وزرای خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا پنجشنبه شب پس از یک دیدار مجازی در بیانیه ای مشترک از اقدامات قانونی ایران بعد از نقض یکجانبه برجام توسط آمریکا ابراز نگرانی کردند.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، وزاری خارجه بریتانیا، آلمان، فرانسه و آمریکا در این بیانیه بدون اشاره به بدعهدی های کشورهایشان در قبال برجام، از ایران خواستند تا از برداشتن گام‌های بیشتر، به ویژه در خصوص «توقف اجرای پروتکل الحاقی و  محدود کردن بازرسی های آژانس در ایران خودداری کند.

پروتکل الحاقی، این امکان را به بازرسان آژانس می‌دهد تا هر زمان که خواستند از سایت‌های هسته‌ای ایران بازدید کنند.

در این بیانیه به نقل از  "آنتونی بلینکن" وزیر خارجه آمریکا ادعا شده است،  اگر ایران به تعهدات خود در برجام بازگردد، واشنگتن نیز همین اقدام را انجام خواهد داد.

در همین حال؛ وزیران خارجه بریتانیا، آلمان، فرانسه ساعاتی پیش در بیانیه ای از به اصطلاح آمادگی آمریکا برای بازگشت به برجام استقبال کردند.

"جن ساکی" سخنگوی کاخ سفید هم در یک نشست خبری مدعی شد، ایران با پایبندی به توافق هسته‌ای برجام فاصله دارد.

دولت "جو بایدن" رئیس جمهوری جدید آمریکا که پیشتر وعده بازگشت به برجام و لغو تحریم‌های غیرقانونی ایران را مطرح کرده بود، با ورود به کاخ سفید این اقدام را مشروط به اجرای تعهدات ایران کرده است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی یکشنبه هفته گذشته درباره اظهارنظر‌های مقامات اروپایی و آمریکایی درباره برجام و همینطور تحریم‌های آمریکا فرمودند، ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریم‌ها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریم‌ها مورد راستی‌آزمایی ایران قرار گیرد. این، سیاست قطعی و غیرقابل برگشت جمهوری اسلامی و مورد اتفاق همه مسئولان است و هیچکس از آن عدول نخواهد کرد.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهور پیشین آمریکا، سه شنبه 8 می 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام کشورش را از این توافق بین المللی خارج و بازگشت تحریم‌های هسته‌ای را اعلام کرد.

ایران به دنبال خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام  (8 می 2018)  تلاش کرد توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما اروپایی ها هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعده‌داده شده برای حفظ این توافق کسب نکردند.

در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، ایران تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوقش توازنی برقرار شود.

جمهوری اسلامی ایران قصد دارد تا 23 فوریه (پنجم اسفند ماه) اقدامات داوطلبانه تحت برجام را در چارچوب قانون " اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران"  متوقف کند.  مجلس شورای اسلامی ایران 1 دسامبر گذشته با تصویب این قانون دولت ایران را مکلف کرد که در صورت ادامه‌ تحریم‌های آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گام‌های بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد.

بر اساس ماده 6 این قانون، «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای 36 و 37 برجام، ظرف مدت 2 ماه از تصویب این قانون، دسترسی‌های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»

بر اساس بندهای 26  و 36  برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.

120