به گزارش ایرنا، کمیسیون انتخابات گامبیا پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در اول دسامبر 2016 (11 آذرماه) در این کشور، بارو را پیروز انتخابات معرفی کرد؛ اما جامع به دادگاه عالی گامبیا اعتراض کرد و گفت که سکان قدرت را رها نمی کند.
دوره زمامداری یحیی جامع رئیس جمهوری فعلی گامبیا 19 ژانویه (30 دی) به پایان می رسد و او موظف است تا آن زمان از قدرت کناره گیری کند؛ اما اعلام کرده که به هیچ وجه حاضر به کناره گیری از قدرت نیست.
به همین دلیل کشورهای عضو کمیسیون جامعه اقتصادی غرب آفریقا (اکواس)، دیروز شنبه اعلام کرد که چنانچه روش دیپلماتیک در متقاعد کردن جامع برای ترک قدرت نتیجه ای نداشته باشد شورای امنیت سازمان ملل باید با کمک قدرت های منطقه ای برای برکناری وی دخالت کند.
شورای امنیت سازمان ملل اول دی ماه از جامع خواسته بود به احترام رای مردم گامبیا از قدرت کنار برود که تاکنون نتیجه ای نداشته است.
البته بعد از پیروزی غیرمنتظره بارو در انتخابات گامبیا؛ جامع موافقت اولیه کرده بود تا قدرت را بعد از 22 سال واگذار کند؛ اما مدتی نگذشت که تغییر نظر داد و در عین حال ضمن رد درخواست رهبران غرب آفریقا برای موافقت با ترک قدرت به آنها هشدار داد که حق مداخله در امور داخلی کشورش را ندارند.
براساس این گزارش، اکواس محمد بوهاری رئیس جمهوری نیجریه را به عنوان میانجی تعیین کرده تا به جامع مساله کناره گیری محترمانه از قدرت را پیشنهاد دهد، اما در صورت مخالفت جامع، ممکن است نیروهای منطقه ای در گامبیا مستقر شوند.
اتحادیه آفریقا نیز در همراهی با اکواس از پذیرش یحیی جامع به عنوان رییس جمهوری گامبیا سرباز زد.
سنگال تنها کشوری است که با گامبیا مرز زمینی و خشکی دارد و البته روابط دوجانبه آنها نیز معمولا تیره و تار است؛ چرا که این کشور پیشتر در جریان کودتای گامبیا در سال 1981، به این کشور نیرو اعزام کرده بود و طبق برنامه اکواس، هدایت مداخله نظامی احتمالی در این کشور را بار دیگر برعهده خواهند گرفت.
اکواس؛ در جریان جنگ های داخلی لیبریا و سیرالئون در دهه 90 میلادی نیز به آن کشورها نیرو اعزام کرده بود.
به گفته دیپلمات ها، گام نخست برای افزایش فشار بر یحیی جامع در صورت مقاومت برای واگذاری قدرت، اعمال تحریم های هدفمند سازمان ملل و کشورهای دیگر علیه وی است.همچنین این احتمال وجود دارد که به جامع مساله پناهنده شدن به یک کشور دیگر پیشنهاد شود.118/111