ایران پرس- آنکارا و مخالفان سوری ضمن توافق درباره عدم مشارکت گروه‌های ضد سوری در مذکرات پیش‌روی ژنو اعلام کردند با گفتگو درباره قانون اساسی سوریه در شرایط فعلی مخالفند.

محافل سیاسی اعلام کردند ترکیه و مخالفان سوری با گفت و گو درباره قانون اساسی سوریه یا تقسیمات اداری این کشور درچارچوب مذاکرات صلح، در شرایط فعلی مخالفند. 

روسیه ماه گذشته میلادی در کنفرانس آستانه پیش‌نویس قانون اساسی جدید سوریه را میان شرکت کنندگان توزیع کرد. 

مخالفان و دولت سوریه قبلا  درباره برگزاری نشست ژنو در هشتم فوریه به توافق رسیدند و در نشست اخیر آستانه نیز بر آن تاکید کردند.  

موکول شدن مذاکرات ژنو به 20 فوریه، عمق اختلافات را به ویژه در میان مخالفان آشکار ساخت.

هشدار دی میستورا به مخالفان سوری

استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، اول فوریه هشدار داد که مخالفان باید تا روز هشتم فوریه مواضع صریح خود را برای حضور در نشست ژنو اعلام کنند.

کشورهای مخالف نظام سوریه شامل کشورهای عربی و غربی به ویژه آمریکا درباره اختلاف های میان مخالفان سوری سکوت کرده اند و اقدامی برای حل این اختلاف ها انجام نمی دهند.

این موضع گیری از یک سو بیانگر ناامیدی این کشورها از وحدت در میان مخالفان است و از سوی دیگر نشان می دهد کشورهای مذکور در شرایطی که سوریه دست برتر را در تحولات داخلی دارد، تمایلی برای برگزاری نشست ژنو ندارند.

به  نظر می رسد با توجه به شرایط میدانی در سوریه و اختلاف های جدی در میان مخالفان، مذاکرات ژنو در 20 فوریه نیز برگزار نخواهد شد. 

گرچه طی ماههای اخیر نشانه های مثبتی درباره تمایل به کاهش بحران در سوریه به خصوص از جانب دولتهای روسیه، آمریکا، جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه آشکار شد، اما به نظر می رسد مذاکرات آتی ژنو به فرض برگزاری، دستاورد مثبتی نخواهد داشت.  

نقش آزادی حلب در تحولات سوریه

پس از آزادی حلب، وضعیت بازیگران اصلی منطقه ای و فرامنطقه ای به سود سوریه تغییر کرد و نشست آستانه نیز این موضوع را نشان داد.

آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای عربی مخالف نظام سوریه، در دور جدید تحولات بحران سوریه به حاشیه رانده شدند و از اینرو برنامه ای برای مذاکرات سیاسی درباره بحران سوریه ندارند.

دلایل متعددی را می توان در این خصوص مطرح کرد که  ضعف معارضان در بعد میدانی سوریه از آن جمله است.

از سوی دیگر راهبرد مشخصی نیز از سوی دولتهای غربی دنبال نمی شود و شاهد نوعی سردرگمی در موضعگیری های آنان به بویژه پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا، درباره بحران سوریه هستیم.

ابهام درباره راهبرد دولت دونالد ترامپ سبب می شود کشورهای اروپایی پیرو سیاست های آمریکا، با سردرگمی و نیز سرخوردگی از شکست سیاست های مداخله گرایانه شان در سوریه مواجه شوند وتمام توان خود را برای کارشکنی در مذاکرات سیاسی به کار گیرند.115/111

بیشتر بخوانید:

نماینده مخالفان سوری در مذاکرات آستانه را بشناسید

اختلاف جدی میان مخالفان سوری قبل از مذاکرات آستانه

سفر یک هیئت مخالفان سوری به اسرائیل برای درخواست کمک/سند دیگر خیانت