ایران پرس- نماینده روسیه در جلسه شورای امنیت با نمایندگان آمریکا و فرانسه درباره کمیته تدوین قانون اساسی سوریه دچار اختلاف جدی شده و نمایندگان آمریکا و فرانسه تلاش کردند دستاورد روسیه را در این خصوص انکار کنند.

اختلاف درباره کمیته تدوین قانون اساسی را می توان اختلاف تازه قدرتهای بزرگ درباره بحران سوریه عنوان کرد. پیش از این، در حوزه سیاسی اختلاف های جدی میان روسیه و چین با آمریکا و کشورهای اروپایی وجود داشت و عملا بحران سوریه به آوردگاهی برای قدرتهای عضو شورای امنیت تبدیل شد.

یکی از مهمترین موارد اختلاف که پیش از این وجود داشت، مربوط به بقای بشار اسد در قدرت بود. آمریکا و کشورهای اروپایی معتقد بودند که در نشست های ژنو درباره سوریه باید موضوع چگونگی خروج بشار اسد در قدرت از محورهای مذاکره باشد، اما روسیه و چین این موضوع را در زمره حق حاکمیتی مردم سوریه و نقض حق تعیین سرنوشت مردم این کشور می دانستند.

در نهایت نیز پیروزی های میدانی ارتش سوریه و متحدان آن در مقابل تروریست ها و دست برتر آن در این جنگ سبب شد از یک سو وجود بشار اسد در قدرت امری پذیرفته باشد و از سوی دیگر خروج اسد در قدرت نیز عملا محور هیچ مذاکره و نشستی درباره سوریه نباشد.

یکی دیگر از موارد مهم اختلاف قدرتهای بزرگ درباره بحران سوریه، مربوط به گروههای تروریستی بود. آمریکا و کشورهای اروپایی با تقسیم گروههای تروریستی حاضر در سوریه به تروریست های خوب و بد، عملا حمایت از برخی گروههای تروریستی را قانونی و مشروع دانستند.

این در حالی است که روسیه و چین و در سطح منطقه ای نیز جمهوری اسلامی ایران تمایزی میان گروههای تروریستی قایل نشده و خواستار پاکسازی سوریه از وجود تمام گروههای تروریستی شدند. در نهایت در این مورد نیز دیدگاه روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران تا حدود زیادی پذیرفته شد و پاکسازی سوریه از تمام گروههای تروریستی در دستور کار قرار گرفت.

اکنون اختلاف جدیدی میان قدرتهای بزرگ درباره کمیته تدوین قانون اساسی سوریه به وجود آمد که البته پیش از این به طور غیرمستقیم میان این قدرت ها وجود داشت اما اکنون مستقیما این قدرت ها اختلاف های خود را در این خصوص آشکار کردند.

پیش از این اختلاف درباره کمیته تدوین قانون اساسی در نشست های آستانه میان سه کشور روسیه، ترکیه و ایران و همچنین میان هیئت های وابسته به نظام سوریه و معارضین سوری وجود داشته است که می توان گفت در میان معارضین سوری گروههای مورد حمایت غرب نیز حضور داشته و نظرهای قدرت های غربی را اعمال می کردند.

کمیته تدوین قانون اساسی اهمیت زیادی دارد زیرا تدوین قانون اساسی جدید و یا اصلاح قانون اساسی کنونی را بر عهده دارد. هر یک از قدرت های بزرگ تلاش دارند دیدگاههای خود را درباره آینده نظام سیاسی سوریه در قانون اساسی جدید یا اصلاح شده لحاظ کنند. بنابراین ، ترکیب کمیته تدوین قانون اساسی به موضوع جدیدی برای چانه زنی سیاسی تبدیل شده است.

از این رو، جاناتان کوهن معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل و "فرانسوا دلاتر" در جلسه شب گذشته شورای امنیت با بیان اینکه پرونده تشکیل کمیته قانون اساسی هیچ پیشرفتی را پس از چند ماه مذاکرات در سوچی حاصل نکرده، مدعی شدند که نظام سوریه می خواهد که این پرونده "دور از دسترس" باقی بماند.

"فرانسوا دلاتر"، نماینده فرانسه در سازمان ملل با اشاره به اینکه هیچ پیشرفتی در خصوص پرونده تشکیل قانون اساسی سوریه حاصل نشده، ادعا کرد که "نظام سوریه هر راه حل میانه‌ای را رد می‌کند".

113/118

نویسنده: سید رضی عمادی