ایران پرس:  با گسترش بحران اقتصادی در کشورهای مختلف اروپایی، بسیاری از شهروندان از جمله در آلمان، فرانسه، بریتانیا و رومانی تجمعات اعتراضی برگزار کردند.

 با گسترش بحران اقتصادی در کشورهای مختلف اروپایی، بسیاری از شهروندان از جمله در آلمان، فرانسه، بریتانیا و رومانی تجمعات اعتراضی برگزار کردند. افزایش هزینه های زندگی، بحران انرژی و نگرانی های ناشی از زمستان پیش رو، همچنین، افزایش مالیات ها و کمبود خدمات از جمله مهم ترین دلایل برگزاری این تجمعات عنوان شده است.

شرایط اقتصادی طی ماه های گذشته در اکثر کشورهای اروپایی روبه وخامت گذاشته است و این روند همچنان ادامه دارد. در واقع سیاست های مداخله جویانه کشورهای اروپایی و تبعیت آنها ازخواست واشنگتن در ورود به موضوع جنگ اوکراین، شرایط را برای کشورهای اروپایی سخت تر کرده است. این کشورها که با ارسال سلاح و تسلیحات به اوکراین و اختصاص بودجه های هنگفت در صدد مقابله با روسیه برآمده اند، اکنون با گذشت بیش از هشت ماه از این جنگ، با بحران اقتصادی مواجه شده اند.

اعمال تحریم های اقتصادی علیه روسیه به ویژه در موضوع انرژی نیز سبب شده است تا انتقال گاز از خط لوله سراسری روسیه به اروپا متوقف شود، موضوعی که حتی اقتصاد آلمان به عنوان قوی ترین کشور اروپا را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده است. به طوری که این کشورنه تنها در حال حاضر با بحران انرژی دست و پنجه نرم می‌ کند؛ بلکه به استناد آمار و داده های بانک مرکزی این کشور، بحران انرژی، اقتصاد آلمان  را در آستانه ورود به رکود اقتصادی قرار داده است.

کمبود سوخت موجب تعطیلی بسیاری از صنایع آلمان شده است و صاحبان بسیاری از صنایع بزرگ نیز نسبت به آینده پیش رو و آسیب‌ هایی ناشی از بحران انرژی و تاثیر آن به ویژه بر صنایعی چون خودروسازی و حمل‌ و نقل هشدار داده اند. با بالا گرفتن بحران کمبود انرژی در آلمان، مسئولان فروشگاه الدی‌ نورد (Aldi Nord) یکی از بزرگترین خرده‌ فروش‌ های این کشور با انتشار پیامی توئیتری اعلام کردند که از نوامبر2022، تمامی شعب را در اوایل شب تعطیل خواهند کرد همچنین فروشگاه‌های زنجیره ای لوازم الکترونیکی ساترن (Saturn) و فروشگاه‌های گروه گالریا (Galeria) آلمان هم از تشدید مشکلات خبر داده اند.

شرایط در دیگر کشورهای اروپایی نیز چنین است. در فرانسه بسیاری از شهروندان در اعتراض به کمبود دستمزدها وافزایش هزینه های به خیابان ها آمده اند و اعتصابات سراسری این کشور را با بحران جدی روبه رو کرده است. معلمان، مربیان، کارمندان شهرداری و رانندگان حمل و نقل عمومی از جمله اعتصاب کنندگانی هستند که افزایش دستمزدها برای جبران تورم را درخواست کرده اند.

فیلیپ اسکاند، تحلیلگر در این زمینه می گوید: مردم اروپا هم اینک شوک انرژی را تجربه می‌کنند و انفجار قیمت گاز و سپس برق، ادامه فعالیت شرکت‌های کوچک و بزرگ را به شدت به خطر انداخته است. بدون انرژی مقرون به صرفه، توسعه اقتصادی امکان ندارد.

در حال حاضر اروپا روزهای سختی را می گذراند. پیش تر«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان با اشاره به بالا گرفتن درگیری‌های نظامی در اوکراین گفته بود که کشورهای اروپایی تا سال‌ها درگیر پیامدهای ناشی از جنگ اوکراین خواهند بود. البته وی همچنین نسبت به اثرات جنگ اوکراین بر انرژی و امنیت غذا در سراسر جهان هشدار داده بود. با این حال بحران کنونی زودهنگام تر از پیش بینی آنها بود.

کشورهای اروپایی همچنین بسیار امیدوار به کمک و حمایت آمریکا بودند اما نه تنها در این بحران تنها مانده اند بلکه مقامات اروپایی اکنون به سواستفاده آمریکا از شرایط موجود و گرانفروشی گاز به اروپا  اذعان داشته و از سیاست های واشنگتن خشمگین هستند. چنان که «برونو لومر» وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه در این زمینه گفت: درگیری روسیه و اوکراین و بحران انرژی ناشی از آن به سود آمریکا تمام شده و آمریکا با سوءاستفاده از این بحران به دنبال تحکیم سلطه خود بر اقتصاد جهانی است.

فاتح بیرول رئیس آژانس بین المللی انرژی اخیرا هشدار داده که اروپا در سال آینده با بحران انرژی شدیدتری مواجه خواهد شد. به نظر می رسد در صورت ادامه این بحران و تشدید بحران اقتصادی که ادامه اعتراضات در آلمان، فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی را در پی خواهد داشت، نه تنها اقتصاد اروپا بلکه یکپارچگی اروپا از هم خواهد گسیخت؛ موضوعی که در صورت تحقق، جغرافیای سیاسی جهان را بار دیگر تغییر خواهد داد.

119

نویسنده: آتوسا دینباریان