این اظهارات فرمانده نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان بیانگر تغییر موضع واشنگتن در قبال طالبان است. این در حالی است که پیشتر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری امریکا فرمان جنگ و حملات نیروهای این کشور مستقر در افغانستان را ضد گروه طالبان صادر کرده بود.
تغییر موضع آمریکا در ارتباط با طالبان و تلاش برای اعتبار بخشی به آن از چند جهت قابل توجه است. اول آنکه اظهارات نیکلسون در مورد موثر بودن حملات طالبان ضد داعش در حالی است که مذاکرات و گفتگوهای پنهانی آمریکا و طالبان در قطر آغاز شده است و این موضع فرمانده نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان نوعی دادن امتیاز به طالبان برای پیشبرد موفق این گفتگوها است.
دوم آنکه آمریکا در مهار طالبان در هفده سال گذشته عملا ناموفق بوده و جنگ افغانستان به طولانی ترین جنگ آمریکا تبدیل شده است که اعتراض محافل سیاسی و نظامی در آمریکا را برانگیخته و آنان حضور نظامی این کشور در افغانستان را شکست خورده می دانند.
از اینرو آمریکا با تلاش برای حمایت از ادامه فعالیت طالبان در افغانستان از یکسو می کوشد به آن رسمیت بخشد و از سوی دیگر طالبان را ترغیب و تشویق به مقابله با داعش در افغانستان کند که در این صورت آمریکا امیدوار است طالبان پیکان حملات خود را از نیروهای آمریکایی به داعش تغییر دهد. هر چند موضع تهدید آمیز آمریکا در برابر داعش نیز نمایشی تلقی می شود
«شکیبا هاشمی» از اعضای مجلس نمایندگان افغانستان گفت: عملیات نظامیان آمریکایی ضد گروه تروریستی داعش در افغانستان نمایشی است. واشنگتن درتلاش است با انتقال این تروریستها به شمال اینکشور، کشورهای آسیای مرکزی را ناامن کرده و ازاین طریق روسیه را نیزتهدید کند.
حمایت امریکا از انچه مقابله طالبان با داعش در افغانستان اعلام کرده به گونه ای جلوگیری از ارتباط طالبان با روسیه نیز تلقی می شود. دولت این کشور اخیرا اعلام کرد به منظور تقویت طالبان برای مقابله با داعش با رهبران طالبان ارتباط برقرار کرده است. موضوعی که اعتراض امریکا را نیز برانگیخت. از اینرو به نظر می رسد امریکا با حمایت از طالبان در مقابله با داعش از یکسو می کوشد روابط و همکاری های اتی خود با طالبان را توجیه کند و از سوی دیگر مانع از توسعه همکاری طالبان با روسیه و توسعه نفوذ این کشور در افغانستان شود.
«جاوید کوهستانی» کارشناس مسایل نظامی در افغانستان گفت: سیاستهای امریکا با منافع ملی افغانستان در تضاد است و این کشور از گروه تروریستی داعش حمایت میکند و مقابله با ان نمایشی بیش نیست. اعضای گروه تروریستی داعش به کمک اعراب از طریق بندر کراچی پاکستان به افغانستان انتقال مییابند.
در هر حال، واکنش تند دولت افغانستان به مذاکرات امریکا با طالبان که آنرا نقض استقلال و حاکمیت ملی افغانستان خواند در مورد حمایتهای واشنگتن از طالبان در برابر داعش نیز مصداق پیدا می کند. زیرا محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در پی مخالفت طالبان با پیوستن به روند صلح این کشور دستور جنگ با این گروه را صادر کرد.
در این شرایط حمایتهای امریکا از طالبان نه تنها دولت کابل را در مقابله با این گروه در شرایط دشواری قرار می دهد بلکه با نقض حاکمیت ملی افغانستان به تقویت شبه نظامیان مخالف دولت این کشور کمک می کند که به پیچیده تر شدن بحران در افغانستان منجر خواهد شد.118/112
بیشتر بخوانید:
اذعان مقام پیشین امریکا به شکست راهبرد این کشور در افغانستان
کرزی: امریکا عامل اصلی ناامنی افغانستان است
ژنرال بازنشسته ارتش پاکستان: حضور امریکا عامل تشدید جنگ در افغانستان است
افشاگری درباره حمایت امریکا از تروریستها در افغانستان/ ویدئو