«والتر اورتیز»، دانشمند علوم سیاسی نوشت: گروهی از 15 کشور که تحت رهبری آمریکا هستند، در 12 اکتبر نشستی را در بالی، (اندونزی) برای گفت و گو درباره وضعیت حاکم در ونزوئلا و تقویت اقداماتی علیه دولت «مادورو» برگزار کردند.
وزارت خزانهداری آمریکا هم در بیانیهای تاکید کرد، ما با متحدان خود توافق کردیم که به تلاش هایمان برای مواجهه با چالشهایی که از سوی دولت مادورو صورت می گیرد، از جمله پشتیبانی از مردم ونزوئلا و تقویت فشار دیپلماتیک و مالی علیه نظام مادورو ادامه دهیم.
این در حالیست که وزرای اقتصاد سایر کشورها از جمله آرژانتین، برزیل، کانادا، شیلی، کلمبیا، فرانسه، آلمان، گویان، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، پاناما، پاراگوئه و انگلیس در این نشست نیز حضور داشتند.
والتر اورتیز معتقد است، آمریکا هنوز میتواند از طریق نفت، ونزوئلا را زیر فشار بگذارد.
وی در ادامه اظهارات خود افزود: قبل از اینکه آمریکا اقداماتی را از جمله تهدید کشور کارائیبی (ونزوئلا) به مداخله نظامی و فراخوان کودتا علیه دولت کاراکاس و غیره انجام دهد، می تواند تحریم هایی را که بر بخش نفت تأثیر می گذارد، علیه این کشور اعمال کند.
لازم به ذکر است که از زمان روی کار آمدن «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا، وی ضمن اعمال انواع فشارهای اقتصادی و سیاسی علیه ونزوئلا، این کشور را به گزینه نظامی نیز تهدید کرده است.
این نشست که در حاشیه نشست صندوق بین المللی پول برگزار شد، دولت ونزوئلا آن را غیر معمول نامید و در بیانیه ای اعلام کرد، آمریکا نگران وخیم تر شدن وضعیت اقتصادی خودش است.
اقدامات آمریکا علیه ونزوئلا همانند نمونۀ لیبی
اورتیز گفت: جای تعجب نیست که آمریکا از میان گزینه های مختلف خود، ونزوئلا را مورد هدف قرار داده باشد.
زیرا این اقدامات آمریکا علیه ونزوئلا همانند همان اقداماتی است که در سال 2011 در لیبی رخ داد و آمریکا در تلاش است که اقدامات خود را همانند نمونۀ لیبی در چارچوب مداخله نظامی و غیره در کشور بولیواری (ونزوئلا) به اجرا در آورد.
گفتنی است در سال 2011 و در پی بالا گرفتن اعتراضات مردمی علیه رژیم «معمر قذافی»، دیکتاتور معدوم لیبی، ناتو به رهبری انگلیس و فرانسه عملیات نظامی در لیبی را آغاز کرد که در نهایت به سرنگونی رژیم قذافی منجر شد.
به این ترتیب، لیبی از آن زمان دچار هرج و مرج شده و گروه تروریستی داعش با سوء استفاده از این فرصت، خود را در لیبی و شمال آفریقا سازماندهی کرده است.
به گزارش ستاد فرماندهی آفریقا در ارتش آمریکا، واشنگتن از اول آگوست تاکنون 29 حمله هوایی علیه مواضع داعش در لیبی اجرا کرده است.
از سوی دیگر، در 19 مارس 2011 آمریکا، فرانسه و بریتانیا عملیات نظامی خود را تحت پوشش سازمان ملل متحد (ONU) با بهانه ایجاد منطقۀ پرواز ممنوع بر فراز لیبی آغاز کردند، همچنین هدف خود را حفاظت از مردم لیبی دربرابر نیروهای دولتی این کشور اعلام کرده بودند.
به علاوه، این موضوع منجر به ایجاد جنگ در لیبی شد و این جنگ با ترور معمر قذافی به پایان رسید، در حالی که شمار بی شماری از غیرنظامیان کشته شدند.
راهبرد گفت و گو
اورتیز معتقد است: دو سناریویی که از سوی آمریکا درباره ونزوئلا مطرح شده عبارتست از: فشار و اعمال تحریم های اقتصادی آمریکا علیه این کشور کارائیبی و از سوی دیگر سرباز زدن دولت آمریکا از هر گونه گفت و گویی با ونزوئلا.
وی در ادامه اظهارات خود خاطرنشان کرد: بدیهی است که این امر با راهبردهایی همراه شده که از یک سو به تنش آفرینی می پردازند و از سوی دیگر پای برخی از بازیگران نخبه سیاسی آمریکا را مانند سناتور «باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، به این کشور بولیواری می کشاند.
این در حالیست که سناتور باب کورکر در 12 اکتبر به ونزوئلا سفر کرد و با نیکلاس مادورو و سایر مقامات سیاسی و رهبران مخالف و روزنامه نگاران ونزوئلایی و همچنین با نمایندگان گروه موسوم به گروه بوستون، (یک گروه متشکل از قانونگذاران آمریکایی و ونزوئلایی) که از سال ۲۰۰۰ تا کنون روابط دولت کاراکاس و مخالفان را حفظ کردهاند؛ دیدار کرد.
براساس گفته اورتیز، این مرحله می تواند نشانه خوبی از برقراری آرامش بین دولت های آمریکا و ونزوئلا باشد.
از سوی دیگر، ماه سپتامبر گذشته مادورو طی سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد آمادگی خود را برای گفت و گوی ملی و بین المللی با کسانی که با دولت ونزوئلا مخالفت می کنند، اعلام کرد.
دولت آمریکا در سال های اخیر تحریم های خود را علیه این کشور آمریکای جنوبی (ونزوئلا) افزایش داده است و از ماه اوت سال 2017 خرید و فروش اوراق قرضه جدید صادر شده توسط دولت مادورو یا شرکت نفت دولتی (PDVSA) این کشور را ممنوع کرد و این امر باعث شده است که هرگونه تلاش را برای تامین مالی ونزوئلا پیچیدهتر کند.
آخرین اقدام اقتصادی دولت آمریکا علیه ونزوئلا در 19 مارس رخ داد.
در این راستا، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا با صدور یک دستورالعمل اجرایی پول مجازی دولت ونزوئلا را ممنوع اعلام کرد.
دولت واشنگتن اعلام کرد که معاملات مربوط به ارز دیجیتالی نفت ونزوئلا، تحریم های آمریکا بر این کشور را بی اثر خواهد کرد.
به این ترتیب، دولت آمریکا با اعمال تحریم های اقتصادی خود بر ونزوئلا باعث ممنوع شدن خرید اوراق قرضه جدید دولت ونزوئلا و محدود کردن توانایی دولت مادورو برای تأمین مالی پروژههای نفتی می شود.
دولت ونزوئلا حدود یک ماه پیش با هدف مقابله با بحران اقتصادی این کشور پول مجازی «پترو» را به بازار عرضه کرد.
مقامات ونزوئلا گفتند، پشتوانه هر پترو یک بشکه نفت خام این کشور است و آن را در پرداختهای معاملات رسمی از جمله مالیات میپذیرند.
بنا بر دستور دونالد ترامپ که در ۱۹ مارس صادر شد، کلیه شهروندان و شرکتهای آمریکایی و نیز اشخاص حقیقی و حقوقی که در آمریکا فعالیت میکنند، اجازه کار کردن با پول مجازی ونزوئلا را ندارند.
آمریکا میگوید که هدف پول مجازی جدید دور زدن تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپاست.
از سال 2017 و هم زمان با آغاز بحران سیاسی در ونزوئلا، واشنگتن مقامات ارشد این کشور را هدف تحریم های گسترده قرار داد.
واشنگتن در ماه اوت سال ۲۰۱۷ میلادی نیکلاس مادورو را به زعم خود "یک دیکتاتور" خواند و تحریم کرد.
به این ترتیب، شرکتها و شهروندان آمریکایی حق انجام معاملات تجاری با مادورو را ندارند. به این ترتیب، دولت مادورو به خاطر تحریمهای آمریکا و متحدان غربی واشنگتن، برای دریافت وام از نهادهای بینالمللی با مشکل جدی مواجه شده است. 138/120
مترجم: نگین فلکشاهی
بیشتربخوانید:
سخنگوی کاخ سفید: فشار بر دولت ونزوئلا را افزایش می دهیم
اسپوتنیک: دور جدید اقدامات شیطانی آمریکا ضد ونزوئلا