«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه درخواست کشورهای عربی مبنی بر تعطیلی پایگاه ترکیه در قطر را بی احترامی به کشورش دانست و از موضع قطر در رد شروط 13 گانه این کشورها حمایت کرد.

به گزارش ایران پرس، رجب طیب اردوغان صبح امروز (یکشنبه) پس از شرکت در نماز عید فطر در محله «آتا شهیر» استانبول در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره فهرست 13 ماده ای شروطی که چهار کشور عربی تحریم کننده قطر به دوحه ارائه کرده اند، گفت، ما از موضع قطر درباره این درخواست ها تمجید و از آن حمایت می کنیم.

وی شروط 13 گانه کشورهای عربی برای قطر را مغایر با حقوق بین الملل و دخالت در حق حاکمیت قطر دانست و افزود، در حقوق بین الملل اجازه این اندازه تهاجم به حق حاکمیت ملی کشورها داده نشده است.

وی بیان کرد، دخالت در همکاری های مشترک دفاعی ترکیه و قطر ‌امری بسیار زشت و تعیین شرط برچیده شدن پایگاه ترکیه از قطر به عنوان یکی از شروط 13 گانه کشورهای عربی را بی احترامی بزرگ به ترکیه می دانم.

اردوغان همچنین اظهار کرد، دولت قطر اکنون با تحریم های زیادی مواجه بوده که این تحریم ها به طور یقین جایی در حقوق بین‌الملل ندارد. 

وی ادامه داد، در همین رابطه از میانجیگری کویت در مقابله با این تحریم ها حمایت و از هیچ کمکی به قطر دریغ نکرده و نخواهیم کرد و من امیدوارم که عربستان سعودی با توجه به جایگاه بالای خود در منطقه این بحران را به صورت شایسته حل کند.

اردوغان اضافه کرد، در صورت تمایل عربستان سعودی، ما می توانیم در آن کشور نیز نسبت به تاسیس پایگاه نظامی اقدام کنیم.

وی همچنین گفت، البته من این پیشنهاد را به پادشاه عربستان دادم و آنها در حال بررسی این موضوع هستند ولی تاکنون پاسخی نداده اند.

بر اساس این گزارش، چاووش اوغلو هفته گذشته در سفری به بحرین، قطر و عربستان سعودی تلاش کرد تا طبق خواسته «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه مشکل به وجود آمده بین قطر با برخی کشورهای عربی را تا عید فطر حل کند ولی شواهد نشان می دهد که این تلاش ها به ثمر ننشسته است.

ترکیه که این روزها در عین حمایت جدی از قطر، در صدد ایفای نقش میانجی بین کشورهای عربی است، نتوانسته دولت های عربی مخالف قطر از جمله عربستان سعودی را برای ترمیم روابط متقاعد کند و در مقابل با اعزام نیرو و فعال کردن پایگاه نظامی در قطر، از سوی کشورهای مخالف قطر به نقض نقش بی طرفانه متهم شده است.

قطع روابط عربستان با قطر

عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، مصر و یمن از روز پنجم ژوئن جاری تمام روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردند.

همچنین عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین حریم هوایی خود را برای استفاده قطر ممنوع اعلام کرده و از دیپلمات های قطری خواستند تا ظرف 48 ساعت خاک این کشورها را ترک کنند.

علاوه بر این عربستان سعودی تنها مرز زمینی خود با قطر را بست و در پی آن کشورهای مالدیو، موریتانی و دولت طبرق لیبی نیز به متهم کردن قطر به اعمال انچه که «سیاست های مداخله گرایانه و حمایت از گروه های تروریستی» خوانده اند، روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردند.

عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر چند روز بعد از بروز این بحران با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند که 59 نفر از جمله «یوسف قرضاوی» رئیس اتحادیه جهانی علمای مسلمان و همچنین 12 مؤسسه خیریه را به اتهام «همکاری با تروریسم» در فهرست تحریم قرار داده اند.

شروط 13 گانه کشورهای عربی برای قطر

براساس اسناد و مدارکی که «یاسر ابوهلاله» مدیر شبکه الجزیره در صفحه توئیتری خود منتشر کرده است، تعطیلی این شبکه خبری یکی از خواسته‌های عربستان، امارات، بحرین و مصر از قطر برای عادی سازی روابط است.

از دیگر خواسته‌های کشورهای یاد شده تعطیلی فوری پایگاه نظامی ترکیه در قطر و قطع هرگونه همکاری نظامی آنکارا و دوحه در داخل خاک قطر، کاهش روابط دیپلماتیک دوحه با تهران، قطع روابط این کشور با اخوان‌المسلمین و حزب الله لبنان به شمار می‌رود.

این کشورها به قطر 10 روز فرصت دادند تا خواسته‌های آنها را عملی کند.

عربستان، مصر، امارات و بحرین روز 15 خرداد در بیانیه‌های جداگانه قطع روابط دیپلماتیک خود را با قطر اعلام کردند. این 4 کشور، قطر را به همسو نبودن با جریان عربی و حمایت از گروه‌های تروریستی متهم کرده اند.116/111

بیشتر بخوانید:

آسیا نیوز: شروط سیزده گانه برای قطر، بحران خلیج فارس را پیچیده تر کرد

واکنش ترکیه به درخواست شورای همکاری خلیج فارس از قطر/تحلیل