«عادل عبدالمهدی» رئیس دولت پیشبرد امور عراق یک روز پس از تصویب این طرح لزوم خروج نیروهای خارجی از عراق را به سفیر ایالات متحده آمریکا در بغداد ابلاغ کرد.
آمریکا در واکنش به این مساله، مواضع متناقض اتخاذ کرده است.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با توجه به اقدامات مجلس نمایندگان در راستای کاهش اختیارات وی در زمینه جنگ عراق، تلاش می کند تا این گونه وانمود کند که روند کاهش شمار نیروهای آمریکایی در عراق شروع شده است و ادامه خواهد یافت.
وی در توییت تازهای عنوان کرد که نیروهای آمریکایی در عراق به پنج هزار تن کاهش یافته است.
ترامپ روز چهارشنبه 29 ژانویه در توییتی نوشت: "با توجه به قطعنامه مربوط به جنگ عراق که در جلسه روز آتی مجلس نمایندگان به رای گذاشته خواهد شد، تعداد سربازان ما به 5 هزار تن کاهش یافته است و کمتر نیز میشود."
وی از اعضای مجلس نمایندگان، اعم از دموکرات و جمهوریخواه، درخواست کرد تا درباره «قطعنامه جنگ عراق» که قرار است روز پنچشنبه به رای گذاشته شود، با توجه به ندای قلبی خود رای بدهند.
یکی از وعده های ترامپ در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری 2016، خروج نیروهای آمریکایی از نقاط بحران خیز غرب آسیا از جمله سوریه و عراق بوده که البته محقق نشده است.
به نظر می رسد تلاش ترامپ بر متقاعد کردن مجلس نمایندگان بر روند کاهشی نیروهای آمریکایی در عراق متمرکز است تا بدین ترتیب مانع لغو "اجازهنامه به کارگیری نیروی نظامی علیه عراق طبق حکم سال 2002 "موسوم به "AUMF 2002" شود.
مجلس آمریکا و دو طرح پیش رو
مجلس نمایندگان آمریکا قرار است روز پنجشنبه برای دو طرح رایگیری کند.
یکی از این طرحها اصلاحیهای را در بودجه دفاعی آمریکا اعمال میکند که براساس آن تامین بودجه برای جنگ علیه ایران محدود خواهد شد.
طرح دیگر با نام "لغو اختیار استفاده از نیروی نظامی علیه عراق و دیگر اهداف" بر آن است که اختیارات ارایه شده کنگره به دولت آمریکا را برای جنگافروزی علیه گروهها یا کشورهایی که کاخ سفید مدعی ارتباط آنها با القاعده است، لغو کند.
قانون «اختیار استفاده از نیروی نظامی علیه عراق» در سال 2002 و پس از حادثه تروریستی 11 سپتامبر 2001 در کنگره آمریکا تصویب شد و به دولت وقت این کشور اجازه داد که با هر گروه و کشوری که در این حادثه نقش داشته اند وارد جنگ شود.
این قانون در دولت «جرج دبلیو بوش» برای توجیه تجاوز نظامی به عراق استفاده شد.
دولتهای پس از بوش نیز هر یک به گونهای از این قانون استفاده کردهاند و اکنون بسیاری از اعضای کنگره خواهان لغو این اختیار هستند. دولت ترامپ در توجیه حقوقی برای به شهادت رساندن سردار سلیمانی از این قانون استفاده کرده است.
ترامپ اکنون نگران آن است که تصویب این دو طرح، اختیارات وی را برای اقدامات نظامی در عراق و نیز علیه ایران محدود کند.
ترامپ بامداد پنجشنبه در پیامی توئیتری «نانسی پلوسی» رییس مجلس نمایندگان را به لغو اختیارات روسای جمهوری آمریکا در آنچه او "ایستادن در مقابل دیگر کشورها و دفاع از آمریکاییها" خواند، متهم کرد و خطاب به مردم آمریکا گفت: "از فرمانده قوای خود حمایت کنید."
به نظر می رسد، هدف دولت ترامپ ادامه حضور نظامی درعراق است و ادعای کاهش شمار نیروهای آمریکایی در این کشور صرفا برای راضی کردن قانون گذاران مجلس نمایندگان برای رای ندادن به دو طرح کاهش اختیارات جنگی رئیس جمهوری آمریکا عنوان شده است.
بررسی مواضع مقامات ارشد آمریکایی و پنتاگون نشان می دهد که واشنگتن به رغم مصوبه پارلمان عراق برای خروج نظامیان آمریکایی از آن کشور، قصد دارد به بهانه ایجاد امنیت و مبارزه با داعش همچنان در عراق بماند.
«جاناتان هافمن» سخنگوی پنتاگون 16 ژانویه در یک نشست خبری تأکید کرد: "ما قصدی برای خارج کردن نیروهایمان از عراق نداریم."
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/116
بیشتر بخوانید:
عزم مردم عراق برای اخراج نظامیان آمریکایی/ تحلیل
پیامهای فراخوان تظاهرات میلیونی "نه به آمریکا" در عراق/ تحلیل