گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک به بررسی جزئیات این موضوع می پردازد که چرا چین با وجود اینکه بسیاری از کشورها با این کشور کارائیبی مخالف هستند، از ونزوئلا حمایت می کند.
«مادورو»، پس از دیدارش با «شی جین پینگ» در روز جمعه تاکید کرد که روابط بین هر دو کشور بسیار محکم و قوی هست، وی همچنین به توسعه بیشتر این روابط اشاره کرد.
مادورو افزود: می توان شاهد افزایش روابط بین ونزوئلا و چین در زمینه علم و فناوری، نفت، معدن، اقتصاد، امنیت و بهداشت بود که ما همراه با چین 28 توافقنامه اقتصادی و یادداشت های همکاری به امضا رسانده ایم.
در این راستا، «سرخیو رودریگز خلفنستین»، تحلیلگر بین المللی خاطرنشان کرد، داشتن یک متحد استراتژیک و جهانی مانند چین برای ونزوئلا بسیار مهم است، مخصوصاً اینکه آمریکا و دولت های راستگرا در منطقه بسیار در تلاش هستند تا منافع کاراکاس (پایتخت ونزوئلا) را تضعیف کنند.
گفته شده است که آمریکا نمی تواند به چین دستور دهد که این کشور آسیایی با ونزوئلا چگونه رفتار کند.
«الکساندر خارلامنکو»، رییس مرکز علمی اطلاعاتی انستیتوت آمریکای لاتین آکادمی علوم روسیه تاکید کرد: کسی نمی تواند مانع کمک مالی اقتصادی ما به ونزوئلا شود. با وجود اینکه، این احتمال وجود دارد که تحریم هایی نیز علیه ما تحمیل شود، اما ما به کار خود ادامه می دهیم.
از سوی دیگر، «لی کی کیانگ»، نخست وزیر چین همچنین با مادورو ملاقات کرد.
این مقام عالی رتبه چین اطمینان داد که از تلاش های اقتصادی ونزوئلا برای توسعه اقتصاد این کشور کارائیبی حمایت می کند و گفت: چین برای انجام هرگونه کمک به ونزوئلا آماده است.
همکاری در حوزه انرژی
در چارچوب توافق های صورت گرفته بین چین و ونزوئلا، شرکت نفت دولتی ونزوئلا (PDVSA) به شرکت ملی نفت چین (CNPC) حدود 9.9 درصد از سهام شرکت سینوونسا، این شرکت تولید نفت ونزوئلا در«کمربند اورینکو» را تقویت می کند ارائه می دهد.
سایر شرکت های سرمایه گذاری مشترک «پی دی وی اس ای» ونزوئلا و «سی ان پی سی» چین در اولویت سرمایه گذاری این دو کشور قرار گرفتند و شرکت دیگری همچون پتروریکا و پتروزومانو در این سرمایه گذاری مشارکت می کند.
از سوی دیگر، شرکت نفتی ونزوئلا و چین، توافق نامه ای را برای تقویت همکاری مشترک در زمینه (اکتشاف و بهره برداری گاز در جمهوری بولیواری ونزوئلا) امضا کردند.
«سیمون زرپا»، وزیر دارایی ونزوئلا گزارش داد: چین با اختصاص خط اعتباری پنج میلیارد دلاری به ونزوئلا موافقت کرده است. وی همچنین تاکید کرد که بازپرداخت این وام به صورت نقدی یا نفتی خواهد بود.
در این راستا، «رودریگز خلفنستین» افزود: روابط بین چین با ونزوئلا بسیار بیشتر از یک موضوع دوجانبه است و چین در حال توسعه روابط خود با کشورهای آمریکای لاتین است.
وی همچنین یادآور شد که پکن به عنوان اولین شریک تجاری چندین کشور منطقه آمریکای لاتین محسوب می شود.
به گفته این تحلیلگر بین المللی، اگرچه مسائل تجاری و اقتصادی مهم هستند، اما لازم است که با دیدگاه ژئوپلیتیکی نیز به این موضوع بپردازیم.
آمریکای لاتین، سلاح جدید آمریکا علیه چین
«الکساندر خارلامنکو»، رییس مرکز علمی اطلاعاتی انستیتوت آمریکای لاتین آکادمی علوم روسیه معتقد است که واشنگتن قصد دارد تا از کشورهای آمریکای لاتین برای اجرای کودتای خود علیه چین در چارچوب جنگ تجاری اش با این کشور آسیایی بزرگ استفاده کند.
در اینجا می توان به نقش بسیار مهم چین در این زمینه اشاره کرد، زیرا که این کشور آسیایی بزرگ باید نقشی را به عنوان قدرت جهانی ایفا کند.
به این ترتیب، چین علاوه بر کشورهای آمریکای لاتین، روابط خود را با سایر مناطق از جمله آفریقا افزایش می دهد.
این در حالی است که مجمع همکاری چین و آفریقا (فوکاک) با حضور رهبران 53 کشور و منطقه و سازمان از قاره آفریقا و نمایندگانی از سازمان های بین المللی از جمله دبیرکل سازمان ملل متحد و دبیرکل اتحادیه آفریقا در ماه سپتامبر سال جاری در پکن آغاز بکار کرد.
(این اجلاس یک ساختار پویا برای دستیابی به نتایج مطلوب بر اساس همکاری های مشترک چین و آفریقا بود که طرفین در آن درباره روابط دوجانبه، چند جانبه و مسایل مهم منطقه ای و بین المللی گفت و گو کردند.)
«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین، در آغاز افتتاح این اجلاس تاکید کرده بود، چین و آفریقا باید بطور مشترک تلاش کنند و با یکدیگر متعهد شوند تا جامعه ای بر اساس اصول مسئولیت، همکاری و کسب رفاه مشترک، فرهنگ ها، امنیت مشترک و همزیستی هماهنگی را ایجاد کنند.
بنابراین، رئیس جمهور چین به هشت اقدامی که در اولویت برنامه کاری خود با دولت ونزوئلا قرار داده است، اشاره کرد، این اقدامات عبارتند از: توسعه صنعتی، زیرساخت های ارتباطی، تسهیل تجارت، ایجاد ظرفیت، سلامت، تبادل فرهنگی، صلح و امنیت.
چنین برنامه های مطرح شده درباره منطقه آمریکای لاتین نیز در نظر گرفته شده است، اما پکن، خود تفاوت هایی را در این زمینه قرار می دهد، زیرا، منطقه آمریکای لاتین به عنوان حیاط خلوت آمریکا محسوب می شود، و حضور چین در این منطقه نقش متفاوتی را ایفا می کند.
«رودریگز خلفنستین»، معتقد است، سیاست هژمونیک ایالات متحده در آمریکای لاتین براساس «دکترین مونرو»، (یک دکترین سیاسی آمریکایی) و با شعار (آمریکا برای آمریکایی ها)، بوده است.
چرا چین تمایل دارد که به «قدرتمندترین ملت در جهان» تبدیل شود؟
شایان ذکر است که دستاوردهای اقتصادی چین در چهار دهه گذشته، منجر به ایجاد پیشرفت بی سابقه این کشور شده است.
شی جین پینگ اعلام کرده است، این کشور آسیایی قصد دارد تا سال 2050 کشور خود را به قدرتمندترین ملت در جهان تبدیل کند.
در حال حاضر، «دکترین مونرو» فقط محدود به بریتانیا نمی شود، بلکه سایر بازیگران جهانی از جمله چین و روسیه را تحت تاثیر قرار می دهد. اما پکن از این سیاست آمریکایی ها مطلع است و همکاری اقتصادی و بین المللی بین چین و ونزوئلا نقش بسیار مهمی را نه تنها از لحاظ اقتصادی و تجاری بلکه از لحاظ سیاسی در منطقه آمریکای لاتین ایفا می کند.
توسعه تبادل فرهنگی چین و آمریکای لاتین
«لی کی کیانگ»، نخست وزیر چین ابراز امیدواری کرد که تبادلات فرهنگی و انسانی و روابط دوستانه بین مردم دو کشور بیش از پیش تحکیم شود.
با این حال، چین به دنبال نزدیکی و تعمیق روابط با کشورهای آمریکای لاتین است. این کشور آسیایی همچنین خواستار پیشرفتش با کشورهای آمریکای لاتین در حوزه ی توسعه سیاسی، جامعه، دولت وغیره است.
روابط دیپلماتیک میان ونزوئلا و چین در سال 1974 آغاز شده و «هوگو چاوز» رئیس جمهور فقید ونزوئلا در سال 1999 این روابط را به سطح استراتژیک ارتقا داد.
از آغاز انقلاب بولیواری، هر دو کشور پایه های اعتماد را تا حدی گسترش دادند که در حال حاضر، چین به عنوان دومین شریک تجاری ونزوئلا محسوب می شود. این در حالی است که کشور بولیواری چهارمین مقصد سرمایه گذاری برای چین است.
138/110
مترجم: نگین فلکشاهی
بیشتربخوانید:
لجاجت ترامپ رقم زد؛ مرحله دوم جنگ تجاری آمریکا با چین + ویدئو
رونمایی مورالس از طرح «حملهمخفیانه» آمریکا ضد ونزوئلا