ایران پرس: «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین روز گذشته (چهارشنبه، 22 دسامبر) با «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا در رام الله دیدار و گفت وگو کرد.

دیدار محمود عباس با جیک سالیوان از چند بُعد قابل ارزیابی است:

نخستین بُعد این است که سالیوان پس از دیدار با مقامات اسرائیلی به دیدار محمود عباس رفته است. سالیوان روز سه‌شنبه گذشته به سرزمین‌های اشغالی سفر و با مقامات اسرائیلی از جمله «نفتالی بنت» نخست وزیر این رژیم دیدار و گفت وگو کرد.

بر همین اساس، می‌توان گفت سالیوان از یک سو دیدگاه‌های مقامات اسرائیلی را در خصوص کشمکش با فلسطین شنیده و از سوی دیگر احتمالاً حامل پیامی از سوی صهیونیست‌ها برای رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین بود. 

دومین بُعد این است که دیدار سالیوان و عباس در چهارمین سالروز تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا درباره قدس انجام شد. دونالد ترامپ ششم دسامبر 2017 انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی را اعلام و در می 2018 آن را اجرایی کرد.

علاوه بر این، دولت سابق آمریکا کمک‌های مالی به تشکیلات را قطع کرد و روابط فلسطین و واشنگتن به شکل رسمی قطع شد. از سال 2016 به بعد نیز هیچ گفت وگویی میان طرفین برگزار نشده بود.

در همین راستا، مقامات آمریکا و فلسطین هفته گذشته پس از پنج سال به صورت آنلاین گفتگو کرده و پس از آن بیانیه مشترکی صادر کردند که در آن بر اهمیت احیای روابط سیاسی و اقتصادی بین دولت آمریکا و تشکیلات خودگردان فلسطین تاکید شده است. بنابراین، دیدار سالیوان و عباس در راستای نشست هفته گذشته مقامات آمریکایی و فلسطینی انجام شد.

سومین بُعد این است که تشکیلات خودگردان فلسطین با مشکلات اقتصادی زیادی مواجه است. محمود عباس نیز در دیدار سالیوان گفت: "اقتصاد فلسطین به دلیل فشارهای وارده به مرحله رکود رسیده است." به نظر می‌رسد، عباس در دیدار با مشاور امنیت ملی آمریکا خواستار از سرگیری کمک‌های آمریکا به فلسطین شده باشد تا بخشی از مشکلات مالی این تشکیلات حل شود. 

چهارمین بُعد این است که این دیدار در شرایطی برگزار شد که پس از روی کار آمدن کابینه ائتلافی نفتالی بنت و «یاییر لاپید» همکاری‌ها و گفت وگوهای امنیتی میان مقامات اسرائیلی و فلسطینی آغاز شد.

با وجود این، اما کابینه اسرائیل همچنان به شهرک‌سازی و اقدام‌های یکجانبه در قدس شرقی و خشونت علیه فلسطینی‌ها ادامه می‌دهد. در همین راستا، محمود عباس در جریان دیدار با سالیوان تأکید کرد: "رژیم صهیونیستی باید به اشغال قلمرو فلسطینیان پایان دهد و توسعه شهرک‌سازی‌ها را متوقف کند."

همچنین عباس خطاب به مشاور امنیت ملی آمریکا تصریح کرد: "تل‌آویو باید به مسجد الاقصی احترام بگذارد و به اخراج فلسطینیان در قدس شرقی پایان دهد زیرا چنین اقداماتی در تضاد با قانون است."

 با وجود این درخواست‌های عباس، به نظر نمی‌رسد سالیوان چندان بتواند این مطالبات را تأمین کند، زیرا دولت کنونی آمریکا نفوذ چندانی بر کابینه و مقامات اسرائیلی ندارد. 

پنجمین بُعد نیز این است که این دیدار در شرایطی انجام شد که اختلاف و درگیری میان گروه‌های مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی روند افزایشی دارد. بنابراین، محتمل است که سالیوان حامل پیامی برای گروه‌های مقاومت نیز بوده باشد تا از شدت گرفتن درگیری آنها با اسرائیل بکاهد، اما موضوع این است که رفتارهای مقاومت فلسطین واکنشی به جنایت‌های اسرائیل است.

در صورتی که این جنایت‌ها کاهش پیدا نکند، از میزان درگیری‌ها کاسته نخواهد شد و حتی احتمال وقوع جنگی جدید نیز وجود دارد. 

نویسنده: سيدرضی عمادی

117