ایران پرس- وزارت امور خارجه بریتانیا با اذعان به حملات شیمیایی رژیم بعثی صدام در جنگ علیه ایران، این حملات را «تراژدی» خواند.

در پیام وزارت امور خارجه بریتانیا که با هشتگ «نه به تسلیحات شیمیایی» منتشر شد، یادآوری شده است که هزاران سرباز ایرانی در جنگ عراق علیه آن کشور هدف حملات شیمیایی رژیم بعثی صدام قرار گرفته اند.

 

وزارت امورخارجه بریتانیا در حالی به کاربرد سلاح های شیمیایی علیه سربازان ایرانی در جنگ هشت ساله از سوی رژیم بعثی عراق اعتراف کرده است که دولت های غربی از جمله هلند، بریتانیا، آلمان و آمریکا از حامیان اصلی این رژیم حتی در تامین مواد و فناوری تولید سلاح های شیمیایی بودند.

در واقع شرکت های اروپایی خود سازنده و تامین کننده اصلی این سلاح ها برای رژیم صدام به شمار می رفتند و بسیاری از مقامات اروپایی نیز از این اقدامات حمایت می کرده و با سکوت خود به اقدامات صدام در به کارگیری سلاح های شیمیایی چراغ سبز نشان می دادند.

در این زمینه اسناد منتشر شده طی سال‌های پایانی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و پس از آن، نشان می دهد، حدود 207 شرکت اروپایی از جمله شرکت های هلندی، آلمانی و فرانسوی به رژیم بعثی صدام سلاح کشتار جمعی فروخته اند.

اقدامات رژیم صدام در به کارگیری سلاح های شیمیایی البته فقط در قبال سربازان ایرانی نبود؛ بلکه بسیاری از غیر نظامیان ایرانی و عراقی از جمله زنان و کودکان در بمباران شیمیایی شهرهای سردشت ایران و حلبچه عراق کشته شدند.

فاجعه حملات شیمیایی عراق در حلبچه

 

حملهٔ شیمیایی ارتش بعثی عراق به حلبچه در سال 1987 که به «کشتار حلبچه» یا «جمعه خونین» شناخته می شود، دست‌ کم پنج هزار کشته و هفت هزار مجروح شیمیایی برجای گذاشت.

رفتار دوگانه کشورهای غربی و متحدانشان

اگرچه اذعان بریتانیا به استفاده از سلاح های شیمیایی در جنگ رژیم صدام علیه ایران پس از دهه ها، به ظاهر اعترافی تاریخی و گامی رو به جلو تلقی می شود؛ اما آنچه مهم است این که رفتارهای دوگانه کشورهای غربی و سازمان های بین المللی در قبال تولید، فروش و استفاده از سلاح های شیمیایی همچنان ادامه دارد.

«بوریس جانسون» وزیر خارجه بریتانیا در این باره گفت:

"دنیا در سال 1997 متحد شد تا توسعه، نگهداری و استفاده از تسلیحات شیمیایی را در چارچوب کنوانسیون سلاح های شیمیایی منع کند؛ اما طی سال های اخیر همچنان شاهد حملات شیمیایی داعش در سوریه و عراق هستیم."

استفاده از سلاح های شیمیایی در سوریه و حتی یمن نشان از ادامه رفتار دوگانه کشورهای غربی و متحدانشان دارد. این کشورها از یک سو با شعار حمایت از حقوق بشر، به محکوم کردن حملات شیمیایی می پردازند و از سوی دیگر با حمایت از شرکت های فروشنده سلاح و سکوت در مقابل جنایات صورت گرفته، اهداف خود را دنبال می کنند.

چنانچه گزارش های بین المللی نشان می دهد، طی ماه های گذشته صدها تن از شهروندان یمنی به ویژه زنان و کودکان قربانی سلاح های ممنوعه مانند بمب های فسفری و یا گلوله های حاوی اورانیوم شده اند که کشورهایی مثل بریتانیا و کانادا و امریکا در اختیار عربستان قرار می دهند تا بر سر مردم یمن ریخته شود.

استفاده بمب های فسفری در یمن

 

«احمد اوزومچو» مدیرکل سازمان منع سلاح های شیمیایی با اشاره به رنج و آلام قربانیان سلاح های شیمیایی گفت:

"مقابله با کاربرد سلاح های شیمیایی در هرجای دنیا، مسئولیت همگانی است."

در این شرایط به نظر می رسد پای بندی کشورها به تعهدات بین المللی و پرهیز از اعمال سیاست های چندگانه شرط لازم برای جلوگیری از وقوع فجایع جدید در این زمینه باشد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

133/110

بیشتر بخوانید:

اینفوگرافی: مناطقی که هدف حملات شیمیایی رژیم بعث عراق قرار گرفت

مراسم سالروز فاجعه بمباران شیمیایی حلبچه در عراق

نماینده ایران در سازمان ملل: حامیان دیروز صدام از نقض منشور ملل متحد و حقوق بین الملل دم می زنند

 

فاجعه حملات شیمیایی عراق در حلبچه
استفاده بمب های فسفری در یمن