این سیاست دولت ترامپ که با اعمال بی سابقه ترین تحریم ها علیه ایران و افزایش حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس همراه بوده با ناکامی های متعددی مواجه شده است.
در این راستا، «کریس مورفی» سناتور دموکرات آمریکایی اذعان کرد که تقریبا در همه زمینهها، امروز ایران در غرب آسیا قوی تر و آمریکا ضعیفتر از چهار سال گذشته شده است.
این سناتور آمریکایی با اشاره به پرتاب موفقیت آمیز اولین ماهواره نظامی ایران، آن را دلیل دیگری بر این دانست که سیاست ترامپ صرفا موجب تقویت ایران شده است.
مورفی در توئیتی نوشت: "دشوار است که بگویم سیاست ترامپ چقدر فاجعه آمیز بوده است... تقریبا در هر زمینه ای، ایران امروز نسبت به چهار سال پیش در غرب آسیا قویتر و آمریکا ضعیفتر است."
اذعان این قانون گذار آمریکایی به قدرت ایران و ضعف آمریکا نشان می دهد که به رغم ادعاهای ترامپ، سیاست کاخ سفید در قبال تهران تا چه حد ناکارآمد و بی ثمر بوده است.
ترامپ چه در دوره مبارزات انتخاباتی و چه پس از ورود به کاخ سفید در ژانویه 2017، رویکرد تضعیف و براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران را در پیش گرفته است.
وی با خارج کردن آمریکا از توافق هسته ای برجام و احیای تحریم های هسته ای، در راستای سیاست فشار حداکثری وارد جنگ اقتصادی علیه ایران شده و در سال 2019 نیز به بهانه تهدیدات ایران علیه نیروهای آمریکایی و شرکای آن در خلیج فارس، ضمن تشکیل یک ائتلاف دریایی، وارد فاز تهدید نظامی ایران شد.
دولت ترامپ به منظور وادار کردن تهران به پذیرش خواسته های واشنگتن، بی سابقه ترین تحریم های طول تاریخ را علیه ملت ایران اعمال کرده است و هر از چند گاهی تحریم های جدیدی را به فهرست تحریمی طولانی خود اضافه می کند.
با این حال، ایران نه فقط برخورد قاطعانه ای با تهدیدات آمریکا داشته بلکه روز به روز توانسته است که در ابعاد مختلف بر قدرت ملی خود بیافزاید.
در این راستا، ایران با توجه به پای بند نبودن اروپا به ایفای تعهدات برجامی خود، کاهش پنج مرحله ای تعهدات خود را در چارچوب برجام در پیش گرفت و فعالیت های هسته ای صلح آمیز خود را دوباره آغاز کرد.
سناتور مورفی در این زمینه نوشت: "ترامپ توافق هستهای را نابود کرد و وعده داد تا یک سیستم جدید از فشار بین المللی بسازد تا ایرانیان را به توافق جدید و بهتر مجبور کند. مشخصا، آن طرح به طور مفتضحانه ای شکست خورد؛ هیچ کس به تحریمهای جدید ملحق نشد و ایران برنامه هستهای اش را از سر گرفت و هیچ توافق جدید و بهتری ایجاد نشد."
این سناتور آمریکایی اذعان کرد: "سیاست ترامپ درخروج دیپلماتیک از برجام، تحریمهای اقتصادی یک جانبه و تنش نظامی کورکورانه و غیراستراتژیک هیچ مزیتی نداشت و فقط به نفع ایران بود. آنها قویتر هستند، ما ضعیفتر هستیم و پرتاب این ماهواره تنها یک مدرک بیشتر در اثبات این زمینه است."
به رغم فشارهای تحریمی همه جانبه واشنگتن، ایران توانسته است به دستاوردهای مهمی در عرصه های مختلف به ویژه در زمینه فناوری های پیشرفته دست یابد.
یکی از نمونه های بارز آن پرتاب ماهواره نظامی «نور» با استفاده از ماهواره بر «قاصد» بود که موجب شگفتی ناظران نظامی شد.
آمریکا در برخوردی انفعالی در این زمینه مدعی شد که این اقدام ایران نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد ناظر بر اجرای برجام است.
«مورگان اورتگاس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که کشورش این مساله را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع خواهد داد.
با این حال این ادعا با استقبال دیگر کشورهای عضو گروه 1+4 از جمله روسیه مواجه نشده است.
«کنستانتین کاساچوف» رئیس کمیته روابط خارجی شورای فدراسیون (مجلس سنا) روسیه تصریح کرد، اقدام ایران در پرتاب ماهواره نظامی به فضا نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نبوده است.
بدین ترتیب همان گونه که سناتور مورفی اذعان کرده، دولت ترامپ هیچ کارنامه موفق و قابل دفاعی در قبال ایران نداشته و به رغم لفاظی های ترامپ، سیاست وی در قبال ایران کاملا ناکام بوده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/116
بیشنر بخوانید:
درخواست سناتورهای آمریکایی برای تعلیق تحریمهای ایران
سناتور آمریکایی: ترامپ آمریکا را منزوی کرده است
انتقاد سناتورهای آمریکایی به سیاست ضد ایرانی دولت ترامپ