ایران پرس- سخنگوی وزارت خارجه چین در بیانیه ای به تصمیم رییس جمهور آمریکا درباره اعزام ناوهای این کشور به تایوان، اعتراض کرد.

«لو کانگ» Lu Kang تاکید کرد، پکن هرگونه تبادلات نظامی و رسمی واشنگتن با جزیره تایوان را تحمل نخواهد کرد و بر روابط  چین و امریکا لطمه وارد می کند.

هفته گذشته دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا اجازه داد کشتی های نیروی دریایی این کشور و تایوان از بنادر یکدیگر دیدن کنند؛ یکی از مهم ترین موارد مورد اختلاف میان چین و امریکا مساله تایوان است.

دولت پکن این جزیره را جز لاینفک خاک خود می داند اما امریکا به رغم اینکه آن را پذیرفته است، اما با هدف اعمال فشار بر دولت چین به گونه ای با تایوان رفتار می کند که  به عنوان یک واحد سیاسی مستقل است.

در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا، مساله تایوان در روابط پکن و واشنگتن برجسته تر شده است، چرا که وی در عمل نشان داده است در مورد شناسایی تعلق تایوان به چین چندان تعهدی ندارد و می کوشد با توسعه روابط همه جانبه بخصوص نظامی با تایوان، چین را بیش از پیش تحت فشار قرار دهد.

اجازه ترامپ به کشتی های امریکا برای پهلو گرفتن در بنادر تایوان از دیدگاه دولت چین رد شدن وی از خط قرمز این کشور در مورد این جزیره است.

به همین دلیل برخی از محافل در چین تهدید کرده اند در صورت ورود ناوها و یا کشتی های امریکا به ابهای دریای تایوان ممکن است مورد حمله ارتش چین قرار بگیرند، چرا که امریکا از نیروی دریایی خود برای اعمال قدرت در منطقه استفاده می کند که برای چین نگران کننده است. 

«هائو شی یو» Hao Xieu کارشناس کره ای روابط بین الملل در دانشگاه پکن در این باره گفت:

"زیردریایی ها و ناوشکن ها و کشتی های امریکا به مثابه مهره های اعمال قدرت واشنگتن در فضای جغرافیای سیاسی و نظام بین الملل عمل می کنند و آمریکا با بهره گیری از این بازوهای سخت در پی اعمال نرم مواضع خود و پیگیری اهدافش در منطقه است."

تلاش امریکا برای محاصره چین در شرق آسیا

در حال حاضر امریکا از چندین جبهه در شرق آسیا درصدد محاصره کامل چین است.

دریای چین جنوبی که متحدین امریکا همچون استرالیا نیز اعلام کرده اند به این منطقه کشتی های خود را اعزام می کنند در کنار حضور ناوهای امریکا در ابهای پیرامونی کره شمالی به همراه اختلافات چین با ژاپن در دریای چین شرقی ،شرایط امنیتی را برای دولت پکن دشوار می کند.

مهمترین هدف امریکا از این اقدامات  وادار کردن چین به وارد شدن به رقابتهای نظامی و یارگری های منطقه ای است تا مانع از تمرکز پکن بر تداوم رشد اقتصادیش شود.

«جان ایکنبری» John Ikanbari نظریه پرداز روابط بین الملل می گوید، "برجسته‌تر شدن نقش چین و چند وجهی­ تر شدن معادلات بین‌المللی و تداوم بحران کره شمالی منجر به  خطر افتادن منافع اقتصادی و امنیتی واشنگتن بالاخص در توکیوو سئول شده است .چرا که موازنه قدرت اقتصادی به سرعت در حال تغییر به نفع چین است که امریکا را نگران به مخاطره افتادن هژمونش کرده است."

در هر حال، چین بارها تاکید کرده است که مساله تایوان خط قرمز دولت پکن در روابط با واشنگتن است و موافقت دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا با اعزام کشتی های این کشور به بنادر تایوان و متقابلا حضور کشتی های این جزیره در بنادر امریکا می تواند نوعی شناساسی تایوان به عنوان واحد سیاسی مستقل باشد که ممکن است در اینده پیامدهای غیر قابل پیش بینی به دنبال داشته باشد.

نویسنده: مجید وقاری

116/110

بیشتر بخوانید:

اعتراض چین به اعزام ناوهای آمریکا به تایوان

هشدار چین به تایوان و آمریکا

توصیه چین به استقلال‌طلبان تایوان