بنا به گفته کیاونیئین، مدیر سازمان علماء اسلام درمیانمار ، بوداییان خشونت طلب وافراطی بی آنکه بپذیرند مرتکب جنایت،خشونت وظلم علیه مسلمان بی دفاع شده اند، همچنان دامنه گستاخی و تجاوز به حقوق مسلمانان را گسترش می دهند.
بوداییان افراطی اندکی بعدازشروع یک مراسم اسلامی درمیانماربه این گردهم آیی مسلمان یورش بردند وخواستارلغواین مراسم شدند.
ازدید گاه این مدیراسلامی وهمه آزادیخواهان ،فارغ ازنوع مذهب ونژاد و قوم جلو گیری از انجام یک مراسم اسلامی و یورش بردن به چنین مراسمی ،حمله آشکار به آزادی وآزادی مذهب است.
تین مائونگ وین، نایب رئیس کمیته اجرایی این مراسم میگوید، بوداییان افراطی وتمامیت خواه درپی ایجاد اختلاف های سیاسی هستند، در حالیکه اینگونه مراسم اسلامی درهفت سال گذشته بی هیچ مانع وخشونتی برگزارمی شد .
اینکه شماری ازبوداییان افراطی درپی ایجاد اختلاف های سیاسی هستند و می خواهند ازرهگذراین اختلاف افکنی ها سود ببرند، چندان عجیب نیست. اما اینکه این تعداد بودایی ازکجا حمایت می شوند وهدف نهایی آنها چیست،محل تامل است.
هنوزنشانه ای دردست نیست که بوداییان افراطی از ارتش و برخی ژنرالها دستورمی گیرند تا روند خشونت علیه مسلمانان را ادامه دهند .اما ازآنجا که پرسنل ارتش نیز درسرکوب مسلمانان بی دفاع درمرزها دست دارند، این تلقی وجود خواهد داشت که ارتش، حامی پشت پرده بودایی ها در این سرکوبها و خشونتها علیه مسلمانان است. زیرا ارتش میانمارهمچنان دستنخورده باقی مانده و مشمول اصلاحات سیاسی و پاکسازی نشده که این مساله به تقویت همین ظن کمک می کند. اما انگشت اتهام، همچنان به طرف خانم سان سوچی وزیر خارجه و مشاورعالی دولت میانمار نشانه رفته است.
میلیونها نفر از همکیشان مسلمانان میانماری می گویند ،این سوچی است که باید ترسیم کننده وضعیت مسلمانان برمبنای آنچه که وی در دوران مبارزات آزادیخواهی، شعارش را می داده است.
ظن قوی البته در افکار عمومی منطقه این است که سوچی یا با ارتش همکاری می کند و یا اینکه قادر به اقناع ارتش در قبال وضعیت مسلمانان نیست.
خبر کشته شدن روهینگیاها در جای - جای میانمار به دست نیر وهای نظامی موید همین سیاست است. به هر روی، گذشت زمان نشان خواهد داد که پشت کردن خانم سوچی به معیار های انسانی، حقوق بشری و ادامه تبعیض چه نتیجه ای خواهد داشت.