ایران پرس- رئیس جمهور ترکیه با تکرارادعاهای واهی خود ضد ایران، بر لزوم مقابله با آنچه «گسترش نفوذ فارس‌ها» در عراق خواند، تأکید کرد.   

«رجب طیب اردوغان» در سخنرانی خود در اندیشکده « شورای آتلانتیک» در استانبول با تکرار این اظهارات موهوم افزود: سیاست گسترش نفوذ «فارسی» مبتنی بر تعصب مذهبی در عراق، این کشور را هر روز بیشتر به یک بمب ساعتی تبدیل می کند.

اردوغان گفت؛ ما باید اکنون تدابیر لازم را برای متوقف کردن این سیاست اتخاذ کنیم؛ در غیر این صورت تاریخ تکرار خواهد شد. این اظهارات اردوغان بار دیگر نشان داد که سیاست‌های خصمانه ترکیه نسبت به همسایگانش، هر روز شکل جدیدی به خود می‌گیرد.

دولتمردان ترکیه که داعیه‌دار حل تنش‌های منطقه‌‌ای و به صفر رساندن مشکلات خود با همسایگان بودند، اکنون افزون بر دخالت‌های آشکار و پنهان در امور کشورهای همسایه، به بیان اظهاراتی میپردازند که یاد آور رویاهای دوران گذشته ترکیه عثمانی است وبا همان دید گاه در باره ایران سخن می گویند.

رویکرد نوعثمانی‌گرایی در پیش بردن سیاست‌های ترکیه

دولت ترکیه همواره در پی پیش بردن سیاست‌های موردنظر خود بر پایه رویکرد نوعثمانی‌گرایی بوده، و بارها نیز محملی برای گروه‌های جدایی‌طلب و کانونی برای توطئه علیه  کشورهای همسایه بوده است. 

در واقع آنچه از تاریخ تکرار شده بازگشت به سیاست های سیطره جویانه از سوی دولتمردان ترکیه است. ازاینروآنچه مایه نگرانی در منطقه است، حمایت آشکار و نهان ترکیه از گروه‌های تروریستی و  نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورهای همسایه است. 

چالش‌های دولت پیش روی ترکیه در طول دهه گذشته

ترکیه امروز اما متفاوت از ترکیه دوران عثمانی است. ترکیه که بیش از یک دهه  تحت رهبری رجب طیب اردوغان بوده است در ارزش‌ها و اهداف و سیاست خود چالش‌های زیادی پیدا کرده است.

مهمترین این چالش‌ها عبارتنداز میل به احیای امپراطوری عثمانی و سیطره طلبی سرزمینی که سبب فاصله گرفتن ترکیه از کشورهای همسایه شده است .

ماجراجویی های مکرر ترکیه در عراق و سوریه که بارها به اعتراض و شکایت رسمی دولت های بغداد و دمشق از آنکارا شده؛ از مسایلی است که ایجاب می کند، اردوغان به جای نقد و اظهار نظرهای موهوم و متهم کردن ایران به نفوذ فارسی در عراق، پاسخگوی اقدامات مداخله جویانه خود باشد.     

دولت و ملت عراق قطعا به اندازه ای ازبلوغ و درایت سیاسی رسیده اند که نیاز به دلسوزی ترکیه نداشته باشند و قطعا می دانند که چه کشوری متجاوز به عراق است. 

نقش آفرینی مثبت ایران در عراق بر اساس درخواست دولت قانونی این کشور برای مبارزه با گروه‌های تکفیری و تروریستی انجام می‌ شود که از  داخل ترکیه نیز حمایت می شوند. 

وضعیت آشفته و نابسامان ترکیه باعث شده است که بعضی از سیاستمداران این کشور رفتار و گفتار ناهنجاری داشته باشند و به احتمال زیاد به عواقب آن هم فکر نمی کنند.

اظهارات مقامات ترکیه برای فرافکنی مشکلاتی بوده که بر اثر سیاست‌های غلط، این کشور دچار آن شده اند اما رویکرد به ایران هراسی، سیاستی نخ نما شده است. قطعا ترکیه با حرکت در مدار سیاست های منطقه ای امریکا  و اسراییل خود را با چالش های بیشتری مواجه می کند.  

با این حال مقام های ترکیه با آنها همصدا شده اند تا ایران را مقصر وضعیت کنونی منطقه نشان دهند درحالی که تصویری که از خود برجای گذاشته اند همچون آیینه ای نقش آنها را بر همگان آشکار کرده است.118/110

بیشتر بخوانید:

اردوغان دنبال چهره‌ای سلطانی است

اردوغان بر حضور گسترده مردم در همه پرسی قانون اساسی تاکید کرد

همه پرسی ترکیه؛ بازی دوسر باخت اردوغان در صحنه سیاست