شورای امنیت سازمان ملل نیز با تصویب قطعنامه 2231 اجرای این توافق را تضمین کرد.
از دیدگاه تهران، این قطعنامه صرفا در چارچوب مساله هسته ای ایران بوده و موارد مورد ادعای غربی ها از جمله سیاست های منطقه ای و برنامه موشکی ایران را در بر نمی گیرد.
آمریکا به عنوان سردمدار بلوک غرب از زمان روی کار آمدن "دونالد ترامپ" رئیس جمهور این کشور در ژانویه 2017 به انتقاد از برجام و خروج از این توافق در مه 2018 پرداخت.
ترامپ مدعی است که برجام نتوانسته اقدامات هسته ای ایران را مهار کرده و منافع و خواسته های آمریکا به ویژه در زمینه ایجاد محدودیت های جدی بر برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای ایران را تامین کند.
اکنون اروپایی ها نیز که داعیه حمایت از برجام و تلاش برای حفظ آن را دارند، همانند واشنگتن ادعاهای بی پایه ای را درباره برنامه موشکی ایران مطرح کرده اند.
در این راستا تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) در نامهای که روز سهشنبه 2 آوریل منتشر شد با مطرح کردن ادعاهایی، از "آنتونیو گوترش" دبیر کل سازمان ملل متحد درخواست کردند تا گزارشی درباره فعالیت موشکهای بالستیک ایران ارائه دهد.
نمایندگان این سه کشور اروپایی در سازمان ملل، به زعم خود ایران را به نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متهم کردند.
آنها مدعی شدند که توسعه فناوری موشکی، اقدام ایران به پرتاب موشک ماهوارهبر و رونمایی از دو موشک بالستیک در مغایرت با این قطعنامه شورای امنیت است.
در این قطعنامه از ایران خواسته شده تا از هرگونه فعالیتی که شامل موشکهایی باشد که قادر به حمل کلاهکهای هستهای است خودداری کند.
این سه کشور اروپایی در حالی مدعی شدهاند که آزمایشهای موشکی ایران ناقض قطعنامه یاد شده است که در این قطعنامه تنها با لحنی غیرالزامآور از ایران "خواسته شده" موشکهایی را که "برای داشتن قابلیت حمل کلاهک هستهای طراحی شدهاند" آزمایش نکند.
ایران برنامه هستهای نظامی ندارد
تهران نیز بارها تأکید کرده هیچ کدام از موشکهایش برای حمل کلاهک هستهای طراحی نشدهاند.
"محمد جواد ظریف" وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل فقط از ایران میخواهد موشک حامل کلاهک هستهای نسازد تصریح کرده است، ایران برنامه هستهای نظامی ندارد.
ضمن اینکه برنامه موشکی ایران دارای ماهیت دفاعی بوده و در راستای دکترین بازدارندگی ایران ایجاد شده است.
درباره موشک های ماهواره بر نیز این کار در راستای توسعه فضایی ایران صورت می گیرد که هیچ گونه منعی از لحاظ قوانین بین المللی ندارد.
توان دفاعی ایران هیچگاه قابل مذاکره نیست
به گفته سردار سرلشکر پاسدار "محمد باقری" رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان: توان دفاعی ایران از جمله قدرت موشکی هیچگاه قابل مذاکره نیست.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در توضیح ارتباط بین قطعنامه 2231 و برنامه موشکی ایران می گوید: کسانی که با برجام آشنا هستند میدانند پرتاب ماهوارهبر توسط ایران و آزمایشهای موشکی نقض قطعنامه 2231 نیستند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز در پاسخی صریح به ادعاها مبنی بر نقض قطعنامه 2231 توسط ایران ضمن رد تفسیرهای نادرست و یکجانبه کشورهای اروپایی ازاین قطعنامه، بر حق ذاتی ایران به منظور ادامه برنامه های موشکی و فضایی خود تاکید کرده است.
نمایندگی ایران در سازمان ملل تاکید کرده است: فعالیت های موشکی و فضایی ایران مغایر با قطعنامه شورای امنیت نیست و بجای ارائه تفسیرهای نادرست، به مسئله خروج آمریکا از برجام باید پرداخته شود.
شورای امنیت طی سه سال گذشته چندین بار موضوع موشک های بالستیک ایران را مطرح کرده و در نهایت، برنامه و فعالیت های موشکی و فضایی ایران را مغایر با قطعنامه شورای امنیت ندانسته است.
اروپایی ها بهتر است به جای همسویی با آمریکا و مطرح کردن مسائل خارج از برجام، به دنبال اجرای تعهدات خود از جمله اجرایی کردن ساز و کار مالی ویژه با ایران برآیند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/117
بیشتر بخوانید:
آمانو: ایران به تعهدات خود در قبال «برجام» عمل کرده است
ترامپ خروج از برجام را دستاورد دیپلماسی خود نامید
نماهنگ: خروج عملی اروپا از برجام
رهبر معظم انقلاب: اروپاییها در قضیه برجام از پشت خنجر زدند/ تحلیل