تحلیل؛

ایران پرس: دبیرکل سازمان ملل با ابراز نگرانی از گسترش تنش ها در غرب آسیا، نقش ایران را در تحولات منطقه سازنده و در راستای برقراری ثبات و امنیت دانست.

در پی نگرانی ها در زمینه افزایش تنش ها در منطقه پس از تشدید حملات اسرائیل به غزه و حمایت آمریکا از تل آویو، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل روز پنجشنبه در نشست باخبرنگاران گفت: با توجه به «نقش سازنده» ایران در تحولات منطقه، از تهران می خواهیم تمام تلاش خود را برای جلوگیری از گسترش تنش ها در منطقه انجام دهد. گوترش تاکید کرد که همه ما باید تمام تلاش خود را برای ایجاد ثبات و کاهش تنش در منطقه و دریای سرخ، انجام دهیم.

در پاسخ به توسعه طلبی های رژیم صهیونیستی، گروه‌های مقاومت فلسطین 7 اکتبر ۲۰۲۳، عملیات غافلگیرکننده‌ای را از غزه  علیه مواضع اسرائیل آغاز کردند که سرانجام پس از ۴۵ روز درگیری، ۲۴ نوامبر ۲۰۲۳، میان دوطرف آتش بس موقت با هدف تبادل اسرا برقرار شد. این وقفه در جنگ، ۷ روز ادامه یافت و سرانجام با پایان آتش بس در اول دسامبر ۲۰۲۳، اسرائیل حملات خود به غزه را با شدت بیشتری از سرگرفت. از هفتم اکتبر تاکنون حدود 28 هزار فلسطینی در حملات ارتش اسراییل به غزه به شهادت رسیده اند.

با تشدید حملات صهیونیست ها و حمایت آمریکا از جنایات این رژیم، گروههای مقاومت در لبنان، عراق، سوریه و یمن نیز در حمایت از مردم و مقاومت فلسطین، پایگاه‌های رژیم صهیونیستی و آمریکا را در عراق و سوریه و سپس در دریای سرخ هدف حملات پهپادی، راکتی و موشکی قرار دادند. گروه های مقاومت در منطقه می گویند مادامی که صهیونیست ها به حملات وحشیانه خود به غیرنظامیان فلسطینی ادامه می دهند، آنها نیز منافع و مواضع صهیونیست ها و حامیان آن را آماج حملات خود قرار خواهند داد.

به همین دلیل تشدید جنگ افروزی و مخالفت صهیونیست ها با آتش بس و به دنبال آن تشدید تنش ها در منطقه بویژه دریای سرخ و به خطر افتادن ثبات منطقه و اختلال در تجارت بین المللی نگرانی جامعه جهانی بویژه شخص دبیرکل سازمان ملل را به همراه داشته است. درهمین راستا آنتونیوگوترش، دبیرکل سازمان ملل درآخرین اظهار نظر خود باابراز نگرانی درباره خطر گسترش بحران در منطقه، از تهران خواسته تا با ایفای نقش سازنده خود، در زمینه برقراری ثبات در منطقه تلاش های خود را مضاعف کند.

این درحالی است که ایران از زمان آغاز درگیری ها، بارها خواستار برقراری آتش بس و توقف کشتارغیرنظامیان فلسطینی شده است. درمقابل رژیم صهیونیستی نه تنها به درخواست ها برای توقف جنگ اعتنایی نداشته بلکه همه پیشنهادها حتی با پیشنهاد نزدیکترین حامیان خود یعنی آمریکا و اتحادیه اروپایی برای توقف جنگ مخالفت کرده است.

درواقع تا زمانیکه صهیونیست ها به قطعنامه های بین المللی درباره احقاق حقوق مردم فلسطین و برقراری آتش بس در غزه بی اعتنایی می کنند، انتظار یک جانبه دبیرکل سازمان ملل از ایران به دلیل ارتباط تهران با برخی گروه های مقاومت برای برقرای ثبات در منطقه، غیرعملی است. این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران همواره سیاست تامین امنیت جمعی را به‌ عنوان راهبرد اصلی خود در غرب آسیا و منطقه مورد توجه قرار داده و تاکید کرده است که بی اعتنایی به حقوق فلسطینی ها، مداخله در امور کشورها و حضور نیروهای بیگانه، از عوامل اصلی تشدید تنش در منطقه است.

براساس این دیدگاه اگر جامعه جهانی و سازمان ملل واقعا به فکر پایان تنش و حل ریشه ای بحران در منطقه است باید با استفاده از همه امکانات، ابتدا تلاش خود را معطوف برقراری آتش بس در غزه کند، سپس با فراهم کردن زمینه پایان اشغال اراضی فلسطینی، زمینه تبادل زندانیان، بازگشت آوارگان فلسطینی و بازسازی غزه را فراهم کند.

نویسنده: محمدی

بیشتر بخوانید:

نشست شورای امنیت و نکوهش حملات اخیر آمریکا و بریتانیا در غرب آسیا