وزارت خارجه ژاپن از آنچه که حضورغیر قانونی چین در آب های اقتصادی این کشور در نزدیکی جزایر مورد اختلاف دو کشور خواند، انتقاد کرد.
شکایت ژاپن از این اقدام چین پس ازآن صورت گرفت که به گفته وزارت خارجه ژاپن یک کشتی تحقیقاتی چینی در حال مستقر کردن اشیایی مشابه تجهیزات جنگی درآب های واقع در شمال شرقی سواحل، مشاهده شد.
مجمع الجزایر مورد اختلاف توکیو و پکن در ژاپن "سنکاکو" خوانده می شوند و پکن مالکیت این مجمع الجزایر را متعلق به خود می داند و آنها را "دیائویو" می خواند. وزارت خارجه ژاپن روز دوشنبه اعلام کرد، با ارائه یک شکایت رسمی به دولت چین توقف فوری این عملیات را خواستار شده است.
تنش تاریخی بین ژاپن و چین در دریای چین شرقی از جمله اختلافات دو کشور است که هراز گاهی با ورود کشتی های آنان به مجمع الجزایر مورد اختلاف شدت می گیرد. وجود منابع انرژی در دریای چین شرقی موجب شده تا چین و ژاپن درباره استخراج ذخایر نفت و گاز از این منطقه دچار اختلاف باشند.
برغم توافق توکیو و پکن در سال ۲۰۰۸ درباره استخراج منابع انرژی در دریای چین شرقی اما وجود ابهامات مختلف در این توافق سبب شده است تا همچنان چین و ژاپن درگیر تنش های جدی باشند.
مطابق آنچه در این توافق تصریح شده است، طرفین متعهد شدند تا در قسمتی از منطقه مورد اختلاف در دریای چین شرقی از بهره برداری یکجانبه خودداری کرده و دوطرف به طور هماهنگ و به میزان مشخص به استخراج از این منابع بپردازند.
با وجود آنکه ژاپن و چین در این توافق تاکید کرده بودند تا جزییات بیشتری از همکاری در بهره برداری از منابع انرژی و توسعه میادین مشترک در دریای چین شرقی را منتشر کنند، اما این امر تاکنون انجام نشده است.
"موریتاکا هاباشی" نویسنده بنیاد تحقیقات اقیانوسی در ژاپن گفته است:"در توافق سال ۲۰۰۸ محدوده دقیق جغرافیایی مورد توافق بین ژاپن و چین برای همکاری مشترک مشخص نشده است.
"اهمیت راهبردی دریای چین شرقی سبب شده تا توکیو و پکن با وجود توافق سال ۲۰۰۸ تاکنون نتوانند درباره رسیدن به یک مدلی از همکاری مشترک مبتنی بر تامین برابر منافع دوجانبه به اجماع برسند.
این دیدگاه وجود دارد که چین و ژاپن می توانند از مدل دیگری برای حل اختلافات در دریای چین شرقی نیز استفاده کنند که شامل تشکیل یک مجموعه مشترک برای بهره بردار ی از منابع موجود انرژی و دریایی در این منطقه است که نهایتا در سود حاصل از آن به صورت مساوی بهره مند شوند.
از آنجا که بر اساس هرگونه توافق بین چین و ژاپن برای استفاده مشترک اما مجزا از منابع اقتصادی دریای چین شرقی ممکن است هریک از آنان میزان بیشتری از طرف مقابل، منابع انرژی و دیگرمنابع طبیعی این منطقه را استخراج کنند تشکیل یک مجموعه بهره بردار مشترک و تقسیم سود حاصل از فروش منابع و ذخایر اقتصادی این دریا می تواند رهیافت موثری برای خروج از این تنش و واختلاف تاریخی بین دو کشور باشد. 139/118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
ژاپن تایمز: نشانه های بهبود روابط میان چین و ژاپن
مذاکرات چین و ژاپن برای حل اختلافات در دریای چین شرقی
اعتراض ژاپن به چین درباره توسعه یک میدان گازی در دریای چین شرقی