ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت، این کشور طرفدار توسعه همه جانبه همکاری های نظامی- فنی است، همان چیزی که در چارچوب ایجاد جهان چندقطبی حائز اهمیت است. روسیه برای روابط با کشورهای آمریکای لاتین، آسیا و آفریقا ارزش قائل است و آماده ارائه مدرن ترین انواع تسلیحات به آنها است.
ولادیمیر پوتین در ادامه اضافه کرد: روسیه آماده ارائه تسلیحات مدرن به متحدان خود است. ما آماده ایم به متحدان خود مدرن ترین انواع سلاح ها، از سلاح های کوچک گرفته تا خودروهای زرهی و توپخانه و هواپیماهای جنگی و هواپیماهای بدون سرنشین را به متحدان خود ارائه دهیم.
اعلام آمادگی رئیس جمهوری روسیه برای فروش تسلیحات پیشرفته خود به متحدانش در سراسر جهان در واقع نشانه نوعی دگرگونی در سیاست سنتی فروش تسلیحاتی روسیه است. تا پیش از این مسکو ملاحظاتی در زمینه ارائه تسلیحات به دیگر کشورها اعمال می کرد و به عنوان مثال از فروش پیشرفته ترین تسلیحات خود مانند موشک های فرا صوت به دیگر کشورها خودداری کرده است. این موشک ها همان گونه که جنگ اوکراین نیز نشان داد می توانند به منزله تسلیحات سرنوشت ساز محسوب شوند.
مثال دیگر در این زمینه سامانه پدافند هوایی و موشکی اس 500 است که مسکو آن را برای نیروهای مسلح روسیه تولید کرده و تاکنون به هیچ کشور دیگری صادر نکرده است. در واقع مقامات ارشد سیاسی و نظامی روسیه همواره دغدغه دستیابی غرب به ویژه آمریکا به آخرین فن آوری های نظامی روسیه را داشته و به همین دلیل تاکنون از در اختیار گذاشتن آنها به کشورهای دیگر خودداری کرده است.
اما اکنون اوضاع و شرایط با توجه به تحولات اخیر به طور ماهوی تغییر کرده است. از یک سو وقوع جنگ اوکراین موجب شده تا غربی ها به سرکردگی آمریکا موقع را برای اجرای گسترده ترین و بی سابقه ترین تحریم ها در همه ابعاد و عرصه ها علیه روسیه از جمله در عرصه سیاسی و دیپلماتیک مناسب دیده و تلاش برای انزوای هر چه بیشتر مسکو را دراختیار دستور کار قرار داده اند.همین مساله موجب شده تا مسکو در اقدامی واکنشی به سوی گسترش روابط با دیگر مناطق و کشورهای جهان برود. این امر در وهله نخست به صورت گسترش روابط تجاری و اقتصادی و انرژی با دیگر کشورها مانند چین و هند تبلور یافته است .
اما با توجه به اینکه روسیه دومین کشور صادر کننده تسلیحات در جهان محسوب می شود مسلما یکی از جنبه های اصلی رویکرد جدید مسکو اعلام سیاست های جدید در زمینه صادرات تسلیحاتی است که با توجه به سخنان روز دوشنبه پوتین دیگر محدودیتی در این زمینه وجود نخواهد داشت. این رویکرد جدید به احتمال زیاد موجب خواهد شد تا برخی کشورها با توجه به قیمت ارزان تر تسلیحات روسی و نیز کیفیت آنها، تمایل بیشتری به خرید تسلیحات این کشور پیدا کنند و همین امر موجب انعقاد قراردادهای تسلیحاتی جدید با مسکو خواهد شد.
از سوی دیگر روسیه که اکنون به دلیل تحریم ها غرب با کاهش درآمدهای ارزی روبرو است تمایل بیشتری برای فروش تسلیحات به دیگر کشورها پیدا کرده است تا بدین ترتیب ضمن تداوم فعالیت و رونق صنایع تسلیحاتی خود به ارزهای خارجی دست پیدا کند.
ولادیمیر پوتین در این زمینه گفت: مسکو آماده توسعه روابط همکاری برای ساخت نمونه های جدیدی از تجهیزات و همچنین همکاری در شرایط برابر است. با توسعه همکاری های نظامی- فنی گسترده می توان امنیت قابل اطمینان کشورهای دارای روابط همکاری و جهان را تضمین کرد.مساله دیگر در این زمینه با توجه به تلاش مداوم روسیه برای شکل گیری جهان چند قطبی، کاهش وابستگی کشورهای جهان به تسلیحات غربی است که زمینه را برای تحمیل شروط مد نظر آنها به ویژه آمریکا بر کشورهای خریدار این سلاح ها ایجاد کرده و موجب تقویت هژمونی غرب بر سیاست جهانی می شود.
تغییر رویکرد فروش تسلیحاتی روسیه مسلما مطلوب دولت های غربی به ویژه آمریکا نخواهد بود که در سال های اخیر بیشترین تلاش خود را صرف ممانعت دیگر کشورها از خرید تسلیحات از روسیه با تمسک به قانون کاتسا کرده وبا تهدید و تطمیع حتی موفق شده برخی قرار دادهای تسلیحاتی بین روسیه با دیگر کشورها مانند مصر و اندونزی را لغو نماید.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
115
بیشتر بخوانید:
آغاز هشتمین دوره مسابقات بین المللی نظامی روسیه 2022 با حضور ایران
حضور فعال ایران در 3 رویداد نظامی و امنیتی در روسیه