به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در پایان یک تور چهار روزه که واشنگتن پست آن را جنجالی توصیف کرد، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در نشست سران کشورهای عربی-آمریکایی در شهر جده عربستان، که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را گرد هم آورد، شرکت کرد.
آخرین روز سفر بایدن در منطقه که اولین سفر او از زمان به قدرت رسیدن بود چندین دیدار دوجانبه رئیس جمهور آمریکا درپی داشت که با عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر، شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس جمهور امارات و مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق بود.
الکاظمی در سخنرانی خود قبل از رفتن به اجلاس جده کتمان نکرد هدف اصلی این تلاش برای حفظ نقش آمریکا در خاورمیانه و جلوگیری از تنش در آن است. بایدن نیز با تاکید بر اینکه کشورش به طور کامل در خاورمیانه حضور خواهد داشت و عرصه را برای اعمال نفوذ دیگر قدرتهای جهانی یعنی چین، روسیه و ایران رها نمیکند.
علیرغم صحبتهای بایدن در مورد تعهد آمریکا به حفاظت از شرکای خود و نقش این کشور در حفاظت از خطوط تجارت دریایی، دفاع از امنیت متحدان و مقابله با ایران و محدود کردن فعالیتهای هستهای این کشور، و همچنین ارائه یک میلیارد دلار توسط واشنگتن برای کمک به تقویت امنیت غذایی کشورهای متاثر از پیامدهای جنگ در اوکراین، کارشناسان تأیید کردند که او چیزی را که در ازای آن به منطقه آمده بود، دریافت نکرده است. یعنی کشورهای منطقه که عمده تولیدکنندگان نفت در جهان هستند وعده افزایش تولید نفت را نداند یا به میزان کمی آن را افزایش دادند.
نیویورک تایمز با اشاره به اینکه او در دیدار با ولیعهد عربستان با ترس درخصوص موضوع قتل جمال خاشقچی صحبت کرد، علیرغم چشم پوشی بایدن از موضوعاتی که در مورد آنها مواضع خاصی داشت، به هدفی که در پس آن بود نرسید.
روزنامه گاردین با یادآوری آنچه دولت آمریکا در آستانه آغاز سفر بایدن درباره قصد رئیس جمهور آمریکا برای اجتناب از دست دادن در دیدار با ولیعهد عربستان اعلام کرد تایید کرد کاخ سفید «دچار اشتباه محاسباتی» شد زیرا شاهزاده و بایدن به گونهای رفتار کردند که گویا بخاطر کرونا باهم دست ندادند و دور از هم ایستادند. این روزنامه تاکید کرد که تصویر بایدن و بن سلمان در حال ابتدا نشان دهنده حالتی از آرامش و صمیمیت است.
تحلیلگران تایید کردند وزیر خارجه عربستان در کنفرانس مطبوعاتی پس از اجلاس جده، وجود هرگونه پیشنهاد برای تشکیل «ناتوی عربی» در مقابل نفوذ ایران را تکذیب کرده و او از بحث در مورد اجلاس برای ایجاد هرگونه همکاری نظامی با اسرائیل خودداری کرد. به همین دلیل سفر بایدن که با قصد ایجاد دو قطبی در منطقه برای مقابله با قدرت ایران بود به نتیجه نرسید.
روزنامه گاردین به نوبه خود معتقد است که خاورمیانه برای دولت بایدن اولویت ندارد و اوکراین، چین و انتخابات میان دورهای در آمریکا، کاهش قیمت بنزین در این کشور، به طوری که قیمت بالای انرژی همچنان بحرانی است که ساکنان کاخ سفید را آزار میدهد، همه مسائل مبرم تری برای او هستند.
تحلیلگران بر این باورند که نتایج سفر بایدن دلیلی بر اشتباه محاسباتی واشنگتن است همانند اشتباه محاسباتی که این کشور در تحمیل جنگ به مسکو داشت و آن را به سمت آن سوق داد، اما این جعبه شرارتهایی بود که نتایج منفی به همراه داشت و آمریکا را تحت تأثیر قرار داد.113
بیشتر بخوانید:
سفر بایدن به عربستان؛ گدایی واشنگتن از ریاض
سفر بایدن در جهت دامن زدن به تشنج و بیثباتی در منطقه