ایران پرس: «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان در گفت وگو با شبکه سعودی العربیه گفت: "مشکل ریاض با لبنان فراتر از اظهارات وزیر اطلاع‌رسانی این کشور است و عربستان با قدرت گرفتن متحدان ایران در لبنان و منطقه مشکل دارد."

در روزهای اخیر انتقاد «جورج قرداحی» وزیر اطلاع‌رسانی لبنان در خصوص جنگ علیه یمن و طرح این موضوع که این یک جنگ بیهوده است و انصارالله نیز حق دفاع از خود را دارد، به چالش جدی برای عربستان سعودی تبدیل شده و این کشور سفیر خود را از بیروت خارج کرده است.

آن سوی واکنش عصبی و انفعالی عربستان به اظهارات وزیر اطلاع‌رسانی لبنان

از ابتدا نیز مشخص بود که مشکل اصلی عربستان این اظهارنظر انتقادی قرداحی که یک ماه قبل از تصدی وی به سمت وزیر اطلاع‌رسانی لبنان مطرح شده بود، نیست.

اظهاراتی که فیصل بن فرحان در گفت وگو با العربیه داشته، نشان داد که عربستان از روند تحولات در منطقه غرب آسیا و تغییر موازنه قدرت به نفع محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران ناراضی است.

آل سعود، حزب‌الله لبنان را مهم‌ترین متحد ایران در منطقه غرب آسیا می‌داند و با بهانه قرار دادن اظهارات جورج قرداحی سعی دارد بار دیگر حزب‌الله را در لبنان تحت فشار قرار دهد.

فیصل بن فرحان در این خصوص صریحاً عنوان کرد: "لبنان به اصلاحات جامعی نیاز دارد که این اصلاحات به دلیل تسلط حزب‌الله بر تصمیم‌های کلیدی لبنان است.» وی افزود: «هژمونی حزب‌الله بر نظام سیاسی لبنان، ما را نگران می‌کند و تعامل با لبنان را برای عربستان سعودی بی‌فایده می‌سازد."

تلاش عربستان برای تضعیف محور مقاومت 

عربستان سعودی در یک دهه اخیر به طُرق مختلف سعی کرد ابتدا محور مقاومت را تضعیف کند و وقتی که موفق به تضعیف آن نشد درصدد برآمد مانع تقویت محور مقاومت و تغییر موازنه قدرت منطقه‌ای شود، اما در دستیابی به این هدف نیز موفق نبوده است.

پترودلارهای آل سعود به جیب قدرت‌های غربی به خصوص آمریکا رفت، اما موقعیت ریاض در منطقه تضعیف شد. دولت سعودی بر این باور است که این شکست ناشی از رهبری ایران در محور مقاومت و وفاداری گروه‌های مقاومت به جمهوری اسلامی ایران رقم خورده است.

بنابراین، در حالی که عربستان خود فاقد دموکراسی حداقلی است، هزینه زیادی برای شکست متحدان ایران در لبنان و عراق انجام می‌دهد. همزمان نیز به راه انداختن درگیری‌های داخلی و ایجاد اجماع و هجمه علیه متحدان جمهوری اسلامی ایران نیز در دستور کار آل سعود قرار می‌گیرد.

اظهار نظر فیصل بن فرحان آشکارا نشان می‌دهد که عربستان سعودی اظهارات قرداحی را بهانه‌ای برای ایجاد آشوب و ناامنی دیگری در لبنان قرار داده است تا به اهداف ضد مقاومت خود دست یابد.

نکته حائز اهمیت این است که عربستان سعودی دور جدید فشار علیه لبنان را زمانی آغاز کرد که قرار است این کشور در ماه مارس آینده انتخابات پارلمانی خود را برگزار کند.

به عبارت دیگر، حدود 4 ماه دیگر تا برگزاری انتخابات جدید پارلمانی لبنان باقی مانده است. عربستان و متحدانش در شورای همکاری خلیج فارس با این فشار علیه لبنان سعی دارند در ابتدا زمینه شکست ائتلاف مقاومت را در انتخابات آینده پیگیری کنند و در صورتی که به این جمع‌بندی برسند امکان شکست مقاومت وجود ندارد، با آشوب‌های خیابانی زمینه تعویق انتخابات پارلمانی لبنان را فراهم کنند.

نویسنده: سيدرضی عمادی 

117

بیتشر بخوانید:

علل و اهداف فشار سنگین سعودی‌ها و متحدانش علیه لبنان