وزارت دفاع هند در بیانیه ای با متهم کردن پاکستان به نقض آتش بس بین دو کشور و تیراندازی بی دلیل در خط کنترل کشمیر، به اسلام آباد هشدار داد، ادامه این اقدامات تحریک آمیز، عواقب وخیمی خواهد داشت و دهلی نو به آن قاطعانه پاسخ خواهد داد.
در بیانیه وزارت دفاع هند آمده است، در 24 ساعت گذشته، ارتش پاکستان اقدام به هدف قرار دادن مناطق نظامی و غیر نظامی هند در خط کنترل کشمیر کرده است. در این بیانیه تصریح شده، ارتش هند قاطعانه به این تیراندازی پاسخ داده است.
به رغم توافقنامه آتش بس بین هند و پاکستان درسال 2003، دوکشور یکدیگر را به نقض آتش بس در خط کنترل کشمیر متهم می کنند.
دور جدید تنشها در مناسبات هند و پاکستان به دنبال حمله 14 فوریه گروه تروریستی موسوم به "جیش المحمد" به نیروهای هندی در کشمیر تحت کنترل این کشور آغاز شد. در این حمله تروریستی 44 نظامی هندی کشته شدند.
هشدار هند به پاکستان درباره نقض توافقنامه آتش بس بین دو کشور درچارچوب نگرانی های دهلی نو از تداوم تنش با اسلام آباد و تاثیرات آن بر اقتصاد و امنیت ملی هند است.
با فروکش کردن درگیری نظامی محدود بین هند و پاکستان پس از حمله اخیر جنگنده های آن کشور به خاک پاکستان که به بهانه انهدام مخفیگاه های گروه "جیش محمد" انجام شد، مقامات این دو کشور همسایه درصدد عادی سازی روابط هستند.
اظهارات مقامات ارشد ارتش پاکستان درباره آمادگی برای پیگیری اطلاعات دراختیار هند برای مقابله با تروریست ها و همچنین سخنان "عمران خان" نخست وزیر پاکستان درباره تمایل اسلام آباد به گفت وگو با دهلی نو برای همه موارد مناقشه برانگیز در روابط دو کشور و موضعگیری های مقامات هندی درباره لزوم توقف تنش ها، از راهبرد آنان برای حل اختلافات حکایت دارد که توجه به اصل گفت وگو در چنین شرایطی بسیار راهبردی است.
دکتر "انور عالم" استاد دانشگاه جامعه ملی اسلامی هند گفته است؛ در حال حاضر فقدان همکاری لازم بین اسلام آباد و دهلی نو و عدم تمایل به مذاکره در مورد بسیاری از مسائل مشترک، دستیابی به راه حلی برای بحران های منطقه از جمله بحران کشمیر را دشوار کرده است.
هند و پاکستان تا پیش از درگیری های محدود اخیر خود، چندان به پیامدهای جبران ناپذیر ورود به جنگ واقف نبودند. اگرچه این دو کشور در طول تاریخ روابط خود سه بار با یکدیگر وارد جنگ شده اند، اما شرایط کنونی آنان اجازه ورود آنها به یک درگیری تمام عیار را نمی دهد.
هند که استراتژی خود را برای تحقق نرخ رشد اقتصادی بالا هشت درصد بنیان نهاده است هر گونه تنش و درگیری با دیگر کشورها را سمی مهلک برای چنین هدفی می داند، زیرا افزایش ریسک سرمایه گذاری در هند می تواند به طور جدی بر نرخ رشد اقتصادی این کشور تاثیر منفی بگذارد.
به خصوص آنکه هند توانست در سال 2018 جایگاه سریعترین رشد اقتصادی در بین کشورهای جهان را به خود اختصاص دهد.
ازسوی دیگر، پاکستان نیز که بشدت درگیری بحران تروریسم و چالش های شدید اقتصادی است، با ورود به جنگ با هند مخاطرات بسیار بزرگتری را تجربه خواهد کرد.
بنا به وجود چنین ملاحظاتی است که هند و پاکستان پس از یک درگیری محدود نظامی برای حل تنش بین دو کشور اقبال نشان می دهند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
139/117
بیشتر بخوانید:
درخواست نخبگان هندی برای رفع تنش با پاکستان/تحلیل
درگیری نظامیان هند و پاکستان در خط کنترل کشمیر+ ویدئو
در ادامه تنشها بین هند و پاکستان، اسلامآباد برای دومین روز حریم هوایی خود را بست