با ادامه اعتراضات مخالفان دولت ایروان بعید نیست که نخست وزیر ارمنستان بار دیگر مجبور به استعفا یا برگزاری انتخابات زودهنگام مجلس ملی شود. در دور جدید اعتراضات مخالفان دولت پاشینیان در ایروان که نزدیک به یک ماه پیش آغاز شده است، پلیس و نیروهای امنیتی ارمنستان، صدها تن از معترضین را بازداشت و به صورت موقت زندانی کردهاند.
مخالفان دولت ایروان همچنان «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان را به ناتوانی در حل مناقشه قره باغ با جمهوری آذربایجان متهم و تاکید میکنند دولت پاشینیان قصد دارد مابقی منطقه قره باغ را نیز به دولت باکو واگذار کند.
پیش از این، «ایشخان ساقاتلیان»، معاون رئیس مجلس ملی ارمنستان از ائتلاف احزاب مخالف «ارمنستانم»، از اقداماتی به منظور انجام نافرمانیهای گسترده علیه دولت پاشینیان خبر داده بود.
در حقیقت، این نافرمانی ها از روز سه شنبه (18 می) در دستور کار مخالفان دولت پاشینیان قرار گرفته است. به رغم اعتراضات گسترده ، مخالفان دولت پاشینیان تا کنون راه حلی به منظور مقابله با خواسته های دولت الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان ارائه نداده اند.
در واقع، مخالفان دولت ایروان که از یک ماه پیش به اعتراضات ضد دولتی مشغول هستند، تاکنون در زمینه مواجهه با خواسته های دولت باکو پیشنهادی مطرح نکرده اند. رهبری مخالفان دولت نیکول پاشینیان را دو تن از سیاستمداران ارمنی که اصالتی قره باغی دارند ، به عهده گرفته اند.
«روبرت کوچاریان» و «سرژ سرکیسیان» دو تن از سیاستمدارانی هستند که از سال 1998 تا سال 2018 میلادی در مقام ریاست جمهوری ارمنستان، رهبری این کشور حوزه قفقاز جنوبی را به عهده داشتند. علاوه بر کوچاریان و سرکیسیان، در جبهه مخالفان دولت نیکول پاشینیان سیاستمداران و فعالان سیاسی خوشنام نیز وجود دارند.
پیوستن این دسته از سیاستمداران به تشکیات مخالفان، موجب تمایل شمار زیادی از مردم ارمنستان به مخالفان دولت ایروان شده است. به عنوان یک نمونه می توان به افرادی نظیر «تیگران آتانسیان» از وکلای برجسته و خوشنام ارمنی اشاره کرد. این فعال سیاسی و صاحبنظر ارمنستان در امور سیاسی و حقوقی ، اخیراً در اظهاراتی تند تاکید کرده است: «تصمیم گرفتهایم برای توقف فعالیت بنیاد سوروس در ارمنستان، به دادگاه مراجعه کنیم زیرا در نتیجه تبلیغاتی که علیه ارتش ارمنستان توسط حامیان و مبلغین این بنیاد وابسته به آمریکا سازماندهی و انجام شد و در نتیجه همکاری فعال برخی از افراد فریب خورده با دشمن، در حال حاضر یک ارمنستان شکست خورده، حاکمیتی از بین رفته، قره باغی از دست رفته و با ارزش تر از تمام این ها یعنی چندهزار جوان شهید داریم.»
بدیهی است که این اظهارات «تیگران آتانسیان» را باید موضعگیری این فعال سیاسی ارمنی علیه شخص نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان قلمداد کرد. در ارمنستان گفته می شود، نیکول پاشینیان بدون اجازه بنیاد سوروس آب هم نمی خورد.
جدا از درستی یا نادرستی مواضع مردم و رسانه های مخالف در ارمنستان علیه دولت پاشینیان، اکنون به نظر می رسد برخی رویدادها موجب نگرانی مردم ارمنستان شده است. مخالفان دولت پاشینیان تاکنون دو خواسته خود را به صورت برجسته مطرح کرده اند. مخالفت با واگذاری منطقه قره باغ به طرف آذری و مخالفت با استقرار نظامیان جمهوری آذربایجان به جای نیروهای کلاه آبی روس در منطقه قره باغ دو درخواست جدی مخالفان است که در جریان اعتراض های مردمی در ایروان مطرح می شود. معترضین ارمنی در عین حال ، به تغییر بافت جمعیتی منطقه قره باغ اعتراض دارند.
این در حالی است که دولت الهام علی اف در راستای تلاش برای در اختیار گرفتن تمامی اراضی اشغالی شده توسط ارمنستان ، اخیرا" شماری از آذری زبان های شمال ارس را به منطقه قره باغ انتقال داده است. دولت الهام علی اف، عملیات انتقال اتباع جمهوری آذربایجان به منطقه قره باغ را به رغم نگرانی ها از بازگشت بی ثباتی و درگیری نظامی از ماه ژانویه سال جاری میلادی در دستور کار قرار داده است.
حضور نیروهای صلحبان روسی در این منطقه موید این واقعیت است که هر لحظه امکان بروز بی ثباتی در این منطقه وجود دارد. مخالفان دولت پاشینیان می گویند، تغییر بافت ارمنی این منطقه توسط جمهوری آذربایجان، از تخریب کلیساها و ابنیه تاریخی متعلق به ارامنه آغاز شده است و اکنون با اسکان شهروندان جمهوری آذربایجان تکمیل می شود. این در حالی است که مقام های باکو تاکید می کنند که روند جاری بخشی از اجرای مفاد توافقنامه صلح قره باغ است و باید اجرا شود.
نویسنده: محمدعلی طالبی
/ 114