هند بارها به عبور کریدور اقتصادی چین و پاکستان از منطقه مورد مناقشه کشمیر در پاکستان اعتراض کرده و خواستار توقف اجرای این طرح بزرگ شده است.
بخشی از کشمیر در هند و بخش دیگر در پاکستان قرار دارد و هر 2 کشور ادعای مالکیت بر تمام آن را دارند. طرح کریدور اقتصادی چین وپاکستان، برنامه مهم مشترک اقتصادی این دو کشور است و قراردادهای آن درمجموع به ارزش حدود 46 میلیارد دلار، این پروژه را به یکی از بزرگترین طرح های کلان اقتصادی منطقه تبدیل کرده است.
بخش هایی از این طرح بزرگ که قرار است بندر گوادر در جنوب پاکستان را به منطقه سین کیانگ چین وصل کند، توسط شرکت های چینی در دست اجرا است.
چندی پیش بندر گوادر در پاکستان که بخشی از پروژه بزرگ اقتصادی پکن و اسلام آباد است، رسما افتتاح شد.
روابط چین و پاکستان از زمان امضای توافقنامه تجارت آزاد در سال ۲۰۰۶ روبه گسترش بوده و در نزدیک به یک دهه گذشته ارزش مبادلات تجاری آنها هشت برابر شده و به حدود ۱۵ میلیارد دلار رسیده است.
پیش بینی می شود با اتمام پروژه کریدور اقتصادی بین دو کشور، ارزش مبادلات تجاری بین پکن و اسلام آباد تا دو برابر میزان فعلی افزایش یابد.
اعتراض های مکرر هند به طرح کریدور اقتصادی چین و پاکستان که اجرای آن از چند ماه قبل آغاز شده ، ناشی از نگرانی هند از تاثیرات اقتصادی، سیاسی و امنیتی این پروژه بر منافع و حاکمیت ملی هند است.
دولت هند،نگران آن است که کریدور اقتصادی چین و پاکستان، موجب جهش اقتصادی در پاکستان بشود. افزایش توان رقابتی اسلام آباد پس از اجرای این پروژه بزرگ اقتصادی، موجب تاثیرات مثبت بر برنامه های تسلیحاتی و هسته ای پاکستان و رشد توان اقتصاد این کشور در مواجهه با مخاطرات خواهد شد.
از نظر دولت دهلی نو اگر این کریدور اقتصادی به بهره برداری برسد، با افزایش توانایی اقتصادی پاکستان، زمینه برای نفوذ و تاثیر گذاری بیشتر این کشور در سیاست خارجی بالا می رود که این توانایی می تواند به تقویت موضع اسلام آباد در مناقشه با هند در کشمیر تحت کنترل این کشور منجر بشود.
در شرایطی که اقتصاد پاکستان پس از اجرای کامل کریدور اقتصادی این کشور با چین جهش پیدا کند، توانایی اقتصادی اسلام آباد موجب تقویت سیاست خارجی و گسترش نفوذ پاکستان میشود .
چنین مسئله ای از نظر دهلی نو، تهدیدی برای امنیت و منافع ملی هند است.
به خصوص آنکه این پروژه اقتصادی از کشمیر تحت کنترل پاکستان عبور می کند که هند آنرا راهی برای توسعه نفوذ پکن در منطقه می داند.
دلیل دیگراعتراض هند به کریدور اقتصادی چین و پاکستان، احتمال بسیار ضعیف پیوستن دهلی نو به این طرح بزرگ اقتصادی است.
هند، اختلافات گسترده با پاکستان و چین دارد و نمی تواند در طرحی مشارکت کند که اسلام آباد و پکن در آن نقش اصلی را دارند.
بنابراین، اجرای کامل کریدور اقتصادی چین و پاکستان شاید به بزرگترین تهدید امنیتی، سیاسی و اقتصادی برای هند تبدیل بشود.