ایران پرس- محمد اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان گفت، علت افزایش ناامنی های اخیر این کشور امتیازخواهی در روند مذاکرات صلح است.

اشرف غنی در سخنانی در ارگ ریاست جمهوری با اشاره به مذاکرات صلح گروه طالبان با نماینده ویژه آمریکا در قطر افزود، همواره پیش از رسیدن به صلح، خشونت ها افزایش می یابد‌.

رییس جمهوری افغانستان همچنین تصریح کرد، این افزایش خشونت نباید سبب ترس شود و برای مقابله با آن، نیاز به حفظ تمرکز کنیم.

پنجمین دور مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر ماه گذشته بدون دست یابی به توافق پایان یافت و قرار است دور ششم این گفتگوها بزودی برگزار شد.

سخنان اشرف غنی درباره ارتباط افزایش ناامنی ها با مسئله امتیازگیری از مذاکرات صلح به تشدید درگیری های در روزهای اخیر در شهرهای کابل، لشگرگاه و قندهار مرتبط است که بر اثر آن دهها نفر کشته و زخمی شدند.

در سال های گذشته هر گاه مسئله گفتگوهای صلح در افغانستان مطرح بوده است ناامنی ها در این کشور نیز تشدید شده است و بنا به چنین رویکردی از سوی گروه طالبان است که اشرف غنی افزایش درگیری های اخیر را با هدف امتیازگیری این گروه ارزیابی کرده است.

البته باید توجه داشت که سخنان اشرف غنی درباره ارتباط افزایش ناامنی ها با مذاکرات صلح دارای دو بخش است که بخش اول آن درصدد تبیین فضای حاکم بر گفتگوهای صلح در چارچوب امتیاز گیری است.

بخش دیگری از اظهارات رییس جمهوری افغانستان طرح انتقاد دوباره از سیاست آمریکا است که بدون توجه به جایگاه و نقش دولت کابل در مدیریت گفتگوهای صلح با طالبان تاکنون پنج دور مذاکره دو جانبه با این گروه برگزار کرده است.

دولت افغانستان بارها اعلام کرده مداخله دیگر بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای در روند مذاکرات صلح و گفتگوها با طالبان باید با حضور نمایندگان دولت کابل یا دستکم هماهنگی با مقامات این کشور صورت گیرد که مذاکرات نمایندگان آمریکا با طالبان خارج چنین مدلی است.

دولت افغانستان نگران آنست که در روند مذاکرات صلح بین طالبان و آمریکا امتیازاتی به این گروه داده شود که بر خلاف قانون اساسی و منافع ملی آن کشور باشد و نتواند انتظارات مردم و دولت افغانستان را در چارچوب خاتمه جنگ و استقرار ثبات و آرامش برآورده کند.

در چارچوب چنین نگرانی است که چندی پیش حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان در سفر به واشنگتن بشدت از سیاست آمریکا در قبال کشورش انتقاد کرد و افزود، واشنگتن برای تضعیف دولت کابل تلاش می کند.

این بخش از سخنان محب که زلمای  خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا در تلاش برای مشروعیت زدایی از دولت افغانستان است و امید دارد با بر عهده گرفتن نیابت دولت موقت در این کشور به ارزوهای خود برسد خشم مقامات واشنگتن را برانگیخت که حتی موجب شد تا وزارت خارجه آمریکا روابط رسمی خود با وی را قطع کند.

در این شرایط به نظر می رسد دولت آمریکا در روند مذاکرات دوجانبه با طالبان ضمن آنکه نتوانسته اهداف خود را محقق کند با بی توجهی به جایگاه دولت افغانستان در گفتگوها با این گروه سبب شده تا روابط خود با کابل را هم به تنش بکشاند.135/118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید: 

اشرف غنی: ناامنی با مذاکرات صلح افغانستان مرتبط است

اجماع ملی؛ رویکرد اشرف‌غنی برای تحقق صلح/ تحلیل

اعلام آمادگی "اشرف غنی" برای واگذاری دفتر به طالبان/ تحلیل