در این راستا، شورای امنیت سازمان ملل تشکیل جلسه داد و نماینده سازمان ملل در امور سودان خواستار مذاکره برای حل اختلافات شد.
ناآرامیها در سودان از روز 25 اکتبر و همزمان با آغاز کودتا از سوی گروهی از نظامیان ارتش آغاز شده است. نظامیان «عبدالله حمدوک»، نخست وزیر سودان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرده اند. گزارشهایی هم از بازداشت وسیعی از مقامات دولتی این کشور منتشر شده است.
زمینه بحران های سیاسی و اقتصادی در سودان
بحران در سودان مدتهاست آغاز شده است. طی چند سال گذشته اتخاذ سیاست های نا به جا از سوی مقامات این کشور به ویژه «عمر البشیر» رئیس جمهوری سابق این کشور سبب شد تا تورم، فقر و ناامنی در سودان افزایش یابد.
با شدت گرفتن بحران، البشیر تلاش کرد با تغییر سیاست و گردش به سوی آمریکا و متحدان منطقه ای چون عربستان از کمک های مالی آنها استفاده کرده و شرایط را در سودان تغییر دهد اما به رغم گردش سیاسی البشیر به سوی غرب، وعده آمریکا و عربستان برای کمک به سودان محقق نشد و سرانجام اعتراض های مردمی در این کشور سبب شد تا گروهی از نظامیان عمرالبشیر را برکنار و قدرت را در دست بگیرند.
اگرچه این نظامیان وعده بهبود شرایط و فراهم آوردن شرایط برای برگزاری انتخابات و واگذاری قدرت را داده بودند اما عملا تظاهرات مردمی را سرکوب کردند.
این شرایط و ادامه اعتراضات سبب شد تا سرانجام نظامیان با تقسیم قدرت موافقت کرده و سرانجام شورای حاکمیتی سودان تشکیل و عبدالله حمدوک به عنوان نخست وزیر دوره انتقالی سودان، شروع به کار کرد.
این شورا وعده برگزاری انتخابات در این کشور و گذار آرام به مرحله دموکراسی را داد، اما به رغم همه وعده ها، با گذشت بیش از دو سال از تشکیل دولت انتقالی، نه تنها عملا وضعیت معیشتی مردم این کشور بهبود نیافته بلکه اتخاذ سیاست هایی برخلاف خواست مردم سودان، شرایط بیش از پیش بحرانی کرد.
دولت موقت سودان طی دوسال اخیر تلاش کرد با تبعیت از سیاست های آمریکا و عربستان از کمک های آنان بهره مند شود از این رو نیروهای نظامی سودان همچنان در ائتلاف سعودی علیه یمن ماندند.
مقامات سودان همچنین در راستای خواست آمریکا حاضر به پذیرفتن عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی شدند. موضوعی که اگرچه با نارضایتی گسترده مردم و احزاب سودان روبرو شد اما دولت موقت سودان برای حفظ قدرت و در راستای به دست آوردن حمایت های مالی و پشتیبانی های اقتصادی توافقنامه عادی سازی را امضا کرد.
اما به رغم این اقدامات، هیچکدام از وعده ها محقق نشد چنانکه روزنامه رای الیوم، به نقل از مقامات بلندپایه سودان نوشت: "درپی انعقاد توافق عادی سازی مناسبات با تل آویو، آمریکا قول داده بود به سودان کمک کند، اما تاکنون این کمک ها در اختیار خارطوم گذاشته نشده است. اکنون نیز واشنگتن اعلام کرده است که اهدای کمک 700 میلیون دلاری به سودان را تعلیق کرده است."
با تشدید مشکلات، بسیاری از سودانی ها، اقدامات دولت موقت را به معنای از دست رفتن آرمان های قیام مردمی این کشور دانستند از این رواعتراضات مردمی طی هفته های گذشته در این کشور تشدید شده است.
معترضان حضور نظامیان در قدرت را نپذیرفته و خواهان انتقال قدرت هستند، این درحالی است که نظامیان که از حمایت های خارجی برخوردارند حاضر به تقسیم قدرت نیستند.
اکنون عبدالله حمدوک نخست وزیر سودان در بازداشت خانگی قرار دارد و برخی از وزرا نیز بازداشت شده اند.
«عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی سودان وضعیت اضطراری اعلام کرده است و گزارش ها از قطعی اینترنت در خارطوم حکایت دارد. براساس اعلام سازمان ملل هزاران شهروند در خارطوم و دیگر مناطق سودان به فراخوان برای محکوم کردن کودتای نظامی لبیک گفته و خواستار بازگشت دولت مدنی شده اند.
تلاش های منطقه ای و بین المللی برای بازگشت آرامش به سودان افزایش یافته است.
«والکر پرتس» نماینده سازمان ملل در امور سودان در این زمینه گفت: "از طرفهای تاثیرگذار میخواهم به میز مذاکره و چارچوب قانون اساسی بازگردند و صلح داخلی و انتقال سیاسی را به خطر نیندازند."
شرایط در سودان شکننده است. این کشور به محل گروکشی قدرت های خارجی تبدیل شده است. به نظر می رسد، اگر اختلافات داخلی پای میز مذاکره حل نشود وقوع جنگ داخلی در سودان و تشدید مداخلات خارجی در سودان دور از انتظار نخواهد بود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
اتحادیه آفریقا عضویت سودان را تعلیق کرد