همزمان با تشدید مناقشات تجاری بین چین و آمریکا - دو قدرت اقتصادی بزرگ - شرکای تجاری این دو قدرت اقتصادی به سرعت در حال تغییر هستند.
چنین اتفاقی برای فیلیپین که یکی از کشورهایی است سریعترین رشد اقتصادی را جهان دارد و یکی از متحدان طولانی مدت آمریکا است و در عین حال در تلاش برای تقویت روابط اقتصادی خود با چین است، بسیار تهدید آمیز است.
در حال حاضر چین و آمریکا بزرگترین شرکای تجاری فیلیپین هستند، در حالی که آمریکا، هنگ کنگ و سرزمین اصلی چین، سه کشور عمده صادرات فیلیپین را تشکیل می دهند، چین و آمریکا بزرگترین منبع واردات برای این کشور هستند.
فیلیپین در حال حاضر با تورم بالا روبرو است وهنوز در مراحل اولیه رسیدگی به کسری بودجه زیرساختی ده ها ساله خود به سر می برد، بنابراین جنگ تجاری سایه طولانی ای بر افق های پیش روی این کشور خواهد داشت.
فیلیپین نقش فعالی در زنجیره تأمین و تولید رو به رشد جهانی دارد و از طریق این کشور کالاها به بازارهای خارجی مانند آمریکا و چین می رسد.
جنگ تجاری می تواند موجب اختلال در روند رو به رشد اقتصاد شود و آسیب جانبی بر اقتصاد ملی خواهد گذاشت.
در مجموع، 16.9 درصد از صادرات فیلیپین بخشی از زنجیره ارزش در چین را تشکیل می دهد که یکی از بالاترین درصدها در آسیای جنوب شرقی است.
با این حال، این رقم تنها حدود 3.2 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد.
کارگران مهاجر فیلیپینی در کارخانجات صادرات محور در تایوان، کره جنوبی و ژاپن که کالاهای سطح میانی یا نهایی را به مقصد چین، امریکا یا بازارهای ثالث منتقل می کنند نیز ممکن است تحت تاثیراین مساله(جنگ تجاری) قرار گیرند.
همانگونه که ذکر شد، فرصت هایی نیز در قالب تنوع تجاری وجود دارد. فیلیپین با داشتن پتانسیل بالا به خاطر جمعیت جوان، طبقه متوسط رو به رشد، نیروی انسانی و افزایش سرمایه گذاری در زیرساخت، در سال جاری به مقصد سرمایه گذاری در جهان تبدیل شده است.
به این ترتیب، این کشور می تواند خود را در موقعیتی قرار دهد که جذب کننده سرمایه شرکت های چینی باشد که کالای مورد نیاز مصرف کننده های آمریکایی را تولید می کنند و جذب کننده سرمایه شرکت های آمریکایی باشد که برای بازار بزرگ چین محصولاتی را تولید می کنند.
افزایش هزینه های نیروی انسانی در چین و مجاورت فیلیپین با بازار های سودآور آسیا، می تواند جایگاه فیلیپین را به عنوان یکی از مراکز جایگزین برای تولید محصولات مورد نیاز مصرف کننده آسیایی تقویت کند.
فیلیپین می تواند به عنوان تامین کننده جایگزین کالاها (به عنوان مثال، میوه، محصولات دریایی و الکترونیک) هم برای ایالات متحده و هم برای چین باشد.
ارنستو پرنیا(Ernesto Pernia)، وزیر برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی، با این ادعا که اگر جنگ تجاری تشدید شود، فیلیپین با صادرات برخی کالاها به ویژه کالاهای الکترونیکی به آمریکا، میلیون ها دلار به دست خواهد آورد، اظهار داشته است یک جنگ تجاری تمام عیار، تاثیر مثبتی بر فیلیپین خواهد داشت.
این امر موجب کاهش احتمال واردات این کشور از چین خواهد شد.با جنگ تجاری، سرمایه گذاری در فیلیپین در سه ماهه دوم سال 2018 رشد پیدا کرده است.
بخش تولید با توجه به کارهای انجام شده بیشترین سرمایه گذاری را به دست آورده اند.
آمریکا پس از اندونزی و ژاپن، سومین سرمایه گذار بالقوه در این کشور است که دارای تعهد 4 میلیارد پزویی (74 میلیون دلار) است که 12.9 درصد کل سرمایه گذاری های تایید شده در این کشور را تشکیل می دهد.
از سوی دیگر، چین به دنبال شرکای محلی برای توسعه نخستین پارک صنعتی خود است که گفته می شود بزرگتر از هشت سایت موجود در آسیای جنوب شرقی می باشد.
تلاش برای تقویت رقابت پذیری در فیلیپین، روند رو به پیشرفتی دارد. اصلاحات مالیاتی و برنامه «ساخت، ساخت، ساخت»که رودریگو دوترته رئیس جمهور این کشور برای زیرساخت ها طرح ریزی کرده است، مسیر طولانی را در جذب سرمایه های خارجی و داخلی خواهند پیمود. این برنامه بلند پروازانه، می تواند مشکلات ترافیک و محدودیت های تدارکاتی را حل کند، ایجاد اشتغال کند و باعث گسترش مرزهای توسعه شود.
دوترته نیز ماه مه گذشته «قانون تسهیل انجام تجارت» را امضا کرد، که هدف آن کاهش مراحل اداری و ایجاد روش های ساده برای برنامه های کاربردی تجارت است. تلکام چین و شرکت ارتباطات راه دور آمریکا( AT & T )از جمله شرکت های خارجی هستند که علاقه مند به تبدیل شدن به سومین اپراتور تلفن همراه در این کشور، شکستن شرایط دوقطبی موجود غالب و بهبود خدمات هستند.
جنگ تجاری تا حد زیادی بر روی محصولات الکترونیکی تاثیر خواهد گذاشت، که بر اساس آمارهای ماه ژوئیه 2018، بیش از نیمی از درآمد صادرات فیلیپین و نزدیک به یک چهارم فهرست واردات این کشور را در بر می گیرد.
شرکتهای آمریکایی تولید کننده محصولات الکترونیکی در فیلیپین که زنجیره ارزش چین را تغذیه می کنند و محصولات آنها در نهایت به آمریکا و سایر نقاط صادر می شود، ممکن است طی جنگ تجاری آسیب ببینند.
شرکت تگزاس اینسترومنتس(Texas Instruments)، یکی از بزرگترین تولید کننده های تراشه های نیمه هادی در جهان، دارای امکانات تولید در شهر باگیو فیلیپین(Baguio) است. مووگ(Moog) که یکی دیگر از شرکت های آمریکایی است که در باگیو تاسیس شده است، در طراحی و ساخت ابزار دقیق کاربردی در بخش های هوافضا و ماشین های صنعتی مشغول به کار است.
چنین شرکت هایی ممکن است آسیب های ناشی از جنگ تجاری را حس کنند، زیرا محصولات الکترونیکی از کالاهای اولیه ای هستند که هم توسط چین و هم توسط آمریکا تحت تعرفه قرار می گیرند
مترجم: الهام سلیمانی
141/110
بیشتر بخوانید:
امریکا، چین و جنگ تعرفهها/ تحلیل
آغاز جنگ تجاری آمریکا با چین