ایران پرس: بحران سیاسی و نارضایتی های اجتماعی در سودان ابعاد گسترده ای یافته است.

به طوری که «محمد حمدان دوقلو» معروف به حمیدتی، معاون رئیس شورای حاکمیتی سودان اذعان کرد: "متأسفانه ما نتوانستیم هیچ گونه تغییری ایجاد کنیم و اکنون اوضاع سودان بدتر شده است."

سودان ماه هاست که با بحران سیاسی حاصل از قدرت گرفتن نظامیان در این کشور روبه رو است. پس از برکناری «عمر البشیر» از ریاست جمهوری، نظامیان همچنان قدرت را در سودان در دست دارند.

این درحالی است که مردم این کشور به ویژه طی یکسال گذشته با برگزاری تجمعات اعتراض آمیز خواستار انتقال مسالمت آمیز قدرت به غیر نظامیان بودند اما این خواست مردم تاکنون برآورده نشده است. 

با شدت گرفتن بحران در سودان طی یک ماه گذشته، اقداماتی از سوی نهادهای منطقه ای و بین المللی و گروه های مختلف سیاسی برای برقراری آرامش در کشور از جمله  برگزاری انتخابات و انتقال دموکراتیک قدرت انجام گرفته است اما عملا این تلاش ها و گفت و گوها تاکنون دستاوردی نداشته است.

سودان گرفتار در بحران سیاسی و اقتصادی

اکنون سودان هم با بحران سیاسی روبه رو است وهم بحران اقتصادی، ناآرامی های اجتماعی را دامن زده است. مردم این کشور که امیدوار بودند با سرنگونی البشیر شرایط اقتصادی بهبود یابد، اکنون همچنان با گرانی، فقر، نا امنی و بیکاری مواجه هستند. به همین دلیل نیز اکثریت مردم سودان خواهان کناره گیری نظامیان از قدرت و واگذاری آن به غیرنظامیان و برگزاری انتخابات دمکراتیک هستند.

این درحالی است که نظامیان در سودان همچنان در صدد حفظ قدرت با استفاده از زور هستند. نیروهای امنیتی و پلیس سودان حتی تظاهرات مسالمت‌ آمیز سودانی‌ها را بر نمی تابند چنان که در ماه ها و هفته های اخیر، نظامیان سودانی با گاز اشک‌ آور، بمب‌ صوتی و آب فاضلاب به تظاهر کنندگان حمله کرده است.

 حاکمان نظامی سودان همچنین تلاش می کنند با تکیه بر قدرت های خارجی اوضاع را سامان بخشند، موضوعی که سبب خشم بیشتر مردم این کشور را برانگیخته است.

در واقع نظامیان سودان با تبعیت از خواست آمریکا، توافقنامه عادی سازی روابط با اسرائیل را امضا کردند اما با گذشت ماه ها از این توافق، عملا دستاوری اقتصادی نصیبشان نشده است چنانکه «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکم بر سودان چندی پیش در خصوص عادی سازی با رژیم صهیونیستی، گفت: برقراری روابط با اسرائیل بنا به درخواست آمریکا انجام گرفت و واشنگتن رفع تحریم‌ها علیه سودان را مشروط به این کار کرده بود.

اکنون شرایط درسودان وخیم است و معترضان اعلام کرده اند تا برکناری دولت نظامی و روی کارآمدن غیرنظامیان، به اعتراضات خود ادامه خواهند داد.

«فولکر پرتس» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل ضمن هشدار درباره در معرض خطر بودن ثبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی سودان گفت: "زمان برای سودانی ها به منظور دستیابی به راه حل سیاسی جهت خروج از بحران کم است و مذاکرات در این کشور تنها در یک محیط مساعد به نتیجه می رسد."

هزاران سودانی معترض طی هفته های اخیر با در دست داشتن پرچم سودان و شعارهایی همچون «اقتدار برای مردم» و «حکومت مدنی می‌خواهیم» خواستار تشکیل دولت غیرنظامی هستند. اکنون حمیدتی، معاون رئیس شورای حاکمیتی سودان نیز اذعان کرده است که کودتا در این کشور شکست خورده و به اهدافش نرسیده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

117