وی در این زمینه تصریح کرد که توانایی داعش برای اینکه فقط به سوریه محدود نشود و عملیات های بزرگ از جمله تصرف موصل را داشته باشد، خارج از تصور سازمان های اطلاعاتی آمریکا بود.
اظهارات جدید اوباما درباره غیرمنتظره بودن و حتی غافلگیری سازمان های اطلاعاتی آمریکا از پیشروی های داعش در سال 2014 را که منجر به تصرف مناطق وسیعی از شمال عراق به ویژه استان نینوا و شهر موصل دومین شهر بزرگ عراق شد، می توان اظهارات عجیب و شگفت آور تلقی کرد که چندان با واقعیات موجود سازگاری ندارد.
به نظر می رسد این سخنان بیشتر با هدف تطهیر نقش دولت اوباما در اقدامات وحشیانه داعش در سوریه و عراق بیان شده باشد.
بویژه طرح مساله غافلگیری دستگاههای اطلاعاتی آمریکا از پیشروی های داعش با توجه به اینکه این سازمانها از اطلاعات ماهواره ای، پهپادهای تجسسی و نیز عوامل محلی برای رصد تحرکات داعش در سوریه و عراق استفاده می کنند، بی پایه و اساس است .ضمن اینکه تدارکات داعش برای تصرف مناطق بزرگی از عراق بویژه تجمع نفرات و خودروها وسایر تجهیزات رزمی چیزی نبود که از چشم آمریکایی ها پنهان بماند.
در واقع نمی توان تصور کرد که بدون اطلاع آمریکا و رضایت آشکار یا پنهان آن، نیروهای داعش بتوانند چنین اقدام بی سابقه ای را انجام دهند.
آمریکا به عنوان سردمدار غرب بهمراه شرکای اروپایی خود از زمان شکل گیری و گسترش بحران سوریه، با تقسیم بندی گروههای تروریستی به دو گروه تروریستهای خوب و تروریستهای بد، به پشتیبانی و حمایت گسترده از باصطلاح تروریستهای خوب و میانه رو اقدام کردند.
هدف غربی ها سرنگونی دولت قانونی سوریه بود و در این چارچوب به این گروههای تروریستی به مثابه ابزاری برای نیل به این هدف می نگریستند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز در دوران مبارزات انتخاباتی خود، سخنانی جنجالی درباره نقش مستقیم باراک اوباما، رئیس جمهور و هیلاری کلینتون، نامزد دموکراتها و وزیر خارجه سابق آمریکا در شکل گیری داعش ابراز کرد.
اظهارات ترامپ در واقع تاییدی بر اتهاماتی بود که بارها از سوی سران برخی کشورهای جهان مانند ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه درباره نقش مستقیم کاخ سفید در شکل گیری و اقدامات داعش بیان شده است.
در واقع آمریکا عامدانه در راستای رسیدن به اهداف خود در خاورمیانه، نقش مهمی در شکل گیری و تقویت داعش ایفا کرده است.
از سوی دیگر با اینکه آمریکا رهبری ائتلاف بین المللی ضد داعش را بر عهده دارد، اما صداقت آن در این زمینه کاملا محل تردید است.
کما اینکه در سال 2015 و 2016 چندین مورد از ارسال کمک های لجستیکی آمریکا به داعش از طریق هوا در عراق افشا شد و تصاویر ویدیویی از تردد بالگردهای پشتیبانی آمریکایی در مناطق تحت سیطره داعش و یا بر فراز ستون های خودرویی داعش پخش شده است.
ضمن اینکه برخی خلبانان آمریکایی اذعان کرده اند؛ با وجود اینکه می توانستند اهداف مربوط به داعش را مورد هدف قرار دهند، اما از جانب مقامات مافوق اجازه حمله به آنها را نیافتند.
پاسخ به سئوال درباره علت همکاری آمریکا با داعش این است که گروه تروریستی داعش، خود زاییده تلاش های آمریکا و متحدانش مانند عربستان سعودی برای مبارزه با دولت قانونی سوریه بوده است، لذا حتی در مقطع کنونی که آمریکا در قالب یک ائتلاف بین المللی داعیه مبارزه و نابودی داعش را دارد، در واقع به دنبال محدود کردن قدرت داعش و حفظ آن برای استفاده از آن در راستای اهداف منطقه ای خود است.