بر این باور هستند پارلمان تاکنون کارکرد خاصی در نظام سیاسی بحرین نداشته است. پارلمان حتی وظیفه مهم قانونگذاری را نیز نتوانسته است انجام دهد زیر نظام حاکم بر بحرین، نظامی دیکتاتوری است و پارلمان در اختیار حکومت قرار دارد. پارلمان بیش از همه تائید کننده سیاستهای آل خلیفه بوده است.
سومین دلیل این است که انتخابات تثبیت نظام استبدادی بحرین و خلاف مصلحت مردم این کشور است.
در همین راستا، شیخ عیسی قاسم، رهبر معنوی انقلاب مردم بحرین در بیانیهای ضمن تحریم انتخابات آتی، اعلام کرد: "انتخابات آتی، انتخاباتی جعلی و دروغین است که حقوق مردم را نادیده میگیرد. اجرای فرآیند انتخابات بر پایه نقشه مرتجعانه و ظالمانه رژیم بحرین و در راستای تحقق اهداف مستبدانه و یکجانبهگرایانه و خلاف مصلحت مردم است."
با توجه به این دلایل، تحریم بهعنوان راهبرد اصلی مخالفان که بخش بزرگی از جمعیت بحرین را تشکیل میدهند در قبال انتخابات آتی در دستور کار قرار گرفت.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117