«ماریا دو واله ریبیرو» Maria do Valle Ribeiro، معاون فرستاده سازمان ملل در لیبی، با ابراز نگرانی از وضع این کشور تاکید کرد: "در صورتی که اوضاع نظامی در لیبی همچنان ادامه یابد، پیشبینی می شود اوضاع انسانی در طرابلس وخیم تر شود."
جنگ در طرابلس و حوالی آن حدود یکماه است که ادامه دارد.
ژنرال خلیفه حفتر (4 آوریل) جنگ را به بهانه مبارزه با تروریسم با چراغ سبز و حمایتهای عربستان و امارات آغاز کرد.
نیروهای حفتر برای تصاحب قدرت پیشروی به سوی طرابلس مرکز دولت وفاق ملی را آغاز کردند، اما بر خلاف پیش بینی های حفتر، نیروهای وی نتوانستند طرابلس را در مدت کوتاهی تصاحب کنند و اکنون این جنگ با بیش از 270 کشته، 1300 زخمی و 37 هزار آواره همچنان ادامه دارد.
این شرایط معادلات قدرت و روند صلح در لیبی را به هم زده است. طرابلس اکنون کانون درگیریهاست. حملات هوایی نیروهای حفتر به مناطق مسکونی طرابلس اوضاع را بحرانی کرده است و در این شرایط بسیاری از کشورها و سازمانهای بین المللی با سکوت در برابر اوضاع لیبی، زمینه ادامه جنگ را فراهم آورده اند.
مقامات دولت وفاق ملی لیبی در این باره معتقدند سکوت شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال حملات هوایی نظامیان وابسته به ژنرال «خلیفه حفتر»، فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی، موجب شده است تا او حملات خود را به طرابلس ادامه دهد.
حمایت برخی کشورهای خارجی از حفتر
مداخلات و حمایتهای خارجی نیز از حفتر ادامه دارد. در تازه ترین افشاگری در این زمینه «خالد المشری» رئیس شورای عالی دولت وفاق ملی لیبی گفت: "امارات با کمک عربستان، 195 نوع ابزار جنگی، جنگنده و بالگرد در اختیار نیروهای شرق لیبی به فرماندهی خلیفه حفتر قرار داده است و علاوه بر این نیروهای اماراتی در شرق لیبی حضور دارند."
وزیر کشور دولت وفاق ملی نیز از مدارکی درباره مشارکت هواپیماهای بیگانه در بمباران طرابلس خبر داده است. جنگ با شدت تمام ادامه دارد. نیروهای دولت وفاق ملی پیش بینیها را در مورد اتمام فوری جنگ و پیروزی حفتر به هم زدهاند و موفق شدهاند در مناطقی نیروهای حفتر را مغلوب کنند اما زمان پایان جنگ مشخص نیست.
نیروهای حفتر اظهار امیدواری کردهاند به زودی جنگ را تمام کنند اما مقاومت نیروهای دولت وفاق ملی ادامه دارد.
روزنامه لوپوئن در این باره نوشت: "حفتر تصور می کرد که مردم طرابلس با شاخههای گل از وی استقبال خواهند کرد، حفتر مقاومت نیروهای دولت وفاق ملی را دست کم و توان نیروهای خودی را دست بالا گرفته بود؛ در نتیجه جنگ خون بار با تبعاتی چند جانبه، به بن بست رسیده است."
در شرایط کنونی خلیفه حفتر عقب نشینی را شکست خود و دولت وفاق ملی نیز دفاع از لیبی و حفظ طرابلس را وظیفه خود می داند، ادامه درگیریها، شرایط انسانی را بیش از پیش وخیم خواهد کرد.
آماریا دو واله ریبیرو معاون فرستاده سازمان ملل در لیبی در این باره گفت: "در شرایطی که شاهد حملات جنگندهها و بمبارانهای بیهدف در مناطق پرجمعیت لیبی هستیم، نمی توانیم به بهبود اوضاع خوشبین باشیم."
جامعه جهانی در برابر بحران لیبی عملا سکوت پیشه کرده است اما همسایگان لیبی و برخی از کشورهای اروپایی که نگران موج جدید ورود آوارگان از لیبی به مرزهای خود هستند ،خواستار آتش بس و گفت و گو برای پایان بحران هستند. دراین شرایط لیبی به ویژه پایتخت آن، در آستانه فاجعه انسانی، تخریب زیرساختهای اقتصادی و حتی خطر تجزیه قرار دارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
141/117
بیشتر بخوانید:
جنگندههای بیگانه عامل بمباران طرابلس
درگیری ها در پایتخت لیبی 39 هزار آواره برجا گذاشت