ایران پرس: وزارت بازرگانی چین اعلام کرد، این کشور بر برخی محصولات استرالیا تعرفه ضد ارزان‌فروشی (دامپینگ) اعمال کرده است.

وزارت بازرگانی چین روز دوشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: این تعرفه ابتدا شامل حال نوشیدنی‌های وارداتی از استرالیا شده و تحقیق بر روی سایر محصولات این کشور هم ادامه دارد.

جنگ لفظی میان کانبرا و پکن درحالی بالا گرفته که چین بزرگترین شریک تجاری استرالیاست و دو کشور در دسامبر 2015 با امضای قراردادی مشترک، وارد یک موافقتنامه تجارت آزاد شدند.

اکنون این پرسش مطرح است که چرا برغم تعاملات تجاری گسترده چین و استرالیا، در ماههای اخیر تنش میان دو کشور تشدید شده است؟

به باور بسیاری از کارشناسان، شروع تنش در روابط پکن و کانبرا به فروردین ماه امسال برمی گردد. در واقع درخواست‌های استرالیا برای انجام تحقیقات در مورد منشا شیوع ویروس کرونا باعث تنش های دو کشور شده است.

ازمنظر چینی ها این پیشنهاد یک مانور سیاسی قلمداد می شود چرا که بررسی منشاء انتشار ویروس باید به جامعه علمی و دانشمندان محول شود. تاکید دولتمردان چینی به سیاسی بودن این موضوع در حالی است که علاوه بر استرالیا، کشورهایی چون آمریکا نیز نحوه مدیریت پکن بر شیوع کرونا در ووهان را زیر سوال برده و خواستار تحقیقات مستقل در مورد منشاء بیماری کووید- 19 شده‌اند.

همسویی دولت استرالیا با آمریکا در انتقاد از مدیریت کرونا در شرایطی است که روابط واشنگتن و پکن در ماههای اخیر به شدت به سردی گراییده است. دولت آمریکا در راستای مهار چین ضمن اینکه در مسائل داخلی و پیرامونی چین از جمله هنگ کنگ، تایوان به طور آشکار دخالت می کند بلکه با حضور نظامی در آبهای سرزمینی چین و برگزاری رزمایش های  مختلف، به اختلافات مرزی و آبی چین وهمسایگانش دامن می زند.

افزون براین یکی از سیاستهای راهبردی آمریکا درمنطقه آسیاپاسفیک تشکیل ائتلاف با برخی کشورهای همسو با واشنگتن برای ایجاد تنش های سیاسی و اقتصادی برای پکن در منطقه است. از این منظر می توان گفت، تنش های اخیر چین و استرالیا دراین چارچوب قابل تحلیل است.

در هرصورت، اگر روزی از چین به عنوان قدرت نوظهور و بالقوه در جهان یاد می شد، امروزه مجموع تحرکات آمریکا در شرق آسیا و تنش های سیاسی و اقتصادی روز افزون واشنگتن با پکن گویای این موضوع است که شمارش معکوس برای پایان سلطه و برتری آمریکا در جهان آغاز شده است.

به بیان دیگر اگربا با فروپاشی شوروی و پایان نظام دوقطبی آمریکا مدعی کسب جایگاه قدرت بلامنازع در نظام بین‌الملل بود، اما امروز چین با تبدیل‌شدن به یک قدرت جدید باعث نگرانی مقامات آمریکایی شده است.

در واقع همه رفت وآمدهای دیپلماتیک مقامات آمریکا به شرق آسیا، درکنار جنگ تجاری و سیاسی آمریکا با چین آخرین تلاش های دولتمردان آمریکا برای مهار چین محسوب می شود.

البته چینی ها نیک می دانند، دولتمردان آمریکا دیر یا زود با واقعیتی به نام چین کنار خواهند آمد، اما کنار نیامدن «دونالد ترامپ» با این واقعیت درکنار دست خالی بودن او در مواجه با چین، می تواند به یک دوره ای شدن زمامداری ترامپ در کاخ سفید منجر شود.

نویسنده: فرهاد همتی

117