«بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امورخارجه ایران در گفت وگو با خبرگزاری مهر که روز یکشنبه منتشر شد، با بیان اینکه بحران یمن وارد مرحله جدیدی شده است، گفت: خیزشی از وجدانهای بیدار جهانی برای توقف جنگ در یمن آغاز شده است.
قاسمی با اشاره به طرح چهار ماده ای ایران که در آوریل 2015 برای حل بحران یمن ارائه شد، تاکید کرد: این طرح یکی از راه هایی است که می تواند زمینه آرامش و ثبات را فراهم کند و شرایط نسبتاً عادی تری را به یمن بازگرداند و به موضوع تجاوز خاتمه دهد.
طرح ایران بر اساس چهار عنصر اصلی شامل: ترک مخاصمه و آتش بس فوری، ارسال کمک های انساندوستانه، آغاز گفت وگوهای سیاسی بین همه طرف های یمنی و تشکیل دولت فراگیر ملی، ارائه شده بود.
در مذاکرات گروه های یمنی در سوئد که تحت نظارت سازمان ملل متحد شکل گرفت، قدم های مثبتی در همین چارچوب برداشته شد.
چهارمین دور مذاکرات صلح یمن که از 6 دسامبر با حضور طرفهای یمنی در استکهلم سوئد آغاز شده بود، روز پنجشنبه 13 دسامبر 2018 با توافق اولیه برقراری آتشبس در الحُدیده و تبادل اسیران بین دو طرف پایان یافت.
باز شدن خط هوایی برای ارسال دارو، غذا و مایحتاج عمومی مردم و نظارت امنیتی نیروهای سازمان ملل بر بندر الحدیده از جمله مفاد این توافق اعلام شده است. دور بعدی مذاکرات صلح یمن قرار است از اوآخر ژانویه 2019 تحت نظارت سازمان ملل متحد شروع شود.
پایان جنگ در یمن بی تردید نیازمند اراده جهانی به ویژه از جانب کشورهای غربی برای توقف اقدامات غیرانسانی عربستان در یمن است.
ائتلاف سعودی با حمایت آمریکا از 26 مارس 2015 به یمن حمله و سپس این کشور را محاصره زمینی، دریایی و هوایی کرده است. حملات نظامی عربستان منجر به کشتار هزاران غیرنظامی یمنی شده است. اقدامات غیرانسانی حاکمان ریاض یمن را تا بدترین مرحله فاجعه انسانی خود به پیش برده است.
«میشل باشلت» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواهان پایان دادن به رنج غیرنظامیان شده است و این به معنای پذیرش واقعیات تلخی است که در یمن رخ داده و جامعه جهانی باید آن را جدی بگیرد.
در چنین وضعیتی، دستیابی به صلح در راستای گفت وگوهای یمنی - یمنی، بسیار حائز اهمیت است.
«مسعود گودرزی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی می گوید: "راهحل های مردمی برای حل بحران منطقهای همواره نتیجه بخش خواهد بود که نمونه آن را در سوریه و عراق دیدیم و لازم است همین موضع در مورد یمن هم پیگیری شود. قطعا اگر موضوع به گروه های یمنی واگذار شود آنها میتوانند به تفاهم برسند."
جمهوری اسلامی ایران همچنان معتقد به راه حل سیاسی برای پایان جنگ در یمن است.
اکنون؛ اگر چه نتایج مذاکرات در سوئد با نظارت سازمان ملل را می توان یک گام مهم برای پایان جنگ در یمن ارزیابی کرد، با این حال نگرانی ها همچنان وجود دارد. باید دید گام های بعدی پس ازاین توافق چگونه برداشته خواهد شد.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران، در نشست بین المللی دوحه، پایتخت قطر، گفت: متأسفانه، عربستان سعودی نمی خواهد تنش ها را کاهش دهد. در واقع، عربستان سعودی بر این باور است که این در راستای منافعش است که تنش ها را افزایش دهد.
نویسنده: نسرین خویی
116/118
بیشتر بخوانید:
همسویی نتایج مذاکرات سوئد با سیاستهای ایران
قاسمی: مذاکرات استکهلم ماهیت یمنی- یمنی دارد